• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Līgums par naftas atradņu izpēti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.1995., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37556

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valdības 31. oktobra sēdē

Vēl šajā numurā

01.11.1995., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Līgums par naftas atradņu izpēti

Vakar, 31.oktobrī, Ministru kabinetā tika parakstīts Latvijas valdības līgums ar ASV korporāciju AMOCO un Zviedrijas sabiedrību OPAB par tiesībām veikt potenciālo naftas atradņu izpēti un apguvi Latvijas kontinentālajā šelfā.

Saskaņā ar līgumu katra no minētajām firmām ieguldīs pusi no projekta īstenošanai nepieciešamajiem līdzekļiem. Projekta realizācija paredzēta četros posmos, veicot iespējamo naftas atradņu izpēti, izvērtēšanu, attīstību un naftas ieguvi. Naftas komerciālās ieguves gadījumā kopējais investīciju apjoms varētu būt turpat 1 miljards ASV dolāru.

Latvijas valstij, piedaloties projekta īstenošanā un uzņemoties attiecīgu projekta izdevumu daļu, būs tiesības saņemt 10 procentus no iegūtās naftas ar iespēju palielināt šo daļu līdz 20 procentiem. Turklāt katru gadu valsts budžetā tiks pārskaitīta maksa par saņemto lincenci — 11 procenti no iegūtās naftas vērtības, kā arī Latvijas likumdošanā noteiktie nodokļi, kas kopumā varētu būt 40 līdz 50 procenti no AMOCO un OPAB iespējamās peļņas. Sabiedrības apņemas apmaksāt arī Latvijas speciālistu mācības darbam naftas ieguves nozarē — šim mērķim ik gadus paredzēts iztērēt 150 tūkst. ASV dolāru, bet līdz ar naftas komercieguves uzsākšanu — papildus vēl 50 tūkst. ASV dolāru gadā. Apgūstot naftas atradnes, tiks ievērotas Helsinku Baltijas jūras vides aizsardzības konvencijas un Latvijas likumdošanas prasības vides aizsardzības jomā.

Jāuzsver, ka saskaņā ar līgumu Latvijas pusei nav jāsedz nekādi ar naftas atradņu izpēti saistītie izdevumi. Tās iesaistīšana projektā paredzēta, sākot ar atrasto naftas rezervju izvērtēšanas stadiju, turklāt tā nav obligāta.

Paredzams, ka pirmais izpētes urbums varētu tikt veikts jau 1996.gada otrajā pusē, bet kopējais naftas atradņu apzināšanas un nepieciešamās infrastruktūras izveides laiks varētu ilgt trīs līdz piecus gadus, savukārt naftas rūpnieciskā ieguve sāktos trīs gadus vēlāk.

Līguma realizācija veicinās Latvijas politiskās un ekonomiskās suverenitātes nostiprināšanos, jo līdz ar to perspektīvā varētu mazināties mūsu valsts enerģētiskā atkarība no ārējiem avotiem. Līguma parakstīšana sekmēs arī investīciju piesaisti Latvijas ekonomikā.

Valdības preses dienests

  WPE1.JPG (10933 BYTES) WPE3.JPG (9393 BYTES)

Attēlos: (pirmajā attēlā no kreisās) OPAB projekta vadītājs Bjorns Tonnesens, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Iesalnieks, enerģētikas valsts ministrs Juris Ozoliņš un “Amoco Latvia Petroleum Company” prezidents Valdis Budrēvics; (otrajā attēlā) Ministru prezidents Māris Gailis, Zviedrijas vēstnieks Latvijā Andreass Adāls un ASV vēstnieks Latvijā Larijs Nepers

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!