• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs pēc Ņujorkas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.1995., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37300

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas struktūrās viss ir ļoti būtisks Eiropas struktūrās viss ir ļoti būtisks

Vēl šajā numurā

13.10.1995., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs pēc Ņujorkas

“Vētraini notikumi Latvijā, ne mazāk vētraini arī ārzemēs,” vakar, 12.oktobrī, preses konferencē, informējot žurnālistus par savu neseno vizīti ASV un piedalīšanos ANO Ģenerālās Asamblejas 50.jubilejas sesijā, teica ārlietu ministrs Valdis Birkavs. Kā zināms, sesijā Valdis Birkavs Latvijas vārdā teica runu. Vizītes laikā notikušas arī vairākas divpusējās tikšanās. Pats galvenais, pēc V.Birkava domām, bijusi viņa runa ANO. Viss pārējais vizītes laiks ticis pakārtots šim galvenajam uzdevumam.

Par V.Birkava runu ANO Latvijas sabiedrība jau ir informēta ( tā publicēta "Latvijas Vēstneša" otrdienas, 10. oktobra, numurā ). Pārējo savu aktivitāšu vidū ārlietu ministrs akcentēja tikšanos ar ASV valsts sekretāra vietnieku Stroubu Tolbotu, tikšanos ar FIB direktoru, tikšanos ar Amerikas ebreju komitejas pārstāvjiem, ar ASV nacionālo ārlietu komiteju, kā arī tikšanās ar Singapūras ārlietu ministru, ar Lihtenšteinas ārlietu un kultūras ministru, tāpat uzstāšanos ASV latviešu juristu asociācijas gadskārtējā kongresā un ALA rīkotajā informatīvajā seminārā, kas bija domāts galvenokārt ASV biznesa pasaules pārstāvjiem, kuri savu darbību saista vai domā saistīt ar Latviju.

Būtiskākais Valda Birkava runā ANO bijis Latvijas pozīcijas fiksācija ne vien Latvijai, bet arī ANO un pasaules starptautisko organizāciju attīstības procesam svarīgos jautājumos. Savukārt, tiekoties ar Stroubu Tolbotu, iesniegts Latvijas “Aid Memory” par Krievijas pēdējā laika aktivitātēm NATO paplašināšanas sakarā. Šajā dokumentā izteikts Latvijas viedoklis, ka gadījumā, ja situācija turpinās sarežģīties, Latvija ierosinās uzsākt ar NATO programmas “Partnerattiecības mieram” līguma 8.paragrāfā paredzētās konsultācijas. “Līgums dod mums tiesības uzsākt šādas konsultācijas, ja tiek apdraudēta Latvijas drošība, suverenitāte vai teritoriālā integritāte,” teica V.Birkavs. Savukārt ASV puse Strouba Tolbota personā pasvītrojusi, ka Latvijai ir precīza Krievijas Federācijas attieksmes izpratne. Ņoti svarīgi: Krievijas sūdzības, bažas un kritika ir Krievijas suverēnās tiesības. Bet Krievijas draudi starptautiskajai sabiedrībai — tās vairs nav tikai Krievijas tiesības, uz tiem ir jāreaģē. Vēlēšanas, kas tuvojas Krievijā, ir NATO paplašināšanu apgrūtinošs process. Tomēr NATO paplašināšanas process turpināsies. “Mēs gaidām virkni ļoti nozīmīgu vizīšu Latvijā, kas tiks sagatavotas,” tālāk teica Valdis Birkavs, uzsverot, ka 1996.gadā NATO sāks diskusijas ar kandidātvalstīm. Pēc to pirmā posma sekos jau dziļākas, detalizētas sarunas ar valstīm, kas izsaka vēlmi iestāties NATO. Valdis Birkavs atgādināja arī savu jau agrāk starptautiskos forumos izteikto Latvijas nostāju, ka jābūt atšķirīgai pieejai tām programmas “Partnerattiecības mieram” valstīm, kuras izsaka vēlmi iestāties NATO, un tām valstīm, kuras gan piedalās šajā programmā, bet neizsaka vēlēšanos iestāties NATO. Pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar gaidāmo ASV un Krievijas Federācijas prezidentu tikšanos, kā arī jautājumi par Krievijas Federācijas un NATO attiecībām Bosnijas jautājumā. Tāpat apspriesta Baltijas bataljona tālākā attīstība, kā arī vēlēšanu rezultāti Latvijā.

Tiekoties ar ASV Federālās izmeklēšanas biroja vadību, Valdis Birkavs centies ASV pusi pārliecināt par nepieciešamību atvērt FIB biroju Latvijā. Atbilde bijusi pozitīva — Latvijas puses argumenti esot visnotaļ pārliecinoši, jautājums esot vienīgi par projekta finansiālajiem aspektiem.

ASV vizītes laikā risināts arī nu jau klasiskais jautājums par Latvijas kā dalībvalsts pārmērīgi augsto maksājumu samazināšanu Apvienoto Nāciju Organizācijai.

Atbildot uz “Latvijas Vēstneša” jautājumu šajā sakarā, Valdis Birkavs smaidot teica, ka “latvieši nemīl dzīvot uz parāda, taču šis process diemžēl virzās uz priekšu ārkārtīgi lēni”. Valdis Birkavs pats personīgi šajā jautājumā ir parakstījis simtiem ANO adresētu vēstuļu. Rezultātā ir panākts neliels Latvijas maksājumu samazinājums. Taču kopumā šis jautājums acīmredzot principiāli tikšot atrisināts tikai tad, kad tiks uzsākta ANO finansu reforma.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Valdis Birkavs komentēja arī Strouba Tolbota vērtējumu par vēlēšanu rezultātiem Latvijā. “Būtībā Latvijā vēlēšanās 64 procentus ir ieguvuši labējie spēki,” teica Valdis Birkavs. “Kādas kombinācijas valdībā izveidosies, pagaidām vēl nav skaidrs. Stroubs Tolbots faktiski saņēma informāciju. Viņš apsveica mūs ar to, ka vēlēšanas bijušas brīvas un demokrātiskas, un izteica cerību, ka jaunā Latvijas valdība turpinās uz Eiropas Savienību un reformām orientētu kursu. ASV arī turpmāk sadarbosies ar Latviju drošības jautājumu risināšanā.”

Vēlēšanu kontekstā Valdim Birkavam tika uzdots arī otrs “Latvijas Vēstneša” jautājums: Kā 6.Saeimas vēlēšanu rezultātus sarunās ar Latvijas ārlietu ministru vērtējuši ASV dzīvojošie latvieši? “Es sadūros ar viedokli, ko es krasi nosodīju,” atbildēja Valdis Birkavs. “Viņi teica: — Ziniet, ļoti interesanti! — Es atbildēju: — Jums — interesanti, bet mums te ir jādzīvo!”

 Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!