• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgā — Novēģijas Karalistes stortinga prezidente. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.1995., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36639

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi nr. 265

Pasta noteikumi

Vēl šajā numurā

07.09.1995., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgā — Novēģijas Karalistes stortinga prezidente

Vakar, 6. septembrī, Rīgā oficiālā vizītē ieradās Norvēģijas Karalistes stortinga (parlamenta) prezidente Kirsti Kolle Grondāle (Kirsti Kolle Grondahl) .

Norvēģijas Karalistes stortinga prezidente Kirsti Kolle Grondāle dzimusi Roikenā 1943. gada 1. septembrī. Precējusies, ir divas meitas. 1966. gadā ieguvusi filoloģijas zinātņu bakalaura grādu, ir maģistra kandidāte. K.K.Grondāle aktīvi piedalās politiskajā dzīvē no 1972. gada, sākumā ieņemot dažādus amatus vietējā pašpārvaldē, bet vēlāk valdībā un parlamentā. No 1986. gada līdz 1988. gadam viņa ir bijusi izglītības un reliģijas lietu ministre, bet no 1988. gada līdz 1989. gadam — kooperācijas attīstības ministre. 1977. gadā K.K.Grondāle tiek ievēlēta parlamentā. No 1990. gada līdz 1993. gadam Kirsti Kolle Grondāle ir stortinga viceprezidente un, būdama šajā amatā, 1991. gada decembrī tikās ar toreizējo Augstākās padomes priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova vadīto Latvijas delegāciju Norvēģijā. 1993. gadā K.K.Grondāli ievēl par stortinga prezidenti (spīkeri). Viņa ir pirmā norvēģu sieviete, kura ieņem šo svarīgo amatu. Jāatzīmē, ka K.K.Grondāle ir ieguvusi visu stortinga deputātu cieņu neatkarīgi no to partiju piederības, kas ir viens no veiksmīga darba priekšnoteikumiem. Prezidente vada stortinga sēdes un rūpējas par parlamenta produktīvu darbu, proti, ir ieviesusi vienkāršotu balsošanas procedūru par valsts budžetu. Kirsti Kolle Grondāle ir arī stortinga Ārlietu komisijas locekle.

Vizīte Latvijā turpinās arī 7. septembrī un noslēgsies 8. septembrī, kad augstā viešņa pēcpusdienā izlidos uz Stokholmu.

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 6.septembrī, ar tikšanos pie Saeimas priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova savu oficiālo vizīti Latvijā sāka Norvēģijas stortinga (parlamenta) prezidente Kirsti Kolle Grondāle (Kirsti Kolle Grondahl). Tā ir pirmā oficiālā Norvēģijas parlamenta prezidentes vizīte Latvijā, kaut gan pirmo reizi Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs ar stortinga prezidenti tikās 1991.gada decembrī, kad Norvēģiju apmeklēja Latvijas Republikas AP delegācija. Kopš tā laika starp Latviju un Norvēģiju attīstījušies cieši sakari, kas vieno ne tikai valstis, bet arī tautas, atzina K.K.Grondāle. Savukārt Saeimas priekšsēdētājs īpaši pateicās par Norvēģijas atbalstu kultūras, sociālo, veselības aizsardzības, valodas mācību programmu un projektu īstenošanā, kā arī novērtēja stratēģisko projektu par gāzes piegādes un sadales tīkla sistēmu vadīšanas modernizāciju.

Sarunas laikā tika skarti vairāki būtiski Latvijas un Norvēģijas sadarbības temati ārpolitikas jomā.

Sarunas laikā tika skarti vairāki būtiski Latvijas un Norvēģijas sadarbības temati ārpolitikas jomā, proti, Latvijas vēlme iestāties Eiropas Savienībā un NATO. Saeimas priekšsēdētājs atgādināja, ka mums vienlīdz svarīga ir gan Somijas un Zviedrijas pieredze, kuras ir ES dalībvalstis, gan arī Norvēģijas pieredze jautājumos, kas saistīti ar referenduma organizēšanu, šī jautājuma apspriešanu un tautas nobalsošanu par Norvēģijas iestāšanos ES.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs A.Kiršteins izklāstīja argumentus, kāpēc Latvijai ir svarīgi iestāties NATO.

Ziemeļu valstis, to skaitā Norvēģija, uzskata par svarīgu Latvijas iestāšanos ES, teica K.K.Grondāle. Savukārt Norvēģija, palikdama neatkarīga no tās, attīstīs sadarbību ar Eiropas starptautiskajām institūcijām. Kas attiecas uz Latvijas vēlmi iestāties NATO, Norvēģijas parlamenta prezidente atzina drošības jautājuma nozīmi Latvijā.

Tikšanās laikā Norvēģijas Karalistes stortinga prezidente K.K.Grondāle dalījās pieredzē par sadarbību Baltijas asamblejas, Baltijas padomes un Ziemeļu padomes ietvaros un novērtēja to kā nozīmīgu gan Latvijai, gan Norvēģijai. Augstā viešņa informēja arī par problēmām, kas skar Ziemeļu padomes turpmāko likteni un paredzamās strukturālās izmaiņas pēc Zviedrijas un Somijas iestāšanās ES. Norvēģija katrā ziņā ir ieinteresēta saglabāt Ziemeļu valstu attiecības un sadarbību, uzsvēra parlamenta prezidente.

Nozīmīga vieta sarunās tika veltīta arī profesionālās pieredzes apmaiņai. Tika pārrunāta parlamenta darba organizēšana, kā arī gaidāmās Saeimas vēlēšanas.

Norvēģijas Karalistes stortinga prezidente ielūdza Saeimas priekšsēdētāju atbildes vizītē, kas, iespējams, notiks pēc 6. Saeimas vēlēšanām.

Vakar Kirsti Kolle Grondāle tikās arī ar Saeimas frakciju pārstāvjiem, tādējādi gūstot plašāku priekšstatu par politisko spektru Latvijā.

Šodien Norvēģijas Karalistes stortinga prezidentei paredzēta uzstāšanās Saeimas plenārsēdē, bet pēc tam — preses konference.

Saeimas ziņu dienests

Pie Valsts prezidenta

Triju dienu vizītes ietvaros Norvēģijas parlamenta prezidente Kirsti Kolle Grondāle šo pēcpusdien ieradās Rīgas pilī, kur Ģerboņu zālē viņu pieņēma Valsts prezidents Guntis Ulmanis. Sarunas dalībnieki izteica abpusēju gandarījumu par šo iespēju tuvināties personīgi un sekmēt abu valstu sadarbību, tajā skaitā ekonomiski izdevīgu projektu attīstīšanā. Tika pārrunāti citi abpusējo attiecību jautājumi. Cita starpā Guntis Ulmanis lūdza nodot savus sveicienus Norvēģijas karalim un premjerministrei ar piedāvājumu viņiem izdevīgā laikā apmeklēt Latviju, lai mūsu attiecības tiktu stiprinātas visaugstākajā līmenī.

Sarunā tika pārrunāti jautājumi, kas saistās ar Eiropas Savienības darbību, to paplašinot. Tika runāts par Latvijas drošības centieniem, ko tā saista ar iestāšanos Eiropas Savienībā, kā arī ar labu un stabilu kaimiņattiecību veidošanu Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā, visā Eiropā un ar Austrumu zemēm. K.K.Grondāle šajā sakarā atgādināja, ka Eiropā valstis meklē aizvien ciešākas attiecības cita ar citu un šo procesu viņa nosauca par labāko drošības saikni.

Prezidents G.Ulmanis informēja par politisko situāciju Latvijā un izteica pārliecību, ka arī pēc 6. Saeimas vēlēšanām Latvijas politiskais kurss nemainīsies.

Norvēģijas parlamenta prezidente dalījās pārdomās par Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības nepieciešamību, par visa reģiona ģeopolitisko attīstību nākotnē.

Guntis Ulmanis viņai novēlēja šī apmeklējuma laikā tuvāk iepazīt Latvijas zemi un cilvēkus.

Valsts prezidenta preses dienests, A.B.

DIP1_1.JPG (18863 BYTES) DIP1_2.JPG (19023 BYTES)
Attēlos: 1.Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs pie Saeimas nama sagaida augsto viešņu; 2.Norvēģijas Karalistes stortinga prezidente Kirste Kolle Grondāle vizītē pie Latvijas Republikas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!