• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas priekšsēdētāja atbalsts Ukrainai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.1995., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36624

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimā trešdien, 6. septembrī

Vēl šajā numurā

06.09.1995., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētāja atbalsts Ukrainai

Piektdien, 1. septembrī, Saeimas priekšsēdētājam Anatolijam Gorbunovam Ukrainas pilnvarotais lietvedis LR Volodimirs Čornijs iesniedza Ukrainas Augstākās padomes priekšsēdētāja Aleksandra Moroza vēstuli ar aicinājumu atbalstīt Ukrainas uz-ņemšanu Eiropas Padomē, kas varētu notikt septembra sesijas laikā.

Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs apstiprināja Latvijas nostāju, ka suverēnas valsts uzņemšana šajā Eiropas organizācijā nav saistāma ar kādas citas valsts uzņemšanu vai tās izvirzītajiem nosacījumiem. Latvijas puse principiāli atbalsta Ukrainas iesniegumu par pievienošanos un lūgs savai delegācijai izteikt tās viedokli uzņemšanas procedūrā paredzētajās institūcijās. Savukārt V.Čornijs informēja: Ukraina jau 1992. gadā ir paziņojusi par savu vēlēšanos iestāties Eiropas Padomē (EP) un šajā laikā ir izpildījusi visus formāli juridiskos noteikumus, kas tai tika izvirzīti, saskaņojot nacionālo likumdošanu atbilstoši EP normām. Attiecības starp Ukrainu un EP kļuvušas ciešākas gan parlamentārajā, gan valdības līmenī, atzina V.Čornijs. Ukraina gatavojas pievienoties EP Konvencijai par nacionālo minoritāšu aizsargāšanu un Konvencijām noziedzības apkarošanas jomā. Savukārt šogad jūnijā ir parakstīts Konstitucionālais līgums starp Ukrainas AP un Ukrainas prezidentu L.Kučmu “Par valsts varas un vietējās pašvaldības institūciju organizēšanas un funk-cionēšanas pamatnolikumiem laikā līdz jaunās Konstitūcijas pieņemšanai”. Šis dokuments ir drošs pamats valsts varas sadalei un funkcionēšanai Ukrainā, kā arī liecina par demokrātisko reformu neatgriezeniskumu. Arī EPPA prezidents M.Martiness, iepazīstoties ar konstitucionāli tiesisko reformu gaitu Ukrainā, savas vizītes noslēgumā atzinis, ka nav šķēršļu tam, lai Ukraina pievienotos EP.

Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs atzinīgi vērtēja Eiropas Padomes amatpersonu un ekspertu iepazīšanos ar Ukrainas likumdošanu, izteica cerību, ka Ukrainas pārstāvji varēs EP komisijās informēt EP deputātus par jautājumiem, kas saistīti ar Eiropas Padomes nosacījumu izpildi.

Tikšanās laikā tika pārrunāta abu valstu līdzšinējā sadarbība, kā arī Latvijas pieredze ceļā uz iestāšanos Eiropas Padomē.

Saeimas ziņu dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!