• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Deputātu jautājumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.1995., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37526

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija par Saeimas Prezidija 23.oktobra sēdi

Vēl šajā numurā

27.10.1995., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Deputātu jautājumi

Dokuments nr.2107

Par Latvijas—Igaunijas robežas lietām

Aizsardzības ministram M.Gailim

1. Vai nav mainīta un tuvākajā laikā netiks mainīta robežapsardzības kārtība uz Latvijas—Igaunijas robežas?

2. Vai robežapsardzības stāvokli uz Latvijas—Igaunijas robežas ir ietekmējusi finansu krīze?

3. Vai ir samazināts robežsargu skaitliskais sastāvs uz Latvijas—Igaunijas robežas? Kāds ir šāda samazinājuma tiesiskais pamats?

Deputāti: R.Milbergs, O.Grīgs, A.Stankeviča,
1995.gada 24.oktobrī J.Sinka, A.Pētersons

Dokuments nr.2109

Par autoru un izpildītājmākslinieku tlīdzības lietām radio un televīzijā

Ministru prezidentam M.Gaiļa kungam

Finansu ministrei I.Sāmītes kundzei

1995.gada budžeta likumā Latvijas Radio un Latvijas Televīzijai tika izdalīti attiecīgi Ls 80000 un Ls 100000 autoratlīdzību un izpildītājmākslinieku honorāru izmaksām.

Saskaņā ar likuma “Par autortiesībām un blakustiesībām” 50.panta nosacījumiem autoru intereses attiecībās ar šo tiesību izmantotājiem pārstāv autoru izveidotas autortiesību aizsardzības organizācijas. Latvijā šobrīd tā ir AKKA/LAA.

Lūdzam sniegt atbildi uz šādiem jautājumiem:

1. Cik lielā apjomā šogad ir finansētas šīs budžeta likumā minētās pozīcijas?

2. Cik lielā apjomā (šo summu ietvaros) ir veiktas autoratlīdzību un izpildītājmākslinieku atlīdzību izmaksas?

3. Saskaņā ar kādiem līgumiem šādas izmaksas ir veiktas?

4. Ar ko izskaidrojama likuma “Par autortiesībām un blakustiesībām” neievērošana (atteikšanās slēgt līgumu ar AKKA/LAA)?

Pielikumā — AKKA/LAA vēstule.

Deputāti: D.Stalts, Dz.Ābiķis, J.Vaivads, A.Siliņš,
1995.gada 23.oktobrī I.Folkmane, P.Putniņš, V.Kazāks

5.Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai

Cienījamā komisija, balstoties uz 1993.gada 11.maijā Latvijas Republikas Saeimā pieņemto likumu “Par autortiesībām un blakustiesībām”, Bernes konvenciju “Par literāro un mākslas darbu aizsardzību”, kurai Latvijas Republika atkal pievienojusies 1995.gada 11.augustā, kā arī uz līgumiem, kas saskaņā ar likuma “Par autortiesībām un blakustiesībām” 50.panta 1.punktu un 51.panta 2., 3.punktu noslēgti ar konkrētiem autoriem par autortiesību aizsardzību, Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra / Latvijas Autortiesību aģentūra (AKKA/LAA) Latvijas Republikā realizē autortiesību aizsardzību, t.i., vienojas ar izmantotājiem par atlīdzības lielumu un citiem noteikumiem, ar kādiem izdod licences (52.p. 1.punkts), izsniedz izmantotājiem licences par to tiesību izmantošanu, ar kuru pārvaldījumu AKKA/LAA nodarbojas (52.p. 2.punkts), vienojas ar izmantotājiem par taisnīgas atlīdzības lielumu un veic tās iekasēšanu (52.p. 2.punkts), kā arī šo iekasēto autoratlīdzību sadala un izmaksā autortiesību īpašniekiem (52.p. 4.—6.punkts). Šīs un citas darbības AKKA/LAA veic saskaņā ar autortiesību un blakustiesību īpašnieku pilnvarojumu, slēdzot līgumus ar izmantotājiem. Diemžēl ne visi mūsu pārstāvēto autoru darbu izmantotāji labprātīgi šos līgumus vēlas noslēgt, un lielākais no tiem ir Latvijas Televīzija, kas jau kopš 1993.gada 15.novembra vairāk nekā 560 Latvijas autoru darbus izmanto bez licences, kura dod tiesības šos darbus izmantot (34.pants, 52.panta 1., 2.punkts).

Latvijas Televīzija arī nav maksājusi autoratlīdzību par šiem programmās izmantotajiem autoru darbiem, kaut gan Latvijas Republikas valsts budžetā Latvijas Televīzijai bija iedalīti naudas līdzekļi autoratlīdzības samaksai. AKKA/LAA sarunas ar Latvijas Televīziju bijušas neproduktīvas un pie līguma noslēgšanas nav novedušas, kas liecina par to, ka Latvijas Televīzija ģenerāldirektora I.Rākina personā izvairās no abām pusēm pieņemama līguma noslēgšanas, līdz ar to izvairoties no autoratlīdzības maksāšanas.

AKKA/LAA nosūtīs vēstuli Eiropas Raidorganizāciju apvienībai (EBU), kurā informēs par stāvokli Latvijā. Tā kā Latvijas Televīzija ir šīs organizācijas biedre, AKKA/LAA brīdinās Latvijas Televīzijas ārvalstu kolēģus par bīstamo situāciju, kad valsts televīzija, kura nemaksā nacionālajiem autoriem, rāda arī dažādu ārvalstu programmas, par kuru mūziku tāpat nav izņēmusi licenci AKKA/LAA, tādējādi maldinot ar šķietamu autoartlīdzības samaksu ārvalstu partnerus, kas šīs programmas piegādājuši Latvijas Televīzijai.

Tā kā Latvijas Televīzija minētajā laika posmā bijusi valsts raidorganizācija, AKKA/LAA lūdz Jūs pilnvarot kādu savu pārstāvi šīs lietas noskaidrošanai. Tas AKKA/LAA palīdzētu izpildīt ar likumu uzliktos pienākumus (53.pants) attiecībā pret AKKA/LAA pārstāvētajiem autoriem un autoru darbu nelikumīgajiem izmantotājiem palīdzētu saprast, ka likuma normas jāievēro visiem.

Cerot uz sadarbību, ar cieņu,—

1995.gada 12.oktobrī Inese Paklone , AKKA/LAA direktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!