• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cukurbiešu ražas gads sācies. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.1995., Nr. 164/165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37471

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valdības 24.oktobra sēdē

Vēl šajā numurā

25.10.1995., Nr. 164/165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRU KABINETA ZIŅAS

Cukurbiešu ražas gads sācies

Pēteris Briedis, Dr. lauks., sabiedrības “Latvijas cukurs” ģenerāldirektors — speciāli "Latvijas Vēstnesim" par cukurbiešu audzēšanu un pārstrādi

Sabiedrība “Latvijas cukurs” sāka darbu 1991. gada janvārī. Kad tā dibinājās, vēl bija kolhozu un padomju saimniecību sistēma. Toreiz bija specializētas saimniecības, kurām bija visa cukurbietēm paredzētā lauksaimniecības tehnika. Cukurbiešu fabrikas tolaik strādāja ar pilnu jaudu, pārstrādājot 400 tūkstošus tonnu cukurbiešu gadā. Kad laukos sākās privatizācija, lielsaimniecībām izjūkot, nozare faktiski izputēja. Zemniekiem vajadzēja sākt visu no jauna. Pateicoties Pasaules bankas kredītiem, ko saņēmām pirms trim gadiem, esam iegādājušies apmēram 40 cukurbiešu kombainu, tikpat daudz sējmašīnu un miglotāju. Un tas jau bija labs pamats cukurbiešu nozares attīstībai. Tagad ir daudzi zemnieki, kas audzē pat vairāk biešu nekā kādreiz vidēji lielā kolhozā. Piemēram, viļķenieši Arnis Kancers šogad plāno iegūt 3000 tonnu, bet Nikolajs Leščonoks — 2600 tonnu lielu ražu. Jāteic, ka valstī ir daudz tādu zemnieku, kas strādā ar vērienu.

— Kā šoruden sokas ar līgumu izpildi?

— Pagājušā gadā bija noslēgti līgumi par 140 tūkstošu tonnu cukurbiešu piegādi, tā ir trešā daļa no fabriku jaudas, bet šogad noslēgti līgumi par 273 tūkstošiem tonnu, kas ir apmēram 75 procenti no fabriku kapacitātes. Turklāt līgumi pildās ļoti labi. Līdz 25. oktobrim Jelgavas cukurfabrikā bija pieņemti jau 120 tūkstoši tonnu cukurbiešu jeb puse no līgumos paredzētā daudzuma; Jēkabpils fabrikā — 55 tūkstoši tonnu un Liepājas cukurfabrikā — 30 tūkstoši tonnu.

— Ko liecina laboratorijas izmeklējumi, kāda ir biešu kvalitāte?

— Šogad ir ideāls laiks biešu novākšanai un dažādu piemaisījumu procents ir zems. Piemēram, Jelgavas cukurfabrikā konstatēti vidēji 10,2 procenti dažādu piemaisījumu (parasti mēdz būt 20-30 procenti), cukura saturs bietēs vidēji 15,7 procenti (bāzes saturs — 15,5 procenti). Tā kā cukura saturs bietēs ir lielāks par bāzes procentu, zemnieku saimniecības saņems piemaksu. Līdzīgs stāvoklis ir Jēkabpils cukurfabrikā, kur cukurbiešu zemainība ir ap 10 procentiem un cukura saturs bietēs — virs 16 procentiem. Kvalitātes rādītāji patlaban ir labi.

— Cik noslogotas šajā sezonā būs cukurfabrikas?

— Jelgavas cukurfabrika (attēlos pa labi) būs pilnībā noslogota, bet Jēkabpils un Liepājas cukurfabrikas strādās ar pusjaudu. Katrs no šiem uzņēmumiem sezonā var pārstrādāt 125 tūkstošus tonnu cukurbiešu, bet noslēgti līgumi par 60 tūkstošiem tonnu.

Savukārt Jelgavas cukurfabrikas jauda ir 156 tūkstoši tonnu, bet līgumi noslēgti par 160 tūkstošiem tonnu cukurbiešu pārstrādi. Tātad Jēkabpils un Liepājas fabrikās jāorientējas uz jēlcukura pārstrādi. Patlaban rit uzņēmumu privatizācija, tādēļ līgumu slēgšanu par jēlcukura piegādi ietekmēs šis process. Tas pats sakāms par cukura realizāciju, jo viss cukurs iekšējam tirgum nav nepieciešams.

Ingrīda Rumbēna,
“LV” nozares redaktore
Foto: Arnis Blumbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!