• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs - pēc Somijas un Turcijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.1995., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36711

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts labības biroja informācija

Valsts labības biroja informācija par lopbarības graudiem

Vēl šajā numurā

08.09.1995., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs — pēc Somijas un Turcijas

Otrdien, 5.septembrī, Ekonomikas ministrijā notika preses konference par Baltijas jūras reģiona valsts ministru tikšanos, tajā Latviju pārstāvēja ekonomikas ministrs Jānis Zvanītājs. Bija arī informācija par ministra vizīti Izmirā, Turcijā, augusta beigās.

24. un 25.augustā Somijā, Helsinkos, tikās Baltijas jūras reģiona valstu ekonomikas un rūpniecības ministri. tur piedalījās desmit valstu un Eiropas Savienības pārstāvji. Par šo sanāksmi Jānis Zvanītājs pastāstīja:

— Šī bija pirmā Baltijas jūras reģiona valstu ekonomikas un rūpniecības ministru tikšanās. Tā bija politiska rakstura tikšanās, kurā pārrunāja un diskutēja par ekonomiskās sadarbības iespējām šajā reģionā. Ievadrunā Somijas rūpniecības ministrs Anti Kaliomaki (Antti Kalliomaki) uzsvēra: rūpīgas analīzes rezultāti liecinot par Baltijas jūras reģiona valstu īpatsvara pieaugumu pasaules ekonomikā, par Baltijas valstu attīstības tendencēm, kā arī par strauju ekonomiskās sadarbības attīstību starp dažādām valstīm šajā reģionā, kas tagad ir jākoordinē.

Mums ļoti svarīga bija tikšanās ar Krievijas delegāciju, ko vadīja Materovs. Ar viņu mēs apspriedām Latvijas un Krievijas turpmāko ekonomisko sadarbību, īpaši par ātrāku sadarbību veicinošo līgumu noslēgšanu, tajā skaitā par investīciju aizsardzību, dubulto nodokļu aplikšanu un citi. Krievijas delegācijas kopīgais viedoklis bija tāds, ka šo līgumu noslēgšanai nav traucējošu politisku iemeslu, kavēšanās notiekot Krievijas birokrātiskā ierēdniecības aparāta dēļ.

Otra interesantākā tikšanās mums bija ar kaimiņvalstu delegāciju vadītājiem, un mēs vienojāmies, ka septembra beigās Lietuvā notiks mūsu trīs valstu ministru tikšanās. Tajā apspriedīsim ekonomiskās problēmas, kas skar Latviju, Lietuvu un Igauniju: vienotais tirgus, robežu šķērsošanas noteikumi, preču eksports un imports, kā arī citi jautājumi.

Baltijas jūras reģiona valstu ministri īpaši apsprieda Baltijas valstu iespējamos ekonomikas attīstības virzienus tuvākajam laikam.

Komentējot savu vizīti Turcijā, kur Jānis Zvanītājs bija ieradies pēc Turcijas rūpniecības un tirdzniecības ministra ielūguma, viņš teica:

— Es atbraucu uz Izmiras starptautiskā gadatirgus atklāšanu. Turcija ir lielvalsts, kas cenšas sevi prezentēt gan politiski, gan ekonomiski šajā reģionā. Gadatirgus atklāšanas ceremonijā piedalījās vairāk nekā 30 valstu delegācijas. Mēs tikāmies ar Turcijas rūpniecības ministru. Apskatījām iespēju, ka nākamajos gadatirgos arī Latvija varētu piedalīties ar savu stendu. Turcijas pusi interesē mūsu kokmateriāli, kokapstrādes rūpnīcas ražojumi, tekstilizstrādājumi, mūsu valsts kā tranzītvalsts iespējas. Savukārt viņi mums var piedāvāt augļus, dārzeņus, ādas, tekstilizstrādājumus un savus tradicionālos darinājumus.

Apskatot Turcijas izstrādājumu izstādi, mēs secinājām, ka Turcija cenšas strauji pārtapt par industriālu valsti. Lai to apstiprinātu, delegācijas tika iepazīstinātas ar Izmiras, kur dzīvo septiņi miljoni iedzīvotāji, lielrūpniecības attīstības pakāpi un iespējām. Jāatzīst, ka tas atstāja lielu iespaidu.

Mūs pieņēma Izmiras pilsētas mērs, kas bija izteicis vēlēšanos ciešāk sadarboties ar Rīgu, un uzaicināja tās mēru apmeklēt Izmiru.

Šīs vizītes mērķis bija politisks — parādīt Latviju pasaulei, apgūt jaunus reģionus, iepazīties ar jaunām sadarbības iespējām Vidējos Austrumos, Āfrikā, kā arī nospraust tālākās sadarbības mērķus šajā reģionā.

Preses konferences turpinājumā Jānis Zvanītājs atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Vairis Ozols,
“LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!