• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Prāmis "Estonia" Baltijas dzelmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.1995., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36983

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar Rīgā, godinot Latvijas atbrīvošanas cīņu vadītāju pulkvedi Jorģi Zemitānu sakarā ar piemiņas zīmes atklāšanu

Vēl šajā numurā

28.09.1995., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATCERES DIENAS

Prāmis “Estonia” Baltijas dzelmē

Pirms gada, naktī uz 28.septembri, ceļā no Tallinas uz Stokholmu, Baltijas jūrā, nogrima Igaunijas pasažieru flotes prāmis “Estonia”.

Grūti aptvert, ka pagājis jau gads. Šis notikums, prātam grūti aptverams savā baisajā realitātē, vēl aizvien jo daudziem liek sāpēs notrīcēt. Vēl aizvien daudzās mājās balsis skan klusināti, un prieks vēl aizvien baidās atgriezties. Tā — simtiem mājās ap Baltijas jūru. Igaunijā, Zviedrijā, Somijā... Arī mūsu Latvijā.

Šī traģēdija, kas vēl ilgi bija viens no pašiem svarīgākajiem pasaules ziņu līdzekļu tematiem un diskusiju objektiem, atklāja vairākas problēmas. Atklāja dziļas cilvēciskas traģēdijas. Atklāja cilvēku dvēseles cildenumu un arī noziedzīgu paviršību — jau sākot ar neprecīzo “Estonia” pasažieru sarakstu, kas ilgi apgrūtināja konkrētu upuru skaita noteikšanu. Čpaši smagi bija uzzināt “Estonia” ātrās nogrimšanas (līdz ar to — milzīga upuru skaita) patieso iemeslu: prāmim spēcīgajos viļņos bija norauts priekšgals un patiesībā šādas konstrukcijas kuģi atklātā jūrā nemaz nedrīkstēja iet. Bet komerciāli apsvērumi bija izrādījušies svarīgāki par cilvēku drošību... Kaut nu šī bargā 28.septembra nakts būtu devusi mācību paaudžu paaudzēm!

Latvijai “Estonia” traģēdija prasīja 24 dzīvības. Baltijas jūra kļuva par pēdējo atdusas vietu arī divām mūsu kolēģēm, laikraksta “Labrīt” žurnālistēm Andrai Jaucei un Ingai Helmanei.

Šodien, 28.septembrī, pulksten 19 Rīgas Domā notiek veltījuma koncerts prāmja “Estonia” katastrofā bojāgājušo piemiņai. Bet pulksten 23.35 Latvijas TV programmā iekļauts rekviēms “Estonia” — Igaunijas, Lietuvas un Somijas televīzijas veltījums bojāgājušo piemiņai.

Savukārt Tallinā vakar, 27.septembrī, pulksten 19, laikā, kad “Estonia” devās liktenīgajā ceļā, Igaunijas galvaspilsētas valde bija noorganizējusi sēru svecīšu dedzināšanu krastmalas vārtu Rannavarava piemiņas kalniņā. Šorīt agri Tallinā atkārtoti tika aizdedzinātas svecītes.

Latvijas Republikas vēstniecība Igaunijā mūs informē, ka šodien pulksten 12 Tallinā, krastmalas vārtu (Rannavarava) kalniņā notiks piemiņas ceremoniāls, kurā sēru vainagus, ziedus un svecītes noliks Igaunijas Valsts prezidents, Igaunijas parlamenta spīkers un Igaunijas valdība, Tallinas valdes locekļi, kā arī Zviedrijas, Somijas, Latvijas un citu ārvalstu vēstniecību pārstāvji.

Bet sešos vakarā Tallinas Kārļa baznīcā (Kaarli Kirck) notiks dievkalpojums “Estonia” traģēdijas upuriem. Šodien pēcpusdienā Igaunijas Valsts prezidents ar delegāciju dodas uz Veru (Võru), jo šī pilsēta katastrofā pirms gada zaudēja gandrīz visus savas valdes locekļus un aktīvākos uzņēmējus, kuri ar “Estonia” bija devušies uz Zviedriju dibināt tālākas sadarbības kontaktus.

Lai Dieva svētība “Estonia” upuru piemiņai! Lai bargs brīdinājums un liktens atgādinājums mums, palicējiem...

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!