• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Kuveita: par tālāku sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.1995., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36979

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Līgums ar Portugāli

Vēl šajā numurā

28.09.1995., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Latvija un Kuveita: par tālāku sadarbību

WPE14.JPG (11594 BYTES) Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 27.septembrī, Kuveitas Nacionālās asamblejas delegācija oficiālās vizītes laikā tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu (1. un 2. attēlā).

Tikšanās sākumā Kuveitas parlamenta delegācijas vadītājs, Latvijas un Kuveitas parlamentārās atbalsta grupas pārstāvis Ahmads Mohameds al Nasars pateicās par sekmīgi organizēto vizīti un apliecināja gatavību izskatīt Latvijas puses priekšlikumus turpmākajai sadarbībai visos līmeņos.

A.Gorbunovs uzsvēra Kuveitas parlamentāriešu vizītes politisko un emocionālo nozīmīgumu. “Latvijā,” teica Saeimas priekšsēdētājs, “Kuveitas vārds asociējas ar brīvības un neatkarības jēdzieniem. 1991.gadā, kad Kuveita cīnījās pret Irākas agresiju, arī Latvija cīnījās par neatkarības atgūšanu.”

A.M. al Nasars, atceroties šo vēstures periodu, izteica lūgumu atbalstīt Kuveitas prasību vairāk nekā sešsimt gūstekņu atbrīvošanai, kas joprojām atrodas Irākā. Runājot par vizītes rezultātiem, viņš akcentēja visplašākās iespējas gan tirdzniecības, gan ekonomikas jomās un gatavību parakstīt abpusēju ekonomiskās sadarbības protokolu, kā arī veicināt investīciju projektus Latvijā. Mēs uzskatām par savu pienākumu jums palīdzēt, jo ļoti augstu vērtējam jūsu izpratni grūtā brīdī un atbalstu starptautiskajās organizācijās, teica Kuveitas delegācijas vadītājs.

Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs atzinīgi novērtēja līdzšinējos kontaktus un pauda viedokli, ka politiskā stabilitāte Latvijā saglabāsies arī pēc 6. Saeimas vēlēšanām un ārpolitikas darbības virzieni nemainīsies, kā arī paplašināsies parlamentārie sakari.

Tikšanās nobeigumā Kuveitas Nacionālās asamblejas delegācijas vadītājs A.M. al Nasars uzaicināja Saeimas priekšsēdētāju oficiālā vizītē Kuveitā.

Saeimas ziņu dienests

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 27. septembrī, Ministru prezidents Māris Gailis tikās ar Kuveitas Nacionālās asamblejas delegāciju, kas uzturas Latvijā triju dienu vizītē. Tikšanās laikā M.Gailis pauda pārliecību, ka starp Latviju un Kuveitu varētu veidoties daudz ciešāka sadarbība, nekā tas ir bijis līdz šim. It īpaši tas attiecas uz sadarbību starptautiskajās organizācijās. Tika pārrunāta arī divu valstu kooperācija ekonomikas un kultūras jomā. Kā iespējamās sadarbības jomas minēta rūpniecība un naftas atradņu izpēte Baltijas jūrā. Delegācijas vadītājs Ahmads Mahameds al Nassars teica, ka Kuveita iepazīsies ar Latvijas investīciju programmu un apsvērs iespēju finansēt kādu projektu no Kuveitas Arābu ekonomiskās attīstības fonda.

Valdības preses dienests

WPE13.JPG (11792 BYTES) Preses konferencē

Vakar, 27.septembrī, Kuveitas Nacionālās asamblejas delegācija, turpinot savu oficiālo vizīti Latvijā, pēcpusdienā Saeimas namā piedalījās preses konferencē. Tās ievadā delegācijas vadītājs, Kuveitas parlamenta loceklis Ahmads Mohameds al Nasars pateicās Latvijas Republikas parlamentam par viesmīlību un labi organizēto vizīti. Viņš arī izteica pateicību Latvijai un latviešu tautai par atbalstu Kuveitai Irākas agresijas laikā. Viņš lūdza Latviju atbalstīt Kuveitu arī turpmāk — vispirms jau pievienojoties starptautiskajam spiedienam par to vairāk nekā 600 kuveitiešu atbrīvošanu, kas vēl aizvien pretēji jebkādām starptautisko tiesību normām atrodas Irākas cietumos. Šo ieslodzīto vidū ir arī daudzas sievietes un bērni. Ahmads Mohameds al Nasars atgādināja arī neseno Irākas paziņojumu par eventuālu bakteoroloģisko ieroču pielietošanu un aicināja Latviju uz diplomātiskām aktivitātēm, lai piespiestu Irāku ievērot ANO rezolūciju. Viņš aicināja arī Latviju atbalstīt Kuveitas prasību pret Irāku — kompensēt Irākas agresijas laikā izdarītos laupījumus kā privātajā, tā valsts sektorā. Viesis uzsvēra, ka pastāv labas sadarbības iespējas starp Latviju un Kuveitu, īpaši tirdzniecībā un ekonomikā.

Uz “LV” lūgumu komentēt galvenos šādas sadarbības virzienus Ahmads Mohameds al Nasars minēja trīs galvenos eventuālās sadarbības virzienus. Pirmkārt, tās varētu būt Kuveitas investīcijas Latvijas infrastruktūrā. Abas puses jau pārrunājušas attiecīgā līguma par investīcijām un to aizsardzību parakstīšanu. Labas iespējas Kuveitas puse saskata sadarbībai naftas ieguves un eksporta jomā. Sekmīgi pēc viesu domām var attīstīties privātā sektora kontakti — šajā kontekstā visnotaļ vēlama būtu Latvijas ražojumu izstāde Kuveitā.

Kuveitas valdība jau sen pieņēmusi lēmumu par sadarbību ar Latviju. Kad līdzīgs projekts tiks sagatavots arī no Latvijas puses, abu valstu attiecības varēs attīstīties jaunā kvalitātē.

Uz žurnālistu jautājumiem, kādas Latvijas preces varētu interesēt Kuveitu, delegācijas vadītājs atbildēja īsi: “koks”.

“LV” uzdeva vēl vienu jautājumu: kā Kuveita vērtē Krievijas politiku attiecībā uz Irāku — vai tā būtiski atšķiras no kādreizējās PSRS atbalstīšanas politikas. Ahmads Mohameds al Nasars atbildēja: viņš ticot, ka Krievijas politikas pamatā ir attiecīgās ANO rezolūcijas pildīšana.

Preses konferences turpinājumā Kuveitas parlamenta loceklis Mohameds Deifalahs Šarars izteica savu viedokli: nevajagot pārāk prognozēt Latvijas un Kuveitas ekonomisko kontaktu iespējas. Kuveitā pastāv brīvais tirgus, tāpat kā Latvijā, un, rodoties attiecīgajam piedāvājumam, situācija noregulēsies pati no sevis. Viņš arī vēlreiz apliecināja Kuveitas valdības atbalstu šādiem kontaktiem. Mohameds Deifalahs Šarars uzsvēra Kuveitas un Latvijas lielo līdzību: abas ir mazas valstis, abas 1991.gadā cīnījās par savu neatkarību, viņš arī atgādināja lielo ļaunumu, ko Irākas agresija nodarījusi apkārtējai videi (atkāpjoties agresori dedzināja Kuveitas naftas ieguves vietas) un izteica bažas par Irākas aktivitātēm bioloģisko un kodolieroču izstrādes jomā.

Šajā kontekstā jo aktuālāka ir dažādu valstu parlamentāriešu sadarbība.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!