• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Komisijas iesniegumi. Par Larisas Ivolginas un Tatjanas Lomanes kandidatūrām pilsonības piešķiršanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.1995., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36544

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētāja paziņojums

Vēl šajā numurā

30.08.1995., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Komisijas iesniegumi

Dokuments nr.950

Par Larisas Ivolginas un Tatjanas Lomanes kandidatūrām pilsonības piešķiršanai

Saeimas Prezidijam

Pamatojoties uz š.g. 22.augusta Pilsonības likuma izpildes komisijas sēdes lēmumu, izvirzām izskatīšanai Saeimas sēdē priekšlikumu par pilsonības piešķiršanu par īpašiem nopelniem Latvijas labā šādām personām:

Larisai Ivolginai

Tatjanai Lomanei
Pilsonības likuma izpildes komisijas
1995.gada 22.augustā priekšsēdētājs J.Kokins

Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas priekšsēdētājam Jānim Kokinam

LR vēstniecības KF
2. sekretāres L.Ivolginas

iesniegums.

A.god. Kokina kungs, cienījamie komisijas locekļi!

Es jutīšos ļoti pagodināta, ja Jūs atradīsit par iespējamu apmierināt manu lūgumu piešķirt Latvijas Republikas pilsonību par īpašiem nopelniem Latvijas labā. Savu likteni un nākotni es viennozīmīgi saistu ar zemi, kurā esmu dzimusi — ar Latviju. Tālab šīs zemes pilsonības saņemšana par īpašiem nopelniem tās labā man būs ne vien gods, bet arī īpašs stimuls turpmākam darbam.

1995.gada 22.jūnijā L.Ivolgina

Autobiogrāfija

Es, Larisa Ivolgina, esmu dzimusi 1963.gada 9.augustā Liepājā strādnieka un kalpotājas ģimenē. Tēvs — Aleksejs Simajevs, dzimis 1929.gadā Saranskas apgabalā. 1931.gadā tēva ģimene kā “kulaki” bija represēta un viņa vecāki izsūtīti uz Staļina nometnēm — GULAGU. Divdesmit četru gadu vecumā tēvs pārcēlās uz Latviju, jo dzimtenē, būdams “tautas ienaidnieku” dēls, viņš nevarēja atrast darbu. 39 gadus tēvs nostrādāja Liepājas dzelzceļa stacijas lokomotīvju depo par mašīnistu, pašlaik viņš ir pensionārs. Māte — Antoņina Simajeva, dzimusi 1939.gadā Novgorodas apgabalā. Otrā pasaules kara laikā praktiski visi Novgorodas apgabala iedzīvotāji bija deportēti uz Vāciju, deportēto vidū bija arī mātes ģimene. Taču līdz Vācijai viņi nenokļuva, bet bija atstāti Latvijas teritorijā netālu no Priekules. Pēc kara māte palika dzīvot Latvijā un kopš 1958.gada strādā Liepājas VAS “Latvijas dzelzceļš” par ekonomisti.

Kaut gan esam vairākkārt griezušies gan Latvijas Republikas, gan Krievijas Federācijas arhīvos ar lūgumu sameklēt dokumentus, kuri apliecinātu augstākminētos faktus, diemžēl kā no vieniem, tā arī no otriem esam saņēmuši vienu atbildi, ka ne mātes, ne tēva dokumenti neesot saglabājušies. Neraugoties uz to, ka mums ir noteiktajā kārtībā apstiprinātas liecinieku liecības, oficiāli pierādīt šos vecāku biogrāfijas datus nevaram.

1980.gadā absolvēju Liepājas 12. vidusskolu. Šajā pašā gadā iestājos Rīgas kooperācijas tehnikumā, kuru beidzu 1982.gadā, iegūstot grāmatveža diplomu. 1982.gadā iestājos darbā Liepājas rajona patērētāju savienības autotransporta uzņēmumā par vecāko ekonomisti, 1983.gadā mani paaugstināja par galveno grāmatvedi.

1984.gadā iestājos Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātes neklātienes nodaļā — beidzu 1989.gadā, iegūstot ekonomista diplomu. 1985.gadā apprecējos ar N.Ivolginu un 1986.gada janvārī pārcēlos uz pastāvīgu dzīvi pie vīra Maskavā. 1986.gadā sāku strādāt Maskavas pilsētas izpildkomitejas galvenajā grāmatvedībā par vecāko grāmatvedi. 1990.gadā pārcelšanas kārtībā mani norīkoja darbā PSRS Tirdzniecības un rūpniecības palātas firmā “Ekspokomplekss” par vecāko ekonomisti. Taču jau 1990.gada septembrī es atnācu uz toreizējo LR MP pastāvīgo pārstāvniecību Maskavā ar lūgumu pieņemt mani darbā. (Jāpiebilst, ka ar šādu lūgumu es griezos jau 1986.gadā, bet toreiz saņēmu atbildi, ka manai kvalifikācijai atbilstošu vakanto vietu nav.) 1991.gada 6.februārī pēc pastāvīgā pārstāvja J.Petera ieteikuma vēstules LR Ministru padome apstiprināja mani pastāvīgā pārstāvja vietnieka amatā. Šos pienākumus es pildīju Latvijai izšķirīgajā laika posmā (1991.gadā un līdz 1992.gada martam). Nācās aizstāvēt Latvijas intereses un skaidrot tās pozīciju bijušās PSRS valdībā, vēlāk — Starpvalstu ekonomiskajā komitejā (tā tika izveidota pēc puča apspiešanas un “nodzīvoja” līdz PSRS sabrukumam), risinot tādus vitāli svarīgus jautājumus kā bijušās PSRS ārējie parādi un bijušo Vissavienības uzņēmumu piederība. Kopš 1992.gada 16.marta, kad pastāvīgā pārstāvniecība tika reorganizēta par vēstniecību, strādāju par atašeju ekonomiskajos jautājumos. 1992.gadā nokārtoju eksāmenu valsts valodā, saņemot apliecību par augstāko kategoriju valsts valodas zināšanā. No 1993.gada septembra esmu LR vēstniecības KF 2. sekretāre. 1994.gadā beidzu Ārējās tirdzniecības akadēmijas Maskavas starptautiskā biznesa institūtu, iegūstot starptautiskā biznesa ekonomista diplomu. 1994.gadā Londonā, Vestminsteres universitātē 4 nedēļas papildināju savas angļu valodas zināšanas un iepazinos ar Lielbritānijas banku sistēmu.

Valodu zināšanas:krievu valoda — dzimtā;latviešu valoda — brīvi pārvaldu;angļu valoda — pietiekami sociālajiem kontaktiem un kontaktiem ekonomikas un banku darbības jomā;vācu valoda — ar vārdnīcu.

Vīrs — Nikolajs Ivolgins, dzimis 1952.gadā, sakarā ar avāriju Černobiļas AES pārcietis staru slimību, ir 1. grupas invalīds. Bērni — meita Jeļena Ivolgina, dzimusi 1986.gadā, ir Maskavas 1099. vidusskolas 2. klases skolniece; dēls — Ivans Ivolgins, dzimis 1988.gadā, apmeklē Maskavas bērnu pirmsskolas iestādi.

Abi bērni apmeklē arī LR vēstniecības Svētdienas skolu. Taču latviešu valodu, latviešu tautas kultūru, vēsturi un tradīcijas mani bērni iepazīst ne tikai Svētdienas skolā, bet arī katru vasaru ciemojoties pie vecāsmātes Liepājā. Kad vien rodas izdevība, ņemu viņus līdzi uz Latviju, dažbrīd pat tad, kad pati braucu kārtot dienesta jautājumus.

Skolas gados es, tāpat kā lielākā daļa toreizējo audzēkņu, biju spiesta iestāties komjaunatnes organizācijā. Taču nekādus ideoloģiskus amatus šajā organizācijā es neieņēmu. Gribētu uzsvērt, ka kopš 1985.gada (šajā laikā gatavojos mainīt dzīves vietu) es faktiski izstājos no komjaunatnes, jo, aizbraucot no Liepājas, jaunajā darba un dzīves vietā vairs nestājos nedz uzskaitē, nedz darbojos šajā organizācijā.Nekad neesmu bijusi nedz PSKP biedre, nedz biedra kandidāte.

1995.gada 22.jūnijā L.Ivolgina

Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas priekšsēdētājam I.Kokinam

A.god. Kokina kungs!

Lūdzu Jūsu vadīto komisiju izskatīt LR vēstniecības KF 2. sekretāres Larisas Ivolginas kandidatūru, lemjot jautājumu par LR pilsonības piešķiršanu personām, kurām ir īpaši nopelni Latvijas labā.

L.Ivolgina ir dzimusi Liepājā 1963.gada 9.augustā. 1989.gadā beigusi Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultāti, iegūstot ekonomista specialitāti. Viņa brīvi pārvalda latviešu valodu, par ko liecina gan latviešu valodas prasmes atestācija (1. kategorija iegūta ar “pirmo piegājienu”), gan sekmīgi nokārtotā valsts ierēdņa kandidāta atestācija, gan labā latviešu valodā sagatavotie dienesta ziņojumi. Vienlaikus viņa ir arī augstas klases ekonomists — 1994.gada 23.maijā L.Ivolgina ir beigusi KF Ārējās tirdzniecības akadēmijas Maskavas starptautiskā biznesa institūtu, iegūstot starptautiskā biznesa ekonomista specialitāti. 1994.gada augustā L.Ivolgina stažējās Vestminsteres universitātē (Lielbritānija), papildinot savas angļu valodas zināšanas un studējot Lielbritānijas banku sistēmu.

Uz pastāvīgu dzīvi Maskavā L.Ivolgina pārcēlās ģimenes apstākļu dēļ. Abi L.Ivolginas bērni mācās Latvijas vēstniecības Svētdienas skolā.

Par viņas attieksmi pret Latviju liecina fakts, ka 1990.gada oktobrī viņa neviena nemudināta atnāca tobrīd vēl uz Latvijas Ministru padomes pastāvīgo pārstāvniecību. 1991.gada 6.februārī toreizējā Latvijas Ministru padome apstiprināja L.Ivolginu par pastāvīgā pārstāvja vietnieci. Šajā laikā viņa strādāja Starpvalstu ekonomiskajā komitejā (tā tika izveidota pēc augusta puča apspiešanas), kur aizstāvēja Latvijas intereses mūsu tautai ļoti izšķirīgā brīdī — 1991.gada augustā — decembrī. L.Ivolgina, ir lieli personiskie nopelni, risinot strīdīgos jautājumus par bijušās PSRS ārējo parādu (Krievija uzstāja, ka arī Latvijai tas esot jāmaksā), gan ar bijušās PSRS valdību (līdz 1990.gada decembrim), gan “lielā septiņnieka” sarunu laikā Maskavā. Vienlaikus viņa piedalījās arī to problēmu apspriešanā, kuras bija saistītas ar bijušās PSRS īpašuma sadali (jautājumi par “Vissavienības uzņēmumu” piederību). Kopš 1992.gada 16.marta viņa strādā LR vēstniecības ekonomiskajā nodaļā — atašeja rangā, bet no 1993.gada septembra viņa ieņem 2. sekretāres amatu. 1992.gadā L.Ivolgina aktīvi un tieši piedalījās Latvijas un Krievijas starpvalstu Līguma par tirdzniecības pamatprincipiem izstrādāšanā Latvijas un Krievijas starpvalstu sarunu gaitā (L.Ivolgina bija Latvijas valdības delegācijas sarunām ar Krieviju eksperte). Šajā sakarībā gribas atzīmēt, ka Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kura panāca vislielākās labvēlības režīmu tirdzniecībā ar Krieviju. Praktiski visi ekonomiskie līgumi, kuri ir noslēgti starp Latviju un Krieviju, tika sagatavoti ar LR vēstniecības 2. sekretāres aktīvu līdzdalību.

Ievērojot visu iepriekšminēto, ceru uz jautājuma par LR pilsonības piešķiršanu L.Ivolginai pozitīvu risinājumu.

Cieņā, —

2.02.1995 J.Peters , LR ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks KF

Nosūtīts: G.Ulmanim, A.Gorbunovam, M.Gailim, V.Birkavam

Latvijas Republikas vēstniecības Krievijas Federācijā 2. sekretāre Larisa Ivolgina ir dzimusi Liepājā 1963.gada 9.augustā. 1989.gadā beigusi Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultāti, iegūstot ekonomista specialitāti, bet 1994.gada 23.maijā viņa absolvējusi KF Ārējās tirdzniecības akadēmijas Maskavas starptautiskā biznesa institūtu, iegūstot starptautiskā biznesa ekonomista specialitāti. Tajā pašā gadā L.Ivolgina ir stažējusies Vestminsteres universitātē (Lielbritānija), papildinot savas angļu valodas zināšanas un studējot Lielbritānijas banku sistēmu. Uz pastāvīgu dzīvi Maskavā viņa ir pārcēlusies ģimenes apstākļu dēļ. Abi L.Ivolginas bērni mācās Latvijas vēstniecības Svētdienas skolā.

1990.gada oktobrī L.Ivolgina sāka strādāt tobrīd vēl Latvijas Ministru padomes pastāvīgajā pārstāvniecībā Krievijas Federācijā. 1991.gada 6.februārī toreizējā Latvijas Ministru padome apstiprināja L.Ivolginu par pastāvīgā pārstāvja vietnieci. Šajā laikā viņa strādāja Starpvalstu ekonomiskajā komitejā, kur aizstāvēja Latvijas intereses 1991.gada augusta — decembra dienās. Kopš 1992.gada 16.marta viņa strādā Latvijas Republikas vēstniecības Krievijas Federācijā ekonomiskajā nodaļā — atašeja rangā, bet no 1993.gada septembra viņa ieņem 2. sekretāres amatu. Šajā darba periodā L.Ivolginu var raksturot visnotaļ pozitīvi. Viņa ir daudz darījusi ekonomisko jautājumu risināšanā starp Latviju un Krieviju. Ar savu izglītību un zināšanām veicinājusi starpvalstu ekonomisko līgumu izstrādāšanu un noslēgšanu. Pašreiz L.Ivolgina strādā pie Latvijas un Krievijas sarunu par ekonomiskajiem jautājumiem, kā arī LR ekonomikas ministra J.Zvanītāja vizītes Maskavā sagatavošanas.

L.Ivolgina brīvi pārvalda latviešu valodu, par ko liecina gan latviešu valodas prasmes atestācijas rezultāti, gan sekmīgi nokārtotā valsts ierēdņa kandidāta atestācija, gan latviešu valodā sagatavotie dienesta ziņojumi. Viņas darbība neapstrīdami pierāda lojalitāti pret Latvijas Republiku un tās neatkarību.

Ņemot vērā visu iepriekšminēto, lūdzu izskatīt pozitīvi jautājumu par Latvijas Republikas pilsonības piešķiršanu L.Ivolginai.

V.Birkavs , ārlietu ministrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!