• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ASV aizsardzības ministrs Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.1995., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38009

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lielbritānijas un Latvijas dziļo attiecību apliecinājums

Vēl šajā numurā

21.11.1995., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

ASV aizsardzības ministrs Latvijā

Šodien, 21.novembrī, pēcpusdienā mūsu valstī vizītē ierodas ASV aizsardzības ministrs Viljams Perijs ( William Perry ). Rīgā augstais viesis uzturēsies līdz trešdienai, 22.novembrim, un tiksies ar Latvijas valdības pārstāvjiem un mūsu valsts augstākajām militārpersonām, iepazīsies ar Nacionālo bruņoto spēku apakšvienībām. Latvijas apmeklējums ietilpst ASV aizsardzības ministra Eiropas vizītēs — septiņās dienās Viljams Perijs pabūs sešās valstīs. Latvijā ASV aizsardzības ministrs ierodas no Lietuvas, bet no mūsu valsts dosies uz Dāniju.

Dr. Viljams Perijs dzimis 1927.gada 11.oktobrī Vandergriftā, Pensilvānijas štatā. Viņš beidzis Stenfordas universitāti un ieguvis zinātnisku grādu matemātikā. No 1946. līdz 1947.gadam Viljams Perijs kā ASV armijas inženierkaraspēka apakšvirsnieks dienēja Japānā un Okinavā. 1948.gadā viņš iestājās rezerves virsnieku apmācību korpusā un 1950.gadā ieguva rezerves leitnanta pakāpi. Armijas rezervē Viljams Perijs bija līdz 1955.gadam. Viljams Perijs bijis Tehnoloģijas stratēģijas apvienības priekšsēdētājs, Stenfordas universitātes mācību spēks un Stenfordas starptautiskās drošības un bruņojuma kontroles centra līdzdirektors.

No 1977. līdz 1981.gadam Viljams Perijs bija aizsardzības ministra palīgs izpētes un inženierjautājumos un atbildīgs par visu ASV ieroču sistēmu nodrošināšanu, kā arī par izpētes un attīstības jautājumiem bruņojuma jomā. Viņš bija arī aizsardzības ministra galvenais padomdevējs tehnoloģijas, sakaru, izlūkošanas un atomenerģijas jautājumos.

Dr. Viljams Perijs bijis FNC korporācijas, Apvienotās tehnoloģijas korporācijas un vairāku privātu firmu vadītājs. Viņš darbojies arī vairākās ASV valdības padomnieku grupās, tai skaitā prezidentu ārzemju informācijas padomdevēju grupā un ASV Senāta Informācijas izvēles komitejas tehnisko apskatu grupā. Viņš ir arī Kārnegī zinātnes un tehnoloģijas komisijas loceklis un darbojas Nacionālās zinātnes akadēmijas starptautiskās drošības un ieroču kontroles komitejā.

No 1993.gada Dr. Viljams Perijs bija aizsardzības ministra vietnieks. ASV valsts aizsardzības ministra zvērestu Dr. Viljams Perijs deva 1994.gada 3.februārī — pēc tam, kad Senāts slēgtā balsošanā bija akceptējis viņa kandidatūru. Dr. Viljams Perijs ir Nacionālās inženierzinātņu akadēmijas loceklis un Amerikas mākslas un zinātnes akadēmijas loceklis.

Viņš apbalvots ar daudziem armijas un Aizsardzības departamenta ordeņiem, kā arī ar NASA un ASV Elektronikas asociācijas sasniegumu medaļām. Dr. Perijs tāpat saņēmis augstus VFR un Francijas apbalvojumus.

Kopā ar ASV aizsardzības ministru Viljamu Periju mūsu valstī ierodas arī viņa kundze Leonila (Lī) Perija (Leonilla (Lee) G.Perry). Ministra Perija kundze 1945.gadā beigusi Batleras augstskolu Pensilvānijas štatā. Viņa 1965.gadā ieguvusi bakalaura grādu sabiedriskās pārvaldes jomā un 1970.gadā — nākamo zinātnisko grādu biznesā — abus Sanhosē valsts universitātē. Strādājusi dažādos atbildīgos amatos ASV valsts iestādēs un privātfirmās.

Ar Viljamu Periju, nākamo ministru, viņa apprecējās 1947.gadā Batlerā, Pensilvānijas štatā. Dr. Perijam un viņa kundzei ir pieci bērni: dēli Deivids, Viljams un Marks un divas meitas Rebeka un Robina. Viljamam un Leonilai Perijiem ir arī astoņi mazbērni vecumā no 2 līdz 23 gadiem.

Leonila Perija interesējas par klasisko mūziku un operu, viņa aizraujas ar kordziedāšanu, spēlējusi pašdarbības izrādēs. Leonila Perija aktīvi sporto, viņa guvusi atzīstamus panākumus garos pārgājienos, kā arī tradicionālajos astoņu jūdžu skrējienos Sanfrancisko un desmit jūdžu skrējienos Vašingtonā.

Latvijas apmeklējuma laikā Leonilai Perijai paredzēta atsevišķa programma, kas ministra kundzei palīdzēs arī šajā relatīvi īsajā laikā gūt priekšstatu par mūsu valsti un tās pašreizējo situāciju.

Viljama Perija vizīte ir pirmais ASV militārā resora vadītāja apmeklējums Latvijā. To var uzskatīt arī par loģisku turpinājumu prezidenta Bila Klintona vizītei pērnā gada vasarā, kad pasaules varenākās valsts vadītājs apliecināja ASV atbalstu Latvijai un pārējām Baltijas valstīm. Dr. Viljama Perija ierašanās ir arī mūsu valsts starptautiskās autoritātes apliecinājums un atgādinājums par augsto starptautisko atbildību, ko Latvija uzņēmusies līdz ar savas valstiskās suverenitātes atjaunošanu.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

“Latvijas Vēstneša” redakcija pateicas ASV Informācijas dienestam (USIS) par laipnu sadarbību šī materiāla tapšanā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!