• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
19. oktobra sēde. Stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.1995., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37521

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

26. oktobra sēde. Kopsavilkums

Vēl šajā numurā

27.10.1995., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

19. oktobra sēde

Stenogramma

Nobeigums. Sākums “LV” nr.162., 163., 164./165., 166.

Sēdi vada Latvijas Republikas 5. Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs.

A.Ameriks (TSP). Cienījamie kolēģi, es arī gribētu šobrīd runāt Saimnieciskās komisijas vārdā un lūgt jūs tomēr vēlreiz vērst uzmanību uz šo 129. priekšlikumu. Lūdzu, paņemiet šos dokumentus un vēlreiz uzmetiet acis šim 129. priekšlikumam, ko ir devusi Saimnieciskā komisija. Diemžēl šie dokumenti, kas mums ir... ar kuriem mēs šobrīd strādājam, neparāda to, te nav ne plusi, ne mīnusi. Bet ievērojiet, šie 815 000 latu, tas ir mīnuss, tas ir samazinājums. Un šajā gadījumā te nav jārunā ne par kādiem segšanas avotiem, bet gan par to, lai reāli būtu izpildīts iepriekš pieņemtais budžets. Jo pašreiz situācija ir kāda. Budžeta grozījumos Saeimas budžeta samazinājums sastāda šos 815 000 latu jeb 21 procentu. Nevienai no valsts budžeta iestādēm nav paredzēts tik liels budžeta samazinājums. Piemēram,Valsts prezidenta kancelejai samazinājums ir par 16 procentiem, Ministru kabinetam — budžeta palielinājums par 11 procentiem jeb 1,4 miljoniem latu. Otrkārt. Darba samaksas fonda samazinājums sastāda 1/12 daļu no Darba samaksas fonda gada budžeta. Atbilstoši šiem budžeta grozījumiem izveidojas situācija, ka arī Saeimas autobāze praktiski paliek uz pēdējiem diviem mēnešiem ar 12 000 latu, praktiski mēnesī šie izdevumi ir apmēram 30 000 latu. Ir jāņem vērā, ka pašreiz ir jāmaksā par komunālajiem maksājumiem, ka praktiski novembrī tiek pārslēgti telefoni uz Lattelekom pēc jaunajiem izcenojumiem. Bet principā jautājums ir viens... Mēs šeit runājām par ministrijām un teicām, ka ministrijas būs jāslēdz ciet. Man šķiet, ka ar novembri būs jāslēdz ciet Saeima. Un zināmā mērā es aicinātu cienīt pašiem sevi. Mēs varam šobrīd varonīgi pieņemt to, ka vispār par šo mājas apkuri mēs nemaksājam, par elektrību mēs nemaksājam un praktiski atdodam visu šo te. Nu, es nezinu, zināmā mērā 39 deputāti arī nākošajā Saeimā strādās, un es domāju, ka godaprāts visiem mums šobrīd ir viens. Ja mēs gribam nopietnu darbu arī tālāk, tad ar šādām muļķībām, kā šeit tiek piedāvāts, praktiski es aicinu nenodarboties. Par 815 000 latu samazināt šobrīd Saeimas budžetu... tas nozīmē tikai aiztaisīt Saeimu ciet.

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 5. Saeimas priekšsēdētāja biedrs Aivars Berķis.

Sēdes vadītājs. Vārds deputātam Anatolijam Gorbunovam, “Latvijas ceļa” frakcija.

 

A.Gorbunovs (LC). Godātie kolēģi! Te tiešām ir runa laikam par mūsu godaprātu, jo šeit mēs runājam par nākamās Saeimas darbu. Un tāpēc es domāju, ka Finansu ministrija tomēr visu to lietu sakārtojusi ne visai tā, kā vajadzētu. Un tagad, kad ir nobalsoti, gan ar nelielu balsu pārsvaru, bet ar kvorumu viss kā nākas, ir nobalsoti šie miljoni, es domāju... izlietojums tur jau ir redzams, bet šie divi miljoni ir nobalsoti, tad tomēr Finansu ministrijai ir iespējas zināmiem manevriem. Tāpēc es aicinātu arī tomēr Saimnieciskās komisijas lēmumu respektēt un varbūt tieši tāpēc, ka strādās jau šeit arī tālāk citi un viņi nevarēs sākt ar to, lai pieņemtu lēmumu, kas nodrošinātu elementāru 6. Saeimas darbu, un lai uzliktu par pienākumu Finansu ministrijai to darīt. Tāpēc es domāju, ņemot vērā to, ka mums tiešām ir Saimnieciskā komisija, ir Revīzijas komisija un šeit nav kancelejas iegribas — to vai šo, vai citu vajag, bet šīs komisijas ir izskatījušas šo lietu, un es aicinātu atbalstīt tieši šo komisiju lēmumu.

Sēdes vadītājs. Deputāts Novakšānovs, Latvijas Zemnieku savienība.

 

V.Novakšānovs (LZS). Godājamais Prezidij, cienījamie kolēģi! Es šoreiz gribu runāt kā deputāts, kurš nebūs 6.Saeimā, es nebalotējos. Bet gribu teikt, varbūt šoreiz atvainoties tiem deputātiem, kurus pateicoties mūsu masu medijiem un mūsu deputātiem, kas ienāca 5. Saeimā... tādai kautrībai... vispirms jau mūs pa visu Latviju izbāra it kā par lielām tendencēm uz lielām algām. Es ar pilnu atbildību varu pateikt, ka ar šo deputāta algu, kas šeit ir, patiesi, pie tā darba, kas ir jāstrādā, tā ir daudz par mazu. Un, ja šodien mēs neizpildīsim to priekšlikumu, ko iesaka Saimnieciskā komisija, godīgi sakot, es jutīšos vainīgs to deputātu priekšā, kuri tagad atnāks uz 6. Saeimu, lai viņi varētu strādāt. Ja mēs esam par demokrātisku valsti, ja mēs esam par kārtīgu Latviju, mums jāsāk no šejienes, no Saeimas, un, lai cik grūti ir apstākļi, lai deputāti, kuri strādās 6. Saeimā, būtu nodrošināti finansiāli kaut cik, lai varētu minimāli veikt savus pienākumus. Es lūdzu kā Revīzijas komisijas loceklis atbalstīt šo Saimnieciskās komisijas priekšlikumu un citreiz arī medijiem būt uzmanīgiem un nevajag tā cilvēkus noniecināt visas tautas priekšā. Es aicinu, lai tauta arī saprot, ka nemaz šeit nav salda dzīve. Paldies par uzmanību!

 

I.Sāmīte. Ņoti cienījamie kolēģi! Es uzskatu, pirmkārt, ka šie priekšlikumi ir drusku nekorekti. Tamdēļ, ka šie priekšlikumi tika iesniegti Budžeta komisijai, bet no Saeimas Saimnieciskās komisijas, ja es nemaldos, neviens neatnāca par šīm lietām pat runāt. Saeima, kā jūs šobrīd vēlaties nobalsot, tātad uz kopējā fona, ņemot vērā to, ka pat izglītībai ir budžets samazināts par 5,7 procentiem, tas, ko jūs piedāvājat, ir 100 procentu apmērā atjaunot visu Saeimas budžetu. Simts procentu! Tad, kad visiem pārējiem ir nogriezts. Tagad, piemēram, Satiksmes ministrijai ir samazināts par 23,3 procentiem, Zemkopības ministrijai par vairāk nekā 23 procentiem, Vides un reģionālās attīstības ministrijai par 27 procentiem. Jūs, Saeima, taisāties sevi apbalvot par labo darbu ar simts procentu budžetu līdz gada beigām. Mans priekšlikums būtu kopīgo budžeta samazinājumu atstāt 10 procentu no esošās vērtības. Jo savādāk būtu ļoti grūti vispār šo balsot, jo nav seguma avota. Bet es domāju, ka mēs varētu vienoties par šādu kompromisu.

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 5. Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs.

Sēdes vadītājs. Lūdzu Saimnieciskās komisijas priekšsēdētāju Viesturu Paulu Karnupu. 30 sekunžu konsultācijas... Lūdzu!

 

V.P.Karnups (LNNK). Cienījamie kolēģi! Es domāju, ka finansu ministre ir piedāvājusi pieņemamu kompromisu, ka Saeimas budžets tiek samazināts par 10 procentiem un nevis par 21 procentu un uz šo kompromisu pamata mēs varētu balsot par Saimnieciskās komisijas priekšlikumu ar korekciju par budžeta... (No zāles deputāts A.Ameriks: “No sākotnējā...”) Sākotnējā budžeta samazināšanu par 10 procentiem, bet ne par 21 procentu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu, finansu ministre Sāmīte. Balsot? Lūdzu zvanu! Lūdzu, balsosim par priekšlikumu samazināt Saeimas budžetu par 10 procentiem no sākotnēji apstiprinātā. Balsojam! Lūdzu rezultātu! Par — 47, pret — 3, atturas — 9. Pieņemts.

 

I.Sāmīte. Tātad lūdzu atlikušos četrus priekšlikumus — trīs no Cilvēktiesību komisijas un vienu no Berķa kunga — neizskatīt, jo tie ir priekšlikumi par izdevumu palielināšanu bez seguma avota.

Sēdes vadītājs. Lūdzu, vai kāds vēlas runāt? Jā, lūdzu, par procedūru! Ojārs Kehris.

 

O.Kehris (LC). Godātais priekšsēdētāj, godātie kolēģi! Lai mēs būtu precīzi un korekti, un budžeta labojumos tas ir īpaši svarīgi, mums būtu jānobalso, ka par to summu, par kuru mēs palielinājām Saeimas budžeta... nu būtībā... jā.. palielinājām Saeimas budžetu...

Sēdes vadītājs. Par kuru mēs... jā...

 

O.Kehris. Samazinot nevis par 25 , bet par 10, ka par šo summu mums ir jāpalielina budžeta izdevumu daļa. Jo šie 2 miljoni nav iekšā... par tiem netika palielināta Saeimas.... nevis Saeimas, bet valsts budžeta izdevumu daļa. Viņi bija kā... lai kompensētu esošos izdevumus. Tāpēc, lai tas būtu korekti... Vai arī, protams, ar šo balsojumu, mēs ar to esam sapratuši, bet mums ir jābalso vai vismaz ir jāpieņem, ka mēs par attiecīgo summu, par kuru mēs palielinām Saeimas budžetu, palielinām arī valsts budžeta izdevumu daļu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu, cik liela tā summa ir?

 

I.Sāmīte. Būs 389 000...

Sēdes vadītājs. Godātie deputāti! Nu, protams, var to terminoloģiju dažādi lietot... mēs samazinājām no 21, vai cik procenti tur bija...

 

I.Sāmīte. No 21 procenta...

Sēdes vadītājs. Jā, no 21 uz 10 procentiem. Tā rezultātā iepriekš apstiprinātie kopējie budžeta izdevumi palielinājās par 389 000.

 

I.Sāmīte. ...190 latiem.

Sēdes vadītājs. Lūdzu, vēlreiz nosauciet!

 

I.Sāmīte. 389 190.

Sēdes vadītājs. 389 190 latiem. Lūdzu, balsosim par deputāta un Finansu un budžeta komisijas priekšsēdētāja priekšlikumu — palielināt budžeta izdevumu daļu par 389 190 latiem. Balsojam, lūdzu! Lūdzu rezultātu! Par — 48, pret — nav, atturas — 3. Pieņemts. Vai vēl kāds vēlas runāt par kādu no šīm pozīcijām? Nevēlas. Visu esam izskatījuši?

 

I.Sāmīte. Nē.

Sēdes vadītājs. Tad lūdzu tālāk!

 

I.Sāmīte. Tātad atgriežamies pie pamatdokumenta 6.punkta 9.panta. Redakcionālas dabas labojums. Deputāta Gūtmaņa kunga iesniegts. Izteikt pantu šādā redakcijā: “Izdarīt likuma “Par valsts budžetu 1995.gadam” 5.pielikuma atsevišķās pozīcijās grozījumus un papildinājumus saskaņā ar šā likuma 3.pielikumu.” Tas ir nepieciešams, lai mēs netīšām neiznīcinātu visus speciālos budžetus. Budžeta komisija ir atbalstījusi. Lūdzu atbalstīt. Redakcionālas dabas.

Sēdes vadītājs. Lūdzu, deputātiem ir kādi iebildumi? Vai kāds vēlas runāt? Nav. Tālāk!

 

I.Sāmīte. Tātad “Pārejas noteikumu” 1.pantā priekšlikumu nebija.

Sēdes vadītājs. Tālāk!

 

I.Sāmīte. “Pārejas noteikumu” 2.pantā arī priekšlikumu nebija.

Sēdes vadītājs. Tālāk!

 

I.Sāmīte. “Pārejas noteikumu” 3. pantā lūdzu precizēt. Tā ir drukas kļūda. Tātad “Budžeta asignējumus komercbanku radīto zaudējumu kompensācijām iedzīvotājiem izdarīt apmēros, kādos maksātnespējīgo un bankrotējušo komercbanku”. Citādi mēs būsim pretrunā ar likumu “Par kredītiestādēm”.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu deputātiem.

 

I.Sāmīte. Ir priekšlikumi no Bunkša kunga — papildināt “Pārejas noteikumus” ar diviem jauniem punktiem. Tātad 4.punkts — Ministru kabinets līdz 1995.gada 1.novembrim saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par pašvaldību finansu izlīdzināšanas aprēķinu algoritmu 1995.gadam izstrādā un apstiprina grozītos dotāciju un atskaitījumu apmērus no pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda katrai pašvaldībai. Ņemot vērā, ka valsts dotācija pašvaldību finansu izlīdzināšanas fondā ir noteikta 5,28 miljoni latu un pašvaldību izdevumu prognoze 1995.gadam saskaņā ar šajā likumā izdarītajiem grozījumiem ir noteikta (te, man liekas, ir kļūda) 205 miljonu latu apmērā, komisija šo priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāts Bunkšs, “Latvijas ceļš”. Lūdzu!

 

J.Bunkšs (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Es saprotu, mēs tuvojamies finišam un esam ļoti noguruši. Mans priekšlikums, kas šeit ir izteikts, neprasa ne papildu naudu no valsts budžeta, ne arī, protams, tur kaut ko papildus iedod, diemžēl. Un man ir tikai tāds praktisks priekšlikums — pieņemt 4.punktu, jo mēs 4.pantā esam jau vienojušies, ka dotāciju apjoms — 52,8 miljoni — šī te summa jaunajā likumprojektā paliek. Tas ir turpat vai par 10 miljoniem mazāk nekā tās dotācijas, kādas tika aprēķinātas likumā “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu”. Tāpēc es, lai saīsinātu to laiku un lai pašvaldības zinātu tās konkrētās summas, kādas ir katrai pašvaldībai, 600 pašvaldībām sakarā ar šo izmaiņu ir teiksim paredzētas... pilnvarot šo aprēķinu izdarīt Ministru kabinetu. Tādā veidā mēs vienkārši saīsinātu laiku. Jo, ņemot vērā to, kā notika šī likuma pieņemšana, un to nepieciešamo birokrātisko procedūru, kāda ir Saeimā, vismaz mēnesis ir vajadzīgs, lai šos labojumus sagatavotu un pieņemtu. Ņemot vērā to, ka Saeima mainās, šīs konkrētās summas diez vai ātrāk par Ziemassvētkiem būs zināmas. Bet mums ir jāpiešķir dotācijas pašvaldībām jau novembrī. Es neuzturu spēkā to 5.punktu, jo šā vai tā šī likuma grozījumi ir spēkā, un tās iepriekšējās summas un tie pielikumi nebūs spēkā. Bet 4.punktu es lūgtu atbalstīt un par to nobalsot.

Sēdes vadītājs. Ojārs Kehris.

 

O.Kehris. Godātie kolēģi! Es varu paskaidrot, kāpēc komisija diemžēl nevarēja atbalstīt šo 4.priekšlikumu, kurš ir saprotams... Jo šeit ir juridiska pretruna. Diemžēl mūsu valstī nevar būt spēkā par vienu un to pašu lietu divi dažādi pretrunīgi likumi. Proti, likums ir spēkā un mēs nevaram... mēs konsultējāmies mūsu Saeimas Juridiskajā komisijā un birojā, ka mēs nevaram ar vienu šo likumu atcelt vai grozīt kāda cita likuma daļu. Tad mums ir jāatceļ viss šis likums. Pašlaik šie dotāciju apmēri ir noteikti likumā. Ja mēs uzdodam, ka to varētu darīt arī Ministru kabinets, tad iznāk, ka legāli spēkā ir divi dokumenti — ir Ministru kabineta noteikumi un pastāv arī likums par to pašu lietu. Diemžēl Ministru kabineta noteikumi nebūs stiprāki par šo likumu, kurš ir. Tāpēc šeit tiem, kas to iesniedza, un mēs to aicinājām darīt komisijā, ka tā problēma, ko norāda Bunkša kungs, tā ir objektība un pastāv, bet tad ir jāiesniedz, jādara tas, kā tas juridiski precīzi ir darāms un kā tas ir jādara. Bet šādu priekšlikumu izdarīt šīs izmaiņas šajā likumā mēs vienkārši, arī konsultējoties ar visiem mūsu Saeimas juristiem, mēs to nevarējām nekādi atbalstīt. Jo tad mēs radām pretrunas likumdošanā. Paldies!

Sēdes vadītājs. Vai referente vēlas runāt?

 

I.Sāmīte. Nē! Kehra kungs ļoti precīzi raksturoja stāvokli.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Deputāts Bunkšs lūdz balsot? 3.lappuse. Lūdzu, balsosim par deputāta Bunkša priekšlikumu — papildināt “Pārejas noteikumus” ar diviem jauniem punktiem šādā redakcijā. Šī redakcija jums ir, deputāti! Balsojam! Lūdzu rezultātu! Par — 15, pret — 14, atturas — 26. Nav pieņemts priekšlikums. Tālāk lūdzu!

 

I.Sāmīte. Un pēdējais tātad. Tieslietu ministra Apsīša kunga priekšlikums — papildināt “Pārejas noteikumus” ar šādu punktu: “Noteikt, ka 1995.gadā...

Sēdes vadītājs. Mums ir šis priekšlikums.

 

I.Sāmīte. Jums ir priekšlikums. Paldies!

Sēdes vadītājs. Nevajag lasīt. Vai deputātiem ir iebildumi, vai kāds vēlas runāt? Nav. Pieņemts.

 

I.Sāmīte. Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 1995.gadam”” pieņemšanu otrajā lasījumā. Balsojam! Lūdzu rezultātu! Par — 47, pret — 2, atturas — 8. Likums pieņemts.

Lūdzu zvanu reģistrācijai. Reģistrējamies! Imantu Daudišu, Saeimas sekretāru, lūdzu nosaukt deputātus, kuri nav reģistrējušies.

 

I.Daudišs (5.Saeimas sekretārs). Godātie kolēģi! Nav reģistrējušies šādi deputāti: Dzintars Ābiķis, Mariss Andersons, Inese...

Sēdes vadītājs. Dzintars Ābiķis ir zālē.

 

I.Daudišs. Inese Birzniece, Olga Dreģe, Aivars Endziņš, Irēna Folkmane, Andris Grots, Edvīns Inkēns, Jānis Jurkāns, Ēriks Kaža, Aleksandrs Kiršteins, Odisejs Kostanda, Vilis Krištopans, Ludmila Kuprijanova, Janīna Kušnere, Ruta Marjaša, Gunārs Meierovics, Uldis Osis, Oļģerts Pavlovskis, Valdis Pavlovskis, Aleksandrs Pētersons, Aija Poča, Andris Rozentāls, Andris Saulītis, Dainis Stalts, Anita Stankēviča, Leonards Stašs, Jānis Straume, Jānis Urbanovičs. Paldies!

Sēdes vadītājs.Nākamā sēde 26.oktobrī pulksten 9.00. Pirmdien pulksten 15.00 Prezidijs kopā ar frakciju vadītājiem, komisiju vadītājiem, ieinteresētiem lems par darba kārtības secību nākamajai sēdei. Paldies! Visu labu!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!