• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nāc, bāliņi, mūs' sētā! Nāk Krišjāņa Barona 160.dzimšanas diena. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.1995., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37514

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dienests. Demobilizācija. Palikšana

Vēl šajā numurā

27.10.1995., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirms notikuma

Nāc, bāliņi, mūs’ sētā!

Nāk Krišjāņa Barona 160.dzimšanas diena

Reizē ar Dainu Tēva 160 gadu atceri savu pirmo desmitgadi atzīmē muzejs Krišjāņa Barona ielas 3.nama 4.stāvā, kur atradās Barontēva pēdējā dzīves vieta. Tolaik vairs nebija līdzās uzticīgā sieva Dārta, Brāļu kapos atdusējās Latvijas brīvības cīņās kritušais mazdēls Kārlis. Tomēr ģimene bija kupla — dēls Kārlis, pazīstams zobārstniecības profesors un sabiedriskais darbinieks, vedekla Līna, kas bija Barontēva čaklākā palīdze rakstu darbos, un mazbērni Lidija, Biruta un Paulis. Savu otro izdevumu bija piedzīvojušas “Latvju dainas”, tapa izlases skolām un jaunatnei un atmiņu grāmata. Baronu dzimtas mājoklī valdīja darbīgs gars, draudzīga, labvēlības pilna gaisotne. No tā visa, tāpat kā no istabu iekārtām maz kas bija palicis pāri, kad lielās 150 gadu jubilejas priekšvakarā te beidza pastāvēt pēckara gados iedibinātais komunālais dzīvoklis.

Aizvadītajos desmit gados viss atkal rūpīgi vākts kopā, kaut gan, piemēram, par svešā mēlē piedāvāto Baronu ēdamistabas iekārtu tikusi pieprasīta tik liela maksa, ka to atgūt nav bijis pa spēkam. Visiem labajiem gariņiem ceļu atpakaļ uz šīm mājām palīdzējuši rast gan bērni, kas te gadu no gada pulcējušies uz Baltajām stundām, gan folkloras kopas, zinātnieki, literāti un vienkārši labi cilvēki, par kuru trūkumu gan ikdienā, gan sarīkojumos un svētku reizēs muzeja ļaudis nevar sūdzēties.

Muzeja 10.dzimšanas dienas svinības 31.oktobrī tiks atzīmētas 22.00 salonā “Pie Dārtas un Krišjāņa”. Krišjāņa Barona 160 gadu atceres pasākumus tās pašas dienas rīta pusē ievadīs Baronu dzimtai veltītās izstādes atklāšana tepat muzejā, piemiņas brīdis Lielajos kapos un atceres stunda Vērmanes dārzā pie Krišjāņa Barona pieminekļa.

Pulksten 14.00 apmeklētājiem durvis vērs Baronu ģimenes istabas slavenā mecenāta Augusta Dombrovska celtajā mājā Vecmīlgrāvī, kur kopā ar daudziem citiem latviešu rakstniekiem un kultūras druvas kopējiem vairākus gadus raženi strādāja un mājastēva viesmīlību baudīja arī “Latvju dainu” kārtotāji. Pasākums tā arī saucas: “Dārtas un Krišjāņa Barona atkalpārnākšana Burtnieku mājā”.

Savukārt Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē 19.00 sāksies svētku koncerts ar dažādu Latvijas novadu folkloras un etnogrāfisko kopu piedalīšanos. RLB to rīko kopā ar Latvijas Universitātes Etniskās kultūras centru, Krišjāņa Barona muzeju, ZA Latviešu folkloras krātuvi un Emīļa Melngaiļa tautas mākslas centru.

Daudzie Barontēva atceres pasākumi aicina mūs līdzi domāt, arī līdzi dziedāt un just — un kļūt garā bagātākiem un stiprākiem.

Attēlos: Krišjāņa Barona Dainu skapis, ieskats manuskriptos, Krišjāņa Barona rakstāmgalds (oriģināls), Dainu tēva pūra lāde.

Aina Rozeniece,
“LV” nozares redaktore
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Skat arī Dr. philol. Beatrises Reidzānes priekšlasījumu "Folkloristika un Letonika" Latvijas Zinātņu Akadēmijas sēdē — 3. lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!