• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Darbu sākusi Sestā Saeima. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.11.1995., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37659

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iznākusi "Latvijas Vēstneša. Dokumentu" 19. burtnīca - "Ceļu satiksmes noteikumi"

Vēl šajā numurā

08.11.1995., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Darbu sākusi Sestā Saeima

Klātesot visiem simts jaunievēlētajiem deputātiem, Latvijas Republikas sestās Saeimas rudens sesijas pirmo sēdi vakar pulksten 12 atklāja 5.Saeimas priekšsēdētāja biedrs Andrejs Krastiņš. Saeimas sēžu zāles aizmugurē esošajās viesu rindās brīvu vietu nebija — bija ieradies ārvalstu diplomātiskais korpuss, daudzi bijušie Saeimas deputāti, politiķi un sabiedriskie darbinieki, lielā skaitā ārzemju un pašmāju žurnālisti.

Pēc tam, kad bija nodziedāta valsts himna, tūdaļ sekoja Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa 20 minūšu ilga uzruna tautas pārstāvjiem, kam turpmākos trīs gadus nāksies spriest un lemt par mūsu zemes drošību, attīstību un labklājību.

Un tad sākās darba uzsākšanai nepieciešamo organizatorisko jautājumu izskatīšana. Gandrīz vienbalsīgi tika ievēlēti deviņi balsu skaitītāji un deviņi Mandātu komisijas locekļi — tie pārstāvēja visas 6.Saeimā esošās frakcijas. Tāpat nevienam nebija iebildumu pret Mandātu komisijas ziņojumu, ko nolasīja tās priekšsēdētājs Ilmārs Bišers. Līdz ar to visi 100 jaunajā Saeimā ievēlētie Latvijas pilsoņi kļuva par pilntiesīgiem deputātiem.

Bet kā jau varēja paredzēt, ne tik raiti un gludi noritēja Saeimas Prezidija vēlēšanas. Aizklātā balsošana (ar balsojuma zīmēm) ieilga četru stundu garumā, bet tagadējās Saeimas politiskā spektra sarežģītība izpaudās pavisam niecīgos balsu pārsvaros (sk. balsojumu rezultātu apkopojumu). Par Satversmē paredzētajām piecām Saeimas Prezidija amatpersonām kļuva: Ilga Kreituse (DP “Saimnieks”) — Saeimas priekšsēdētāja, Alfreds Čepānis (DP “Saimnieks”) — Saeimas priekšsēdētājas biedrs, Andris Ameriks (Tautas saskaņas partija) — Saeimas priekšsēdētājas biedrs, Imants Daudišs (“Latvijas ceļš”) — Saeimas sekretārs, Janīna Kušnere (Tautas kustība Latvijai) — Saeimas sekretāra biedre.

Visbeidzot, jau iestājoties dziļai krēslai, pulksten 17.16, jaunievēlētā Saeimas priekšsēdētāja I.Kreituse nolasīja Prezidijā saņemto un Māra Gaiļa parakstīto Ministru kabineta ziņojumu par pilnvaru nolikšanu. Un tūdaļ vārdu lūdza Valsts prezidents. Zālē valdot gaidu pilnam sasprindzinājumam, pulksten 17.18 G.Ulmanis beidzot nosauca to cilvēku, kuru pēc daudzām konsultācijām un ilgām pārdomām viņš nolēmis uzaicināt sastādīt jauno valdību. Šis grūtais uzdevums nu ir uzticēts Mārim Grīnblatam no frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”. Ņemot vērā Prezidija locekļu vēlēšanu rezultātus, daudziem, protams, šis prezidenta lēmums šķita negaidīts, taču vienlaikus tas ir apliecinājis G.Ulmaņa uzņēmību un konsekvenci, veicot pienākumu, kas prasa augstu politisko atbildību.

Bet tikai piecas minūtes vēlāk jau notika jaunās Saeimas Prezidija pirmā sēde, kurā piedalījās arī visu deviņu frakciju vadītāji. Tika nolemts ceturtdien, 9.novembrī, pulksten 9.00 sasaukt nākamo (ārkārtas) Saeimas plenārsēdi, kurā paredzēts izskatīt tikai vienu neatliekamu jautājumu — par Saeimas pastāvīgo komisiju veidošanu.

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas — valdības lietu
redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!