• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents: uzvarējušo Latvijas partiju un spēku vidū kopsaucēju meklējot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.1995., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37112

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

05.10.1995., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents: uzvarējušo Latvijas partiju un spēku vidū kopsaucēju meklējot

Intervijā ar Valsts radio korespondentiem

Guntis Ulmanis . — Labdien, cienījamie klausītāji! Šī ir mūsu pirmā tikšanās pēc vēlēšanām.

Es nebūtu godīgs, ja neatzītos, ka šīs nav bijušas vieglas dienas, un es domāju, ka jautājums nav tik daudz par vēlēšanu rezultātiem, cik par kārtējiem organizatoriskiem, sakārtošanas jautājumiem, valdības veidošanas jautājumiem, frakciju veidošanas jautājumiem un mēģinājumiem saskatīt, kāda izskatīsies jaunā Saeima, ar kādu noskaņu, ar kādām pamatievirzēm. Es gribētu teikt, ka vēlēšanu rezultāti vienmēr atspoguļo sabiedrības noskaņojumu un vēlmes, un Latvija šajā ziņā nav izņēmums. Visiem politiskiem spēkiem ir jāizdara secinājumi, kur ir viņu panākumi un kļūdas. Nav jābaidās no savas principiālās pozīciju izteikšanas un sava iesāktā kursa turpināšanu, jo vājš ir tas politiķis, kurš pēc pirmajām neveiksmēm vai arī pēc pirmajām uzslavām maina savu principiālo nostādni, maina savu darbības virzienu, tādā veidā uzņemoties vai arī nerealizējot to atbildību, kas stāv viņa priekšā, pirmām kārtām domājot par Latviju.

 

Jautājums . — Sakiet, lūdzu, vai šo vēlēšanu rezultāti jūs tomēr neizbrīnīja? Vai ar tādiem jūs bijāt rēķinājies? Kāda bija jūsu pirmā reakcija?

 

Guntis Ulmanis . — Man šis “izbrīnēšanās” posms ir jau stipri vien garām. Tā varēja būt pirmā nakts. Bet pašreiz esmu jau aptvēris visas tās partijas un tos spēkus, kas tika ievēlēti parlamentā, un jau vakar no rīta sāku ar tiem ļoti nopietnas un intensīvas sarunas, un man jāsaka: visas partijas ir labi organizētas, labi sagatavojušās, ar diezgan stingru un detalizētu savu nostāju tajā vai citā jautājumā. Es domāju, ka nedēļas nogalē mēs varēsim runāt par pirmajiem ieskicējumiem, kāda varētu būt nākamā valdība, valdības vadītājs un kāds izskatīsies parlaments.

 

Jautājums . — Jūs vakar konsultējāties ar lielāko politisko spēku pārstāvjiem — Demokrātisko partiju “Saimnieks”, “Tautas kustību Latvijai”, “Tēvzemei un Brīvībai”, “Latvijas ceļu”, un arī šorīt jūs turpinājāt sarunas...

 

Guntis Ulmanis . — Jā, ar Latvijas Nacionālās neatkarības kustības un Latvijas Zaļās partijas pārstāvjiem. Vispirms ir katra cilvēka personiskās intereses, šajā gadījumā es domāju nākamos deputātus, ir katras partijas intereses un ir Latvijas intereses, un es aicināju visas partijas šajā brīdī, kad Latvija varbūt atrodas zināmās krustcelēs, ne tik daudz domāt katram par saviem egoistiskiem principiem, par savas partijas principiem, bet domāt par visas Latvijas interesēm, šis ir tas brīdis, kad visiem politiskiem spēkiem ir jāvienojas pamatnostādnēs, pa kādu kursu, kādā virzienā turpmāk jāattīstās Latvijai. Šī situācija nav nekāda īpaša situācija, jo, katru trešo gadu pārvēlējot parlamentu, veidojot jaunu valdību, šie jautājumi vienmēr nonāk dziļās krustugunīs, es pat teiktu — kritikas krustugunīs.

Mēs ļoti daudz runājām par pilsonības jautājumiem, par agrārās reformas turpināšanu, par privatizāciju. Man sevišķi gribas akcentēt — par turpinājumu iesaistīties Eiropas institūcijās. Es jau uzrunā pirms vēlēšanām teicu: ja kāds no politiskiem spēkiem uzskata, ka šī virzība varētu kaut kādā veidā tikt apturēta vai veikta pasīvi, tad, es domāju, šis politiskais spēks tomēr nevarēs atrast sev vietu valdībā un valdošajā koalīcijā, jo Latvijai ir jāatrod šīs drošības garantijas un jāpierāda — vispirms jau pašai sev — visai pasaulei, ka tā ir civilizēta un augsti attīstīta valsts. Diemžēl vēlēšanu rezultāti vienā otrā jautājumā liek mums par to šaubīties. Bet es domāju, ka politiķi, jaunais parlaments, jaunā valdība šīs šaubas drīz vien izgaisinās.

 

Jautājums . — Patlaban sabiedrībā veidojas noskaņas, ka jauno valdību būs diezgan grūti izveidot, un, ja tādu izveidos, tā nevarēs ilgi pastāvēt. Vai vakardienas un šīsdienas sarunas neradīja jums pamatu apšaubīt šo viedokli?

 

Guntis Ulmanis . — Valdību vienmēr ir grūti izveidot. Reizēm es apbrīnoju šo vēlēšanu modeli un mehānismu, ka ar tik lielu partiju skaitu, ar tik lielu vēlētāju skaitu tomēr šie skaitļi ir tā sabalansēti, ka nav viegla ceļa. Tas nav skaitļu meklēšanas ceļš, tas ir programmu un principiālu nostādņu meklēšanas ceļš. Pozitīvi, manuprāt, ir tas, ka jau trīs — faktiski vēl vairāk — partijas ir atradušas pamatu, lai vienotos par iespēju izveidot valdību un veidot nacionālo bloku. Šīs vienošanās mani patiešām iepriecina, jo tas liecina arī par politiķu briedumu Latvijā. Es domāju, ka šobrīd ap nacionālo bloku pulcējas politiķi, veidojas nākamie parlamenta deputāti, kas varētu uzņemties atbildību par valsts likteni nākamajos trīs gados.

 

Jautājums . — Partijas “Tautas kustība Latvijai” līderis Joahims Zīgerists uzskata, ka valdība jāveido nevis zaudētājiem, bet gan uzvarētājiem vēlēšanās, par uzvarētājiem uzskatot Demokrātisko partiju “Saimnieks”, partiju “Tautas kustība Latvijai” un Latvijas Vienības partiju...

 

Guntis Ulmanis. — Vēlēšanas nav futbola sacensības vai vieglatlētikas sacīkstes, kur ir uzvarētāji un zaudētāji. Šeit ir pārstāvēti visu iedzīvotāju slāņi, dažādi politiskie spēki, dažādas partijas un pat dažādi cilvēku uzskati. Gribu vēlreiz apliecināt to, ka sarunā ar mani gan “Tautas kustības Latvijai” pārstāvji, gan “Saimnieka” pārstāvji arī bija gatavi piedalīties valdības sastādīšanā un gatavi darboties valdības programmas realizēšanā, bet mēs šobrīd domājam par komandu. Runājot par jauno Ministru prezidentu, nav runa par viņu kā par personību, bet gan par to, ko viņš aicinās savā komandā, kādas ir viņa programmatiskās nostādnes, kāda ir viņa pieredze administratīvajā, ekonomiskajā un politiskajā darbā un kāda ir viņa līdz šim parādītā uzticības kvota — kāds ir bijis viņa darbs Latvijas labā. Jo grūti ir iedomāties, ka cilvēks, kas līdz šim nav aktīvi darbojies valsts institūcijās vai parlamentā, pēkšņi uzņemtos šo atbildības nastu. To pieļaut būtu nenopietna rīcība arī no manas puses.

Es domāju, ka šobrīd visas partijas, ar kurām esmu ticies, ir apliecinājušas savu vēlmi, savu gatavību darboties valdības institūcijās. Tas ir pats galvenais. Es saskatu daudzus, kuri ir spējīgi šo valsti vadīt un darboties valdībā.

 

Jautājums . — Lūdzu raksturojiet sarunas ar partijas “Tautas kustība Latvijai” līderi, jo līdz vēlēšanām gan masu mēdiji, gan politiķi to bija atstājuši diezgan lielā novārtā. Kā šis spēks tagad varētu iekļauties Latvijas politiskajā spektrā?

 

Guntis Ulmanis . — Tas ir ļoti sarežģīts jautājums. Šajā jautājumā es gribētu dzirdēt mūsu valsts dažādo partiju un politisko spēku nostādnes. Nav noslēpums, ka “Tautas kustība Latvijai” personiski man un arī daudziem citiem ir sveša un, spriežot pēc viņu pozīcijām priekšvēlēšanu kampaņā, pat ļoti agresīva un naidīgi noskaņota pret atsevišķām personālijām, tajā skaitā arī pret mani. Vakardienas sarunā mēs stāvējām pāri personiskajām attiecībām. Es nedomāju, ka tas būtu galvenais. Galvenais ir spēja saskatīt, ko pēc dažām dienām šī kustība pārstāvēs Saeimā, kādi cilvēki ieņems vietas parlamentā, kāda būs viņu domāšana un viedoklis, kāda viņu programmatiskā un praktiskā darbība. Es gribētu teikt, ka šī bija arī zināma skola mums visiem, sevišķi jums, vēlētājiem, jo — es neatklāšu noslēpumu — , ka visas partijas, sevišķi “Tautas kustība Latvijai, tikšanās reizē ar mani teica: “Nu jā, tā jau bija pirmsvēlēšanu kampaņa, tad mēs runājām tā..., tagad mēs realizēsim tās pragmatiskās nostādnes, kuras ir iespējams realizēt.” Tāpēc ir jāmēģina analizēt, kāda ir bijusi šo partiju nostādne pirms vēlēšanām un kāda tā būs pēc tam. Katrā ziņā es uzskatu, ka ikvienai kustībai ir savs rokraksts, seja un nostāja, arī sava vēlēšanās daudz ko darīt Latvijas labā. Es gribētu tuvākajā laikā dzirdēt partiju nostādnes par šiem politiskajiem spēkiem un to viedokli, kā šie politiskie spēki varētu darboties turpmāk.

Tāda saruna varētu būt pēc dažām dienām, jo patlaban pēc vēlēšanām ir pagājušas tikai dažas dienas un politiskie spēki vēl nav gatavi runāt par daudziem detalizētiem jautājumiem. Domāju, ka mūsu sarunu otrais posms varētu notikt jau piektdien, sestdien un svētdien. Tātad jau nākamajā nedēļā varēsim domāt par reāliem cilvēkiem, kas varētu vadīt jauno valdību.

4.oktobra priekšpusdienā.
Pēc ieraksta “LV” diktofonā

WPE1.JPG (7973 BYTES)   WPE3.JPG (9328 BYTES)
Latvijas Nacionāli konservatīvās partijas — LNNK un Latvijas Zaļās partijas pārstāvji: Anna Seile, Oļegs Batarevskis; Juris Dobelis, Aleksandrs Kiršteins, Andrejs Krastiņš, Anna Seile, Oļegs Batarevskis

WPE4.JPG (9027 BYTES) WPE5.JPG (10440 BYTES)
Latvijas Vienības partijas pārstāvji: Eižens Počs, Viktors Kalnbērzs; Eižens Počs, Viktors Kalnbērzs, Alberts Kauls, Ralfs Sviriņš

WPE6.JPG (7809 BYTES) WPE7.JPG (9371 BYTES)
Latvijas Zemnieku savienības, Latvijas Kristīgo demokrātu savienības un Latgales Demokrātiskās partijas pārstāvji: Andris Rozentāls; Pauls Putniņš, Gunārs Resnais, Gundars Bērziņš, Andris Rozentāls, Paulis Kļaviņš, Jānis Kinna

WPE8.JPG (8251 BYTES) WPE9.JPG (9174 BYTES)
Tautas saskaņas partijas pārstāvji: Jānis Jurkāns; Vladilens Dozorcevs, Andris Ameriks, Jānis Jurkāns

WPEA.JPG (8466 BYTES) WPEB.JPG (8423 BYTES)
Latvijas Sociālistiskās partijas pārstāvji: Larisa Laviņa, Aleksandrs Bartaševičs, Filips Stroganovs; Aleksandrs Bartaševičs, Larisa Laviņa, Filips Stroganovs

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!