• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kaimiņu viedokļus saskaņojot. Latvijas un Lietuvas prezidentu telefonsaruna. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.1995., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37616

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Vjetnama: nopietnas kopīgas intereses

Vēl šajā numurā

07.11.1995., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Kaimiņu viedokļus saskaņojot

Latvijas un Lietuvas prezidentu telefonsaruna

Vakar, 6.novembrī, Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis telefoniski sazinājās ar Lietuvas Valsts prezidentu Aļģirdu Brazausku. Vispirms abu valstu prezidenti izteica dziļu nožēlu par skumjo notikumu Izraēlā, kā rezultātā pasaule ir zaudējusi aktīvu miera procesa virzītāju un Tuvo Austrumu dialoga veidotāju. Tika atzīmēts, ka abu valstu delegācijas, kas piedalās Izraēlas premjerministra Ichaka Rabina bērēs, apliecinās Latvijas un Lietuvas tautu patiesu cieņu un dziļu līdzjūtību daudzcietušajai ebreju tautai tās sēru dienā.

Prezidenti pārrunāja jautājumus, kas skar abu valstu attiecības, pirmkārt jau tos, kas saistās ar Latvijas un firmas “Amoco” nesen noslēgto līgumu par naftas atradņu izmantošanu Baltijas jūrā. Tika izteikta doma, ka būtu vēlams, lai Latvijas speciālisti ierastos Lietuvā un izskaidrotu līguma par naftas atradņu izpēti būtību un jautājumus, kas no tā izriet. Šajā sakarā Latvijas valdības pārstāvjiem vai pazīstamiem nozares speciālistiem nepieciešams sarīkot plašu konferenci Lietuvas presei, jo tikmēr Lietuvā šos jautājumus skaidro nespeciālisti.

Abi prezidenti arī izteica viedokļus par politisko situāciju pasaulē, pārrunāja gan vēlēšanu rezultātus Latvijā, gan politisko situāciju Lietuvā. Latvijas Valsts prezidents tika informēts, kā Lietuvas politiķi un sabiedrība vērtē 6. Saeimas vēlēšanu rezultātus. Guntis Ulmanis pastāstīja, ka rīt tiks nosaukts jaunais Latvijas Ministru prezidenta kandidāts, kam arī uzticēs valdības sastādīšanu, un izteica pārliecību, ka jaunās valdības programmas pamatnostādnēs tiks saglabāts iepriekšējais kurss uz neatkarīgu, atvērtu, demokrātisku tirgus ekonomikas valsti, uz Baltijas valstu vienotības stiprināšanu.

Sarunas noslēgumā abu valstu prezidenti izteica vēlmi tuvākajā laikā tikties personīgi.

Valsts prezidenta preses dienests, A.B.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!