• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mārtiņdienas gadatirgū pašā Vidzemes vidū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.1995., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūža vākums - gudriem, zinātkāriem lasītājiem. Rīgā atklāta Baltijas Centrālā bibliotēka

Vēl šajā numurā

15.11.1995., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Mārtiņdienas gadatirgū pašā Vidzemes vidū


Mārtiņzoss atradusi jaunu saimnieku


Neiztika arī bez jautra danča


Siltas zeķes, kamzoļi noadāmi no labas dzijas


Minerālbarību piedāvā SIA "Baltic Food" no Tukuma


Arī zirdziņš cer uz kvalitatīvām pusdienām


SIA "Rūjiena" darbiniece Dace Muska piedāvā linšķiedras

Kad lauki apkopti un apcirkņi pilni, tad līdz ar pirmo salu arī Mārtiņdiena ir klāt. Ne tikai ar gaiļa vai zoss cepeti, bet arī ar plašu gadatirgu. Šoruden plašu un interesantu programmu bija organizējis populārais TV raidījums “Savai zemītei” sadarbībā ar Valsts Priekuļu selekcijas izmēģinājumu staciju un Baltijas mašīnu izmēģinājumu staciju.

Tirgū, kā jau tirgū, visa kā bija gana, savu produkciju piedāvāja Cēsu gaļas kombināts un zemnieku saimniecības — desas un cīsiņi, žāvējumi labu labie. Bet gardo zoss cepeti gan nācās pirkt izsolē.

Vēl jau ir daudz tādu darbu, ko pieprot mūsu zemkopji. Šeit varēja nopirkt gan vilnas dziju, gan zirgkopības inventāru, gan linšķiedru, kas tapusi SIA
“Rūjiena”. Linšķiedras ir ļoti pieprasītas, bet lauki, kas savulaik ziedēja ziliem ziediem, tagad ir nezāļu “kokvilnas” pārņemti. Tā ka linšķiedras pārstrādātājiem nākas cīnīties par savu vietu tirgū. Rūjienieši gatavo arī zāles miltu granulas un tagad jau tik pieprasīto vītskābbarību. To labprāt pērkot zemnieku saimniecības.

Necerēti liels pieprasījums ir Valsts Priekuļu selekcijas izmēģinājumu stacijā audzētajiem kartupeļiem. Kā pastāstīja meristēmu laboratorijas vadītāja Aija Gābere, pārdošanai piedāvātas desmit šķirotas un četras nešķirotas kartupeļu šķirnes. ‘Agrie dzeltenie’, ‘Māris’, ‘Bete’ — jau pirmajā pusstundā bija izpirktas. Tiem, kas vēlējās iegādāties vairāk par pāris kilogramiem, pēc sēklas nācās braukt uz noliktavām. Un pēc kartupeļu degustācijas daudzi bija izlēmuši nākamajā pavasarī audzēt tieši šīs gardās šķirnes.

Plaši pārstāvēts bija arī Valsts lopkopības mehanizācijas zinātnes un tehnikas centrs “Rāmava”. Izstādes apmeklētāji varēja iepazīties ar dažādiem lopbarības smalcinātājiem, sutinātājiem, slaukšanas iekārtām, piena dzesētājiem.

Savukārt Baltijas MIS speciālisti iepazīstināja ar 17 graudu dzirnavām un sakņu smalcinātājiem. Pārsvarā šīs nelielās mašīnas ražotas Latvijā, bet bija arī tādas, kas tapušas Lietuvā un Somijā. Klātesošie varēja novērtēt tās arī darbībā.

Ko iespējams izgatavot ar parastu meža zāģi — demonstrēja Pēteris
Kaļeiņikovs un viņa vadītās Mežizstrādes skolas speciālisti. Tā ir skola, kurai īpaša reklāma nav vajadzīga, par to varēja pārliecināties arī interesenti, vērojot, kā no baļķa top gan soliņš, gan krēsliņš, gan šķīvis un dakša... Sākas meža darbu laiks un Pēteris Kaļeiņikovs aicina apmeklēt nodarbības skolā.

Gadatirgu nevar aprakstīt, tas ir jāizjūt. Šī diena bagātināja gan visus Mārtiņus — lielos un vairāk varbūt mazos, kuriem tika rīkota goda vizināšana pajūgā, gan umurkumura labumu kārotājus, gan pircējus un pārdevējus.

Ingrīda Rumbēna,

“LV” nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!