• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministra atbilde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.1995., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36993

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tarifu paaugstināšanu atsevišķos autobusu maršrutos

Vēl šajā numurā

28.09.1995., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministra atbilde

Dokuments nr.1095a

Par drošības līdzekļa maiņu apcietinātajam J.Kaļvam

Atbildot uz LR Saeimas deputātu O.Brūvera, I.Kreituses, A.Kreitusa, A.Čepāņa un M.Bekasova jautājumu, paskaidroju:

1. 1995. gada 10. augustā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa saņēma advokāta R.Hlevicka sūdzību par Centra rajona tiesas tiesneses I.Cences 1995. gada 7. augusta lēmumu, ar kuru bija pagarināts apcietinājumā turēšanas termiņš J.Kaļvam līdz 1995. gada 8. septembrim. Sūdzība tika nodota izskatīšanai tiesnesim A.Rubenim.

Sūdzība tika izskatīta tiesas sēdē 1995. gada 30. augustā, kad I.Cences pieņemtais lēmums par drošības līdzekli tika grozīts, apcietinājums aizstāts ar nodošanu policijas uzraudzībā un J.Kaļva atbrīvots no apcietinājuma tiesas zālē. 1995. gada 4. septembrī A.Rubenis atkārtoti izskatīja minēto sūdzību un konkretizēja policijas uzraudzības nosacījumus, nosakot, ka J.Kaļva bez Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūras atļaujas nedrīkst izbraukt no dzīves vietas rajona un divas reizes nedēļā viņam jāpiesakās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas policijas pārvaldē.

Saskaņā ar Kriminālprocesa kodeksa (KPK) 2221.p. sūdzība tiesai bija jāizskata un lēmums jāpieņem 3 dienu laikā no tās saņemšanas dienas, piedaloties iesniedzējam un prokuroram, bet Centra rajona tiesas tiesnesis A.Rubenis lietu ir izskatījis tikai 1995. gada 30. augustā, t.i., 20 dienas pēc sūdzības saņemšanas tiesā un 8 dienas pirms apcietinājuma termiņa izbeigšanās. Bez tam 1995. gada 30. augusta lēmumā A.Rubenis nebija ievērojis KPK 751.p. noteikumus un nebija J.Kaļvam noteicis policijas uzraudzību — tā, kā jau minēts, tika noteikts tikai 1995. gada 4. septembrī.

Sakarā ar pieļaujamiem procesuālo normu pārkāpumiem un vadoties no Tiesnešu disciplinārās atbildības likuma 1.p. 1.pk. un 3.p. 2.pk., 1995. gada 25. septembrī esmu ierosinājis pret Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesi A.Rubeni disciplinārlietu. Lietas materiāli nosūtīti izskatīšanai LR rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu Kvalifikācijas kolēģijai.

Paskaidroju, ka Tieslietu ministrija nav tiesīga izskatīt lietu pēc būtības, kā arī izvērtēt tiesneša A.Rubeņa pieņemtā lēmuma atbilstību likuma prasībām. Kā redzams no Rīgas pilsētas Centra rajona 1995. gada 30. augusta un 4. septembra tiesas sēžu protokoliem, gan prokurors, gan Drošības policijas darbinieks ir uzskatījuši, ka J.Kaļva turpmāk nevar traucēt patiesības noskaidrošanu krimināllietā un apcietinājums J.Kaļvam turpmāk nav nepieciešamas, kā arī kriminālvajāšanas termiņš, kas pagarināts līdz 8. septembrim, tālāk nav jāpagarina. Tiesnesis A.Rubenis, pieņemot lēmumu par drošības līdzekli, ņēmis vērā iepriekš minēto procesa dalībnieku viedokli.

2. Tieslietu ministrija pārbauda arī presē minēto informāciju par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesneša A.Nagļa, Rīgas rajona tiesas tiesnešu J.Vagules un Z.Vrubļevskas pieļautajiem procesuālo normu pārkāpumiem, izskatot materiālus par drošības līdzekļu piemērošanu apsūdzētajiem.

Kopš tiesnešu disciplinārās atbildības likuma pieņemšanas par pieļautajiem procesuālo normu pārkāpumiem, izlemjot jautājumu par kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanu pirmstiesas izmeklēšanā, pie disciplinārās atbildības ir saukts viens tiesnesis — 1995. gada 4. janvārī tika ierosināta disciplinārlieta pret Rīgas rajona tiesas tiesnesi O.Lazdiņu. Ar LR tiesu tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas 1995. gada 27. janvāra lēmumu tika atzīts, ka konkrētajā gadījumā ir iespējams aprobežoties ar disciplinārlietas izskatīšanu kolēģijas sēdē, neuzliekot tiesnesei O.Lazdiņai disciplinārsodu.

Paskaidroju, ka Tieslietu ministrijas kompetencē neietilpst tiesnešu lēmumu un spriedumu likumības un pamatotības izvērtēšana, bet, ņemot vērā izveidojušos situāciju, ministrija atzīst, ka Latvijas KPK ir nepieciešami daži grozījumi, lai pilnveidotu drošības līdzekļu piemērošanu. Konkrētu likumprojektu izstrādāšanai, izpildot Noziedzības novēršanas nacionālās padomes 1995. gada 13. septembra rīkojumu nr.21, ir izveidota darba grupa, kura ir iesniegusi izskatīšanai projektu grozījumiem Latvijas KPK 2221.pantā (grozījumu projekta teksts tiek pievienots).

Ar cieņu,—

1995.gada 26.septembrī tieslietu ministrs R.Apsītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!