• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kāpēc es atteicos kandidēt uz 6. Saeimu?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.1995., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36951

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kadastru

Vēl šajā numurā

27.09.1995., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēstules "Latvijas Vēstnesim"

Kāpēc es atteicos kandidēt uz 6. Saeimu?

Joprojām man jāuzklausa gan rakstiski, gan mutiski izteikts jautājums: kāpēc Jānis Porietis kā Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētājs atteicies no piedāvājuma kandidēt 6. Saeimas vēlēšanās un tātad arī no iespējas, ievēlēšanas gadījumā labāk aizstāvēt Latvijas veco ļaužu intereses?

Šai jautājumā mana atbilde ir šāda:

Pirmām kārtām, atteicos kandidēt tāpēc, ka 5. Saeima pilnīgi ignorēja vēlētāju lielākās daļas prasību, lai 6. Saeimas vēlēšanu likumā būtu noteikts, ka vēlētājs var balsot vai nu par kādas partijas kandidātu sarakstu, vai arī par atsevišķiem kandidātiem no dažādu partiju sarakstiem, kā tas bija iespējams vietējo pašvaldību vēlēšanās.

5. Saeimas deputātu vairākuma aizbildināšanās, ka balsošana par kandidātiem no dažādiem sarakstiem it kā varētu mazināt ievēlēto deputātu politisko atbildību, neiztur kritiku. Deputāts taču arī šādā gadījumā paliktu savas partijas kandidātu saraksta dalībnieks ar visu no šī fakta izrietošo partejisko un tātad arī politisko atbildību. Jācer, ka 6. Saeima ievēros vēlētāju vairākuma domas šai jautājumā, papildinot vēlēšanu likumu ar šādu iespēju.

Otrs apsvērums, lai atteiktos kandidēt uz 6. Saeimu, bija tāds, ka Latvijas Pensionāru federācija gribot negribot būtu vairāk morāli saistīta ar to partiju, no kuras kandidējis tās priekšsēdētājs. Taču tas jau vairs neatbilstu Latvijas Pensionāru federācijas kā nepolitiskas sabiedrības organizācijas statūtiem. Pie tam daži no piedāvājumiem bija pat saistīti ar noteikumu iestāties konkrētajā partijā.

Jāievēro arī, ka Latvijas pensionāru politiskās simpātijas ir ļoti daudzveidīgas. Par to liecina arī fakts, ka uz 6. Saeimu kandidē 139 pensijas vecuma ļaudis 18 dažādu partiju sarakstos.

Taču Saeimas vēlēšanās ir svarīga ikviena Latvijas pensionāra balss, lai tā ietekmētu Latvijas attīstības gaitu nākamajos trijos gados. Tāpēc LPF dome pieņēma lēmumu aicināt visus pensionārus aktīvi piedalīties 6. Saeimas vēlēšanās.

Profesors Jānis Porietis,
Latvijas Pensionāru federācijas
priekšsēdētājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!