• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministra atbildes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.1995., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36376

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 17.augusta sēdes darba kārtība

Vēl šajā numurā

17.08.1995., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministra atbildes

Dokuments nr.798b

Par deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam par budžeta līdzekļu nelietderīgu izmantošanu

Saeimas priekšsēdētājam A.Gorbunova k-gam

Ministru prezidentam M.Gaiļa k-gam

Sakarā ar Saeimas deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam M.Gailim par Valsts kontroles veiktajām pārbaudēm Vides un reģionālās attīstības ministrijā un citās valsts budžeta iestādēs Finansu ministrija atbalsta pasākumus, kas vērsti pret pārkāpumiem un neracionālu valsts budžeta līdzekļi izlietošanu, un savas kompetences ietvaros paskaidro sekojošo.

Uzskatām par nelietderīgu un neefektīvu pastāvošo praksi, kad liela daļa no valsts pamatbudžeta līdzekļiem tiek novirzīta speciālo budžetu veidošanai, vienlaicīgi samazinot valsts pamatbudžeta ieņēmumu bāzi. Visi speciāliem mērķiem iezīmētie ieņēmumi speciālajos budžetos ir veidoti, pamatojoties uz Saeimas pieņemtajiem likumdošanas aktiem un Ministru kabineta apstiprinātajiem noteikumiem. Pēc mūsu domām būtu nepieciešams veikt pastāvošo likumdošanas aktu inventarizāciju par īpašiem mērķiem iezīmētu pamatbudžetam piederīgu ieņēmumu veidu grupēšanu. Lai sakārtotu speciālos budžetus, Finansu ministrijas Budžeta departaments ir sagatavojis Ministru kabineta noteikumu projektu “Par speciālā budžeta sastādīšanu un izpildi”. Valsts kases departaments veic priekšdarbus pakāpeniskai speciālā budžeta ieņēmumu un izdevumu uzskaites pārņemšanai.

No valsts budžeta finansējamās iestādēs grāmatvedības uzskaite jāveic saskaņā ar Valsts kases departamenta 1994.gada 1.jūlija rīkojumu nr.20 apstiprināto “Grāmatvedības instrukciju valsts budžeta iestādēm”. Instrukcijā ir atrunāta pamatlīdzekļu, materiālo vērtību, naudas līdzekļu, norēķinu un izdevumu uzskaite. Papildus atsevišķās instrukcijās īpaši atrunāta materiālo vērtību un naudas līdzekļu inventarizācija un pārskatu sastādīšana, kas jāveic saskaņā ar “Pagaidu nolikumu par Latvijas Republikas budžeta iestāžu pārskatiem un bilancēm” (apstiprināts ar Finansu ministrijas 1991.gada 17.decembra pavēli nr.56), un materiālo vērtību norakstīšana, kas jāveic atbilstoši ar Finansu ministrijas 1992.gada 24.janvāra pavēli nr.8 apstiprinātajai “Instrukcijai par materiālo vērtību (pamatlīdzekļu, mazvērtīgo un ātri nolietojamo priekšmetu) norakstīšanas kārtībai budžeta iestādēs”.

Katru gadu Valsts kases departaments sagatavo īpašas vēstules galvenajiem budžeta izpildītājiem — ministrijām un resoriem, kurās tiek noteikta grāmatvedības pārskatu, tā sastāva un formu aizpildīšanas kārtība.

No valsts budžeta finansējamās iestādes saskaņā ar savas augstākstāvošas budžeta institūcijas apstiprināto iestāžu uzturēšanas tāmi izlieto tām piešķirtos budžeta asignējumus. Par šo līdzekļu racionālu izlietojumu atbildību nes iestādes vadītājs un budžeta institūcija, kura apstiprina izdevumu tāmes apjomu, kā arī tās izpilde tiek kontrolēta ar ministrijas vai resora iekšējā audita dienesta palīdzību.

1995.gada 15.augustā Finansu ministre I.Sāmīte

Dokuments nr.868a

Par akcīzes nodokli

Saeimas Latvijas zemnieku savienības frakcijai

Izpildot Saeimas Latvijas zemnieku savienības frakcijas deputātu pieprasījumu, Finansu ministrija sniedz izskaidrojumu par likumu “Par akcīzes nodokli” un Ministru kabineta 1995.gada 18.aprīļa noteikumiem nr.100 “Noteikumi par akcīzes nodokļa piemērošanu benzīnam un dīzeļdegvielai, to aizstājējproduktiem”.

Lai nepieļautu situāciju, ka valstī tiek importēti ar akcīzes nodokli apliekamie produkti (benzīns un dīzeļdegviela), tos deklarējot kā ar akcīzes nodokli neapliekamos produktus (dažāda veida aizstājējprodukti un komponenti), kurus savienojot, iegūst zemas kvalitātes degvielu, Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departaments ierosināja minētās grupas aplikt ar akcīzes nodokli. Uzņēmumiem, kas benzīna un dīzeļdegvielas komponentus un aizstājējproduktus izmantot rūpniecības tehnoloģiskā procesā vai kā kurināmo, akcīzes nodoklis tiks atmaksāts.

Ir izstrādāts Ministru kabineta noteikumu projekts “Kārtība, kādā atmaksājams akcīzes nodoklis par benzīna un dīzeļdegvielas aizstājēj-produktiem un komponentiem, ja tie tiek izmantoti par izejvielām rūpniecībā vai par kurināmo”, kas ir saskaņots valsts sekretāru sanāksmē un tiks iesniegts Ministru kabinetā.

Izstrādājot šo Ministru kabineta noteikumu projektu, ir ņemti vērā Latvijas zemnieku savienības frakcijas ieteikumi.

1995.gada 15.augustā Finansu ministre I.Sāmīte

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!