• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 1995. gada 16. novembra lēmums Nr. 29/2 "Par izmaiņām Latvijas Bankas padomes 1993. gada 21. septembra lēmumā nr.10/9 "Par komercbanku un citu kredītiestāžu gada pārskatu, bilanču, peļņas un zaudējumu aprēķinu vispārējiem principiem"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.11.1995., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38175

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas padomes lēmums nr.29/3

Par izmaiņām "Nolikumā par kredītiestāžu statūtu, akcionāru, pamatkapitāla u.c. maiņu"

Vēl šajā numurā

29.11.1995., Nr. 185

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 29/2

Pieņemts: 16.11.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas padomes lēmums nr.29/2

1995. gada 16. novembrī

Par izmaiņām Latvijas Bankas padomes 1993. gada 21. septembra lēmumā nr.10/9 “Par komercbanku un citu kredītiestāžu gada pārskatu, bilanču, peļņas un zaudējumu aprēķinu vispārējiem principiem”

Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Veikt šādus grozījumus ar Latvijas Bankas padomes 1993. gada 21. septembra lēmumu nr.10/9 apstiprinātajos “Norādījumos par komercbanku un citu kredītiestāžu gada pārskatiem” (atbilstoši mainot minētā lēmuma 1. punktu):

1.1. Norādījumu nosaukumu izteikt šādā redakcijā:

 

Norādījumi par kredītiestāžu gada pārskatiem ”;

1.2.Norādījumu preambulu izteikt šādā redakcijā:

 

Norādījumi izstrādāti, izpildot Latvijas Republikas “Kredītiestāžu likuma” 79. un 89. panta prasības.

Norādījumi izstrādāti atbilstoši minētā likuma VI nodaļas “Grāmatvedība un gada pārskats” prasībām.

Šie norādījumi attiecas uz visām bankām un krājaizdevu sabiedrībām, kas darbojas saskaņā ar Latvijas Republikas “Kredītiestāžu likumu ”.”

1.3. Norādījumu 1. daļas “Vispārīgie noteikumi” un 2. daļas “Sagatavošana, iesniegšana un publicēšana” tekstu izteikt jaunā redakcijā (sk. pielikumu).

1.4. Norādījumu 5. daļas “Paskaidrojumi par bilances un ārpusbilances posteņiem” sadaļas “Pasīvi” 7. punktu “Subordinētais kapitāls” izteikt šādā redakcijā:

 

Šajā postenī jāparāda naudas līdzekļi, kurus kredītiestāde ir aizņēmusies uz laiku, kas nav īsāks par septiņiem gadiem, turklāt aizņēmuma līgums paredz, ka aizdevējs var atprasīt aizdevumu pirms termiņa vienīgi kredītiestādes likvidācijas gadījumā un viņa prasība tiek apmierināta pēc visu citu kreditoru prasību, bet pirms akcionāru prasību apmierināšanas. Procenti tiek maksāti saskaņā ar līgumu. Minētajiem nosacījumiem jābūt skaidri atspoguļotiem rakstiskā līgumā.

 

2. Atzīt par spēku zaudējušiem Latvijas Bankas padomes 1994. gada 22. novembra lēmuma nr.20/4 “Par izmaiņām Latvijas Bankas padomes 1993. gada 21. septembra lēmumā nr.10/9 “Par komercbanku un citu kredītiestāžu gada pārskatu, bilanču, peļņas un zaudējumu aprēķinu vispārējiem principiem”” 1.1.–1.4. apakšpunktus.

 

3. “Paskaidrojumu par kredītiestāžu bilances, peļnas un zaudējumu aprēķina vispārējo shēmu” sadaļas “Bilance. Pasīvi” 7. punktu izteikt šādā redakcijā:

 

7. Subordinētais kapitāls

Šajā postenī jāparāda naudas līdzekļi, kurus kredītiestāde ir aizņēmusies uz laiku, kas nav īsāks par septiņiem gadiem, turklāt aizņēmuma līgums paredz, ka aizdevējs var atprasīt aizdevumu pirms termiņa vienīgi kredītiestādes likvidācijas gadījumā un viņa prasība tiek apmierināta pēc visu citu kreditoru prasību, bet pirms akcionāru prasību apmierināšanas. Procenti tiek maksāti saskaņā ar līgumu. Minētajiem nosacījumiem jābūt skaidri atspoguļotiem rakstiskā līgumā.

 Latvijas Bankas prezidents E.Repše

  Pielikums

1. daļa. Vispārīgie noteikumi

 1. Kredītiestādei par katru darbības gadu jāsagatavo pārskats, kuram jāsniedz patiess un skaidrs priekšstats par kredītiestādes aktīviem un saistībām, tās finansu stāvokli un rezultātiem.

2. Pārskata gadam jāsakrīt ar kalendāra gadu, bet pirmais pārskata periods var būt īsāks par 12 mēnešiem. Gada pārskats jāsagatavo valsts valodā.

3. Gada pārskatā jāietver:

3.1. padomes un valdes ziņojums;

3.2. bilance kopā ar ārpusbilances posteņiem;

3.3. peļņas un zaudējumu aprēķins;

3.4. pielikums.

Visiem šiem dokumentiem jāveido vienots kopums.

4. Auditoriem jāsagatavo atzinums par to, vai kredītiestādes gada pārskats sniedz patiesu un skaidru priekšstatu par kredītiestādes finansu stāvokli. Atzinumam jāatbilst šo norādījumu 3. daļas 2. punktā noteiktajam veidam.

5. Gada pārskatā lietotā naudas izteiksmes vienība ir lats. Šim mērķim visu operāciju (darījumu) uzskaite katru dienu jākārto vienā bilancē, par vērtības mēru izmantojot latu. Aktīvi un pasīvi ārvalstu valūtā jānovērtē ekvivalentā summā latos pēc Latvijas Bankas noteiktā valūtu maiņas kursa pārskata gada beigās.

6. Gada pārskatā jānorāda:

6.1. pilns kredītiestādes nosaukums;

6.2. padomes un valdes priekšsēdētāja un padomes un valdes locekļu vārds, uzvārds, ieņemamais amats. Šīs ziņas jāsniedz arī par tām personām, kuras pārskata gadā atstājušas šos amatus;

6.3. bilances, peļnas un zaudējumu aprēķina katras lappuses apakšējā malā jābūt padomes un valdes priekšsēdētāja parakstiem.

7. Katram bilances, peļnas un zaudējumu aprēķina postenim jāparāda pārskata gada un attiecīgie iepriekšējā gada pārskata rādītāji. Pirmajā pārskata gadā jāparāda tikai pārskata gada rādītāji.

Bilances un peļņas, un zaudējumu aprēķina posteņi, kuros nav skaitļu (summas), jāuzrāda tikai tad, ja iepriekšējā pārskata gada pārskatā ir bijis attiecīgs postenis ar summu.

8. Visi darījumi jāatspoguļo bilancē to veikšanas dienā. Nav pieļaujama attiecīgo aktīva un pasīva posteņu saldo aprēķināšana.

9. Pielikums ir gada pārskata sastāvdaļa, un tam ir svarīga nozīme, lai gada pārskata bilance, peļnas un zaudējumu aprēķins tiktu izprasti detalizētāk un pilnīgāk. Pielikumā jāsniedz ziņas par svarīgiem gada pārskata posteņiem, kuri nav detalizēti atspoguļoti bilancē, peļņas un zaudējumu aprēķinā.

10. Ja auditoru atzinums par kredītiestādes gada pārskatu ir ar piezīmēm, tad kredītiestāde dividendes var izmaksāt tikai pēc šī jautājuma saskaņošanas ar Latvijas Banku. Kredītiestāde iesniedz Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldei iesniegumu, norādot paredzamo dividenžu izmaksu un paskaidrojot auditoru piezīmju iemeslus. Lēmumu atļaut izmaksāt dividendes pieņem Latvijas Bankas valde.

2. daļa. Sagatavošana, iesniegšana un publicēšana

 1. Gada pārskats jāapliecina kredītiestādes padomes un valdes priekšsēdētājam šo norādījumu 3. daļas 1. punktā noteiktajā veidā. Ja kāds padomes vai valdes loceklis uzskata, ka gada pārskats nav apstiprināms, vai arī izvirza iebildumus, kurus viņš grib paziņot pilnsapulcei, tas jānorāda īpašā piezīmē.

2. Pēc akcionāru (biedru) pilnsapulces, kurā valdes sagatavotais un auditoru pārbaudītais gada pārskats ir apstiprināts, 10 dienu laikā, bet ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc pārskata gada beigām pārskats jāiesniedz Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldei un Valsts ieņēmumu dienestam. Vienlaicīgi Latvijas Bankai jāiesniedz arī kopija no auditoru pilna atzinuma un ziņojuma kredītiestādes vadībai.

3. Kredītiestādes gada pārskats publicējams saskaņā ar Latvijas Republikas “Kredītiestāžu likuma” 91., 92., 94. panta prasībām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!