• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par komercbankām, kuras drīkst pieņemt iedzīvotāju noguldījumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.1995., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36331

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts parādzīmju likmes

Vēl šajā numurā

08.08.1995., Nr. 117

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LATVIJAS BANKAS ZIŅAS

Par komercbankām, kuras drīkst pieņemt iedzīvotāju noguldījumus

Ikvienas valsts tautsaimniecības neatņemama sastāvdaļa ir komercbanku sistēma. Tā ikdienā balstās uz klientu un banku savatsrpēju uzticību. Pēdējā laikā finansu laukā pārdzīvotie notikumi sabiedrībā ir izraisījuši pamatotas diskusijas par banku sistēmas attīstības perspektīvām un atsevišķu komercbanku stāvokļi. Diemžēl šo situāciju izmanto apzināti nepatiesas informācijas izplatītāji, kuri turpina vairot baumas par lielāko Latvijas komercbanku iespējamo bankrotu. Jau vairākkārt esam uzsvēruši šo baumu nepamatotību un aicinājuši banku klientus nekļūt par tīši provocētas panikas upuriem. Ceram, ka šajā sarežģītajā situācijā nav palicis nepamanīts valdības, Saeimas un citu valsts institūciju pēdējā laikā paveiktais darbs likumdošanas pilnīgošanā, iedzīvotāju noguldījumu aizsardzībā un citās jomās. Arī Latvijas Banka turpina mērķtiecīgi strādāt pie nacionālās valūtas stabilitātes nodrošināšanas un komercbanku uzraudzības nostiprināšanas.

Latvijā šobrīd darbojas 41 komercbanka. 17 no tām licencēs uzrādītais atļauto operāciju klāsts nav ierobežots. Tikai šīm komercbankām Latvijas Banka ir atļāvusi pieņemt privātpersonu noguldījumus (izņemot Latvijas investīciju banku, kuras darbību reglamentē īpašs likums un kura ar šādu noguldījumu piesaistīšanu nenodarbojas). Pārējām 24 bankām jebkura veida privātpersonu noguldījumu piesaistīšana ir aizliegta. Taču arī šajā grupā ir bankas, kurām pastāv izaugsmes iespējas — palielinot statūtu kapitālu, saņemot starptautisku auditorfirmu atzinumu (bez piezīmēm) par to darbību un novēršot atsevišķas nepilnības ikdienas darbā. Mēs arī turpmāk pastāvīgi sekosim komercbanku reklāmām par privātpersonu noguldījumu piesaistīšanu un informēsim sabiedrību, ja kāda no bankām izplatīs nepatiesu informāciju.

Komercbankās, kurām atļauts pieņemt privātpersonu noguldījumus, jau šobrīd notiek un arī turpmāk tiks veiktas regulāras starptautisko auditorfirmu pārbaudes par atsevišķām šo banku darbības jomām. šīm bankām esam izvirzījuši prasību turpmāk publicēt presē savas ceturkšņa bilances atbilstoši Latvijas Bankas noteiktai formai attiecīgi līdz kārtējā gada 1.februārim, 1.maijam, 1.augustam un 1.novembrim. Arī ar Latvijas Banku saskaņotas 1995.gada I pusgada bilances bija jāpublicē Latvijas Republikas oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” līdz 1.augustam.

Tālāk minētajā sarakstā bankas sarindotas pēc pašu kapitāla saskaņā ar 1995.gada 30.jūnija bilances datiem. Privatizācijas sertifikāti bilancēs novērtēti pēc to iepirkšanas vērtības.

Nr.p.k. Bankas nosaukums

Pašu

kapitāls

(tūkst.Ls)

1993.g. pārskata

auditors

1994.g. pārskata

auditors

       

1. Latvijas Universālā banka

12 683

*

Coopers & Lybrand

2. Rīgas komercbanka

10 410

Price Waterhouse

Price Waterhouse

3. Banka Parekss

9 574

Arthur Andersen

Arthur Andersen

4. Baltijas Tranzītu banka

6 168

Arthur Andersen

Arthur Andersen

5. Saules banka

4 067

SIA Audit

Price Waterhouse

6. Latvijas Zemes banka

3 755

Coopers & Lybrand

Coopers & Lybrand

7. Sakaru banka

3 449

Coopers & Lybrand

Coopers & Lybrand

8. Rietumu banka

3 420

SIA Interaudits

Arthur Andersen

9. Vācijas—Latvijas banka

3 278

Coopers & Lybrand

Coopers & Lybrand

10. Latvijas krājbanka

2 304

Price Waterhouse

11. Latvijas Hipotēku un

     

zemes banka

1 158

SIA Audit

K.Pazāns

12. Latvijas Tirdzniecības

     

komercbanka

1 142

SIA KAS

Coopers & Lybrand

13. Multibanka

955

Price Waterhouse

Price Waterhouse

14. Ogres komercbanka

914

A.Spirina

Arthur Andersen

15. Ako banka

827

E.Bernāne

KPMG Latvia

16. Baltijas Starptautiskā banka

603

L.Rozgina

Ernst & Young

* Latvijas Universālajai bankai licence izsniegta 1993.gada 23.septembrī.

Paliek spēkā arī jau agrāk izvirzītās prasības par komercbanku gada pārskatiem un to publicēšanas kārtību. Laikā, kad komercbankas nodeva sabiedrības vērtējumam savas pērnā darbības gada pārskatus, Latvijas Banka presē sniedza izvērstu skaidrojumu “Kā vislabāk izvēlēties savu banku?” (skat. “LV”, 22.03.1995., nr.44, 2.lpp., 27.03.95. “Dienu” u.c.). Tajā centāmies lasītājiem palīdzēt orientēties rādītājos, kuri raksturo banku drošību. Lemjot par savu līdzekļu uzticēšanu kādām no Latvijas komercbankām, līdztekus agrāk minētajiem kritērijiem iesakām pievērst uzmanību arī tam, vai banku publicētajās bilancēs pašu kapitāls ir vismaz 2 miljoni latu un vai banku pēdējo divu gadu darbības pārskatu ir pārbaudījušas un pozitīvu slēdzienu devušas starptautiski atzītas auditorfirmas.

1995.gada 4.augustā Latvijas Bankas preses sekretārs E.Vējiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!