• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
5. Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciena dalībnieki saņem Valsts prezidenta vēlējumus, tautas simpātijas, godalgas un balvas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.1995., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36561

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

5.Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciena kopsavilkums

Vēl šajā numurā

05.09.1995., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

5. Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciena dalībnieki saņem Valsts prezidenta vēlējumus, tautas simpātijas, godalgas un balvas

Un tā: pēdējā laika plašākais Latvijas riteņbraucēju tautas pasākums svētdien, 3. septembrī, no rīta sācies Dobelē, Ventspilī, Kuldīgā un Tukumā, pēcpusdienā sekmīgi un ar orķestra suminājumiem noslēdzās Talsu Saules kalnā. Lielā mērā tas bija tagadējā Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa rosinājums: celt godā to, kas jau savulaik bija kalpojis tautas garīgai un fiziskai aktivitātei un vienībai, tostarp — agrākā Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa labākos aizsākumus.

Valsts prezidents un 5. Vienības brauciens

Šī, piektā, Vienības brauciena startu deva Valsts prezidents Guntis Ulmanis. Uzrunājot riteņbraucējus, viņš teica:

“Ir pienācis patīkams brīdis, kad atjaunojam, atceramies, domājam, strādājam. Pagājuši četri gadi, kopš esam atjaunojuši Latviju, un šajos četros gados ir daudz padarīts un arī daudz kā vēl nav. Ja atceramies, trīsdesmitajos gados Latvijai neklājās viegli, bet Latvija bija pilna apņēmības cīnīties un darboties savas patstāvības labā, radās ideja par Vienības velobraucienu. Ideja nāca no dažādiem novadiem, no riteņbraukšanas entuziastiem, un to atbalstīja valsts un valdība. Šī ideja šodien ir atdzimusi. Kad 1939.gadā tūkstošiem velosipēdistu ar riteņiem mēroja Latvijas ceļus, viņi solījās 1940.gadā pulcēties vēl kuplākā skaitā savā 5. velobraucienā. Tagad ir 1995.gads, un tikai tagad var notikt šis 5. velobrauciens.

Kāpēc šāds Vienības brauciens mums ir nepieciešams?

Ne jau tikai tāpēc, lai skrietu vai brauktu, bet arī tāpēc, lai satiktos, lai apliecinātu pleca sajūtu, savu pārliecību, savas zemes mīlestību.

Velobrauciens nav tikai sports un veselība. Tajos laikos tas deva ierosmi arī Latvijas velosipēdu rūpniecībai. Es ceru, ka šīs tradīcijas atjaunošana dos ierosmi atjaunot tās rūpniecības nozares, ar kurām bija slavena Latvija. Ne tikai automobiļi, bet arī velosipēdi ir pārvietošanās līdzekļi.

Šis pasākums mūs darīs ne tikai sportiski stiprus, bet arī garīgi stiprus. Atjaunotais Vienības brauciens ir arī neliela piemiņas zīme, atceroties Kārli Ulmani; rīt — 4. septembrī, aprit 118 gadi kopš viņa dzimšanas. Šis vīrs stāvēja pie Latvijas šūpuļa un vienmēr ticēja Latvijas vienotībai un Latvijas mūžībai.”

Pēc tam Valsts prezidents devās uz Kārļa Ulmaņa dzimtajām mājām “Pikšām” un piedalījās piemiņas sarīkojumā, bet pēcpusdienā Talsos pasniedza balvas — kausus visu 19 grupu uzvarētājiem.

(Uzvarētāju un kausu guvēju sarakstu — skat. 5. lpp.)

Valsts prezidenta preses dienests

"Latvijas Vēstnesis” un 5. Vienības brauciens

Kā jau iepriekšējā laikraksta numurā informējām, arī “Latvijas Vēstnesis” šajā pasākumā bija paredzējis nepalikt malā. Izvirzot motīvu “Možu mūžu — Latvijai!”, tas vēlējās pirmām kārtām apliecināt sabiedrisku godinājumu tiem cilvēkiem, kas, cauri gadiem saglabādami garīgu un fizisku možumu, uz tādu pašu dzīves attieksmi un optimismu mudina arī visus pārējos līdzpilsoņus, bet pašus jaunākos aicināt: esiet savu labāko priekšteču cienīgi kā dzīves stājā, tā sportā!

Līdz ar to visvecākajiem un visjaunākajiem dalībniekiem tika attiecīgi “Latvijas Vēstneša” godaraksti:

Apliecinājums un godinājums
Teodoram Ildenam
par to, ka savā 85. dzīves rudenī,
pilns gara un fiziska možuma,
paužot personisku dzīvesprieku un veselīgu dzīvesveidu,
sniedzot paraugu sabiedrībai un līdzcilvēkiem,
veltot tautai un zemei savu darbu un uzticību,
aktīvi piedalījies 5. Latvijas riteņbraucēju Vienības braucienā
visā trasē: Tukums — Talsi”

Teodors Ildens — 1. attēlā. Pārējiem senioru vidū — tāda pati uzmanība: 83 gadus vecajai Veltai Heniņai (2. attēlā), 82 gadus vecajam Jēkabam Vilsonam (3. attēlā), 75 gadus vecajam Arvīdam Sausiņam, 70 gadus vecajam Ilmāram Andersonam, 69 gadus vecajam Alfrēdam Gasjūnam, 69 gadus vecajam Aleksandram Kristovskim. Un junioriem: 7 gadus vecajam Rihardam Putniņam (4. attēlā), 7 gadus vecajam Raitim Puriņam, 8 gadus vecajam Jānim Ertam (5. attēlā).

“Latvijas Vēstneša” pilnvarojumā šos dalībniekus sirsnīgi sveica Latvijas Republikas tieslietu ministrs Romāns Apsītis, kas tieši šī gadījuma dēļ bija mērojis ceļu uz Talsiem. Ministrs arī Teodoram Ildenam, Veltai Heniņai un Jēkabam Vilsonam pasniedza valsts oficiālā laikraksta speciālās balvas — skulpturālus veidojumus “Pret kalnu ritošs ritenis” ar personiskiem gravējumiem, visu Latvijas aizvadītā gada likumu, līgumu un pārējo normatīvo aktu lielsējumus, “Latvijas Vēstneša” brīvabonementu nākamajam gadam, sporta krekliņus ar “LV” simboliem un atribūtiku, rozes. Bet jaunajiem —godarakstus, grāmatiņu “Tava zeme Latvija. Pilsonim. Patriotam. Cilvēkam” trīssējumu izdevumu un rozes...

Lielā brauciena dalībnieku attieksmē, lai kā arī kuram vējainajā ceļā gāja un kādu uzmanības apliecinājumu kurš guva, jautās apņēmība: “Mēs tiksimies atkal — nākamgad, nākamajā, sestajā, un visos turpmākajos Latvijas Vienības braucienos!”

“LV” informācija
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

INFO3_1.JPG (7773 BYTES) INFO3_2.JPG (8336 BYTES) INFO3_3.JPG (8184 BYTES) INFO3_4.JPG (8649 BYTES) INFO3_5.JPG (9054 BYTES)

Pārējās epizodes no Talsu Saules kalna — “Spogulī”, 7. lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!