• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par norēķiniem ar nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas ražotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.1995., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36908

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu

Vēl šajā numurā

26.09.1995., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Projekti, koncepcijas, plāni

Likumprojekts

Zemkopības ministrijas izstrādāts,

Ministru kabineta 1995. gada 19. septembra sēdē akceptēts

un 21. septembrī iesniegts Saeimas izskatīšanai

Par norēķiniem ar nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas ražotājiem

1. pants. Nepārstrādātā lauksaimniecības produkcija — augu vai dzīvnieku valsts sākotnējā produkcija, ko patērē tiešā veidā vai izmanto kā izejvielu pārtikas produktu un citu izstrādājumu ražošanā.

 

Nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas ražotāji (piegādātāji) — fiziskās vai juridiskās personas, kas nodarbojas ar lauksaimniecību un realizē pašu audzēto augu vai dzīvnieku valsts sākotnējo produkciju nepārstrādātā veidā.

 

2. pants. Likums nosaka kārtību, kādā tiek veikti norēķini starp nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas (tālāk tekstā — “produkcija”) ražotājiem (piegādātājiem) un pārstrādes un tirdzniecības uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) (tālāk tekstā — “uzņēmums”), ja norēķinu kārtība nav noteikta citos speciālajos likumos vai noslēgtajos līgumos.

 

3. pants. Norēķini starp nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas (tālāk tekstā — “produkcijas”) piegādātājiem un pārstrādes un tirdzniecības uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) tiek veikti desmit dienu laikā no piegādes dienas. Šajā pantā norādītais norēķinu laiks neattiecas uz bankas norēķiniem.

 

4. pants. Gadījumos, kad norēķini par produkcijas piegādi pārsniedz desmit dienu vai noslēgtā līguma termiņus, pārstrādes un tirdzniecības uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) maksā naudas sodu par nokavējumu Latvijas Bankas refinansēšanas likmes apmērā.

 

5. pants. Zemkopības ministrijas rajonu lauksaimniecības departamenti apkopo informāciju par piegādāto un termiņā nesamaksāto produkciju un pēc produkcijas piegādātāju pilnvarojuma ir tiesīgi iesniegt attiecīgu prasību tiesā.

 

Par likumprojektu

Pašreiz republikā ir izveidojusies tāda situācija, ka atsevišķi lauksaimniecības produkcijas pārstrādes un tirdzniecības uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) ir parādā produkcijas ražotājiem (piegādātājiem) un netiek garantētas tiesības saņemt šo pienākošos atlīdzību.

A/s “Daugavpils piens”, a/s “Zemgales piens” un a/s “Aizputes sausā vājpiena rūpnīca” nav veikušas norēķinus par 1993. un 1994. gadā iepirkto produkciju. Republikā ir uzņēmumi, kuri, nespēdami savlaicīgi norēķināties ar produkcijas piegādātājiem, zaudē izejvielu avotus un tiek slēgti, kā VAS “Ventspils gaļas kombināts”.

Turklāt uzņēmumi ar nepārstrādātās produkcijas ražotājiem (piegādātājiem) neslēdz nekādus līgumus, jo šis jautājums nav noregulēts līdz šim ar speciālu likumdošanu. Latvijas Republikas Civillikums nosaka vispārējās līgumiskās saistības, neparedzot konkrētus izpildes termiņus.

Līdz ar to izstrādātais likumprojekts “Par norēķiniem ar nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas ražotājiem” regulēs norēķinu kārtību un termiņus starp uzņēmumiem un ražotājiem (piegādātājiem).

1995. gada 7. augustā LR Ministru kabineta Valsts un sociālo lietu komitejas sēdē tika konceptuāli atbalstīts Zemkopības ministrijas iesniegtais likumprojekts “Papildinājumi Latvijas Civilprocesa kodeksā”, kas veicinās atbildību par norēķiniem ar nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas piegādātājiem, paredzot apmierināt produkcijas piegādātāju prasījumus otrajā kārtā.

Zemkopības ministrs Ā.Ūdris

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!