• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rietumeiropas Savienības ministru tikšanos Madridē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.11.1995., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37853

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas Privatizācijas departamenta pārskats

Par tirdzniecības starpnieku darbību privatizācijas sertifikātu tirgū 1995.gada oktobrī

Vēl šajā numurā

14.11.1995., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Rietumeiropas Savienības ministru tikšanos Madridē

Rietumeiropas Savienība (RES) ir aizsardzības organizācija, kuras dalībvalstis ir uzņēmušās savstarpējas palīdzības saistības militārās agresijas gadījumā. 1991. gada decembrī Māstrihtā RES tika piešķirta divējāda loma — kā ES aizsardzības organizācijai un kā NATO Eiropas pīlāram. RES ir dažādas integrācijas pakāpes: dalībvalstis (visas RES dalībvalstis ir arī NATO dalībvalstis), asociētās dalībvalstis (Eiropas NATO valstis, kuras nav Eiropas Savienības dalībvalstis), novērotāji (ES valstis, kuras nav NATO valstis, kā arī Dānija), asociētie partneri (Viduseiropas un Baltijas valstis, kuras parakstījušas Eiropas līgumus). Pašreiz RES (un arī ES) prezidējošā valsts ir Spānija.

Šonedēļ 13. un 14. novembrī RES prezidējošās valsts galvaspilsētā Madridē plānota RES valstu ministru tikšanās. Latvijas Republiku tajā pārstāvēs LR Ministru prezidents Māris Gailis.

RES ārlietu un aizsardzības ministru tikšanos rīko divas reizes gadā. Ministru tikšanās organizēta trīs daļās. 13. novembrī Rietumeiropas bruņojuma grupas (RES pilnbiedri un Eiropas NATO valstis) ietvaros tiekas aizsardzības ministri. Tikšanās dienas kārtībā paredzēts izskatīt bruņojuma ražošanas koordinācijas jautājumus. 14. novembrī plānota RES pilnbiedru, asociēto biedru un novērotāju ārlietu un aizsardzības ministru tikšanās, kurā apspriedīs jautājumu par RES ieguldījumu ES starpvaldību konferencē 1996. gadā un RES darbības spēju pastiprināšanu. Šī ir pēdējā RES ministru tikšanās pirms ES starpvaldību konferences.

Latvijai 1994. gada 9. maijā tika piešķirts RES asociētā partnera statuss. RES ārlietu un aizsardzības ministru tikšanās, kurā piedalās visu dažādās pakāpēs integrēto valstu pārstāvji, tai skaitā arī LR Ministru prezidents M.Gailis, būs 14. novembrī. Dienas kārtībā ir dokumenta Common Reflection on the New European Security Conditions (Kopīgas pārdomas par jaunajiem Eiropas drošības apstākļiem) otrās daļas apstiprināšana. Minētā dokumenta pirmajā daļā RES valstis vienojās par to kopīgajām drošības interesēm Eiropā, kā arī valstu iespējamu apdraudējumu. Dokumenta otrajā daļā RES valstis vienojās par iespējamiem militāriem un nemilitāriem šo draudu risinājumiem.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!