• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kazahstānas un Malaizijas pilnvarotie pārstāvji Latvijā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.1995., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38318

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" 23.burtnīca

Vēl šajā numurā

20.12.1995., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kazahstānas un Malaizijas pilnvarotie pārstāvji Latvijā

Kasahstānas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Sajats Bejsenovs: pie Valsts prezidenta

Turpinājums no 1.lpp.

Tai pašā laikā Latvija ir ieinteresēta dibināt stabilas ekonomiskās attiecības arī ar valstīm austrumu virzienā — Krieviju, Ukrainu, Kazahstānu un citām. Kazahstāna atrodas daudzu lielu ceļu krustcelēs, un arī Latvija caur savu teritoriju veido vienu no svarīgākajiem multimodālajiem koridoriem, kas vienos Austrumus ar Rietumiem. Es domāju, ka Kazahstāna arī būtu ieinteresēta šī multimodālā koridora tapšanā, lai varētu izmantot šīs transporta shēmas savai sadarbībai ar Rietumvalstīm. Pašlaik nav daudz līgumu, ko noslēgušas Kazahstāna un Latvija, taču esmu pārliecināts, ka ar jūsu stāšanos amatā šis darbs tiks ātri izdarīts. Tagad iestrādē atrodas apmēram desmit līgumi, kas noteiks mūsu valstu sadarbības parametrus. Esmu pārliecināts, ka ar jūsu stāšanos amatā aktivizēsies arī saimnieciskā sadarbība, jo vairākus gadu desmitus daudzi uzņēmumi Latvijā un Kazahstānā bija savstarpēji saistīti ar ekonomiskajiem līgumiem, savstarpējām materiālu un gatavās produkcijas piegādēm.

Domāju, ka ir laiks izveidot goda konsulātus abās valstīs, un ka tuvākajā laikā arī Latvijai ir jāmeklē iespēja nosūtīt savu vēstnieku darbā uz jūsu valsti. Jūsu ekselence, es vēlreiz apsveicu jūs ar stāšanos šajā atbildīgajā amatā! Uzskatu, ka tas ir apliecinajums Kazahstānas un Latvijas vēl ciešākai un draudzīgākai sadarbībai šodien un nākotnē.

 

Pēc Latvijas Republikas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa un Kazahstānas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Sajata Bejsenova sarunas jaunais vēstnieks laipni piekrita sniegt savu pirmo interviju "Latvijas Vēstnesim":

— Vēstnieka kungs, lūdzu pieņemiet mūsu laikraksta apsveikumu sakarā ar stāšanos šajā atbildīgajā amatā.

— Sirsnīgi pateicos!

— Kā jūs vērtējat abu mūsu valstu pašreizējās attiecības?

— Es tās vērtēju kā normālas attiecības starp divām suverēnām valstīm, kas nostājušās uz neatkarīgas attīstības ceļa.

— Kāds ir jūsu viedoklis par mūsu valstu pašreizējo ekonomisko sadarbību un par tās perspektīvām?

— Nupat mēs sarunā ar jūsu prezidentu skārām arī šo jautājumu. Mūsu valstu ekonomiskās attiecības vēl tikai veidojas. Domāju, ka tām ir paredzama liela nākotne. Īpaši, ja ņemam vērā, ka Latvijā ir augsta patēriņa preču ražošanas kultūra. Tāpat virknē citu nozaru. Jums ir arī samērā labi attīstīta komunikāciju sistēma.

Savukārt arī Kazahstāna kā valsts ar lielu potenciālu var izraisīt kā Latvijas darījuma aprindu, tā valdības un visas valsts interesi. Vispirms, acīmredzot būtu jārunā par mūsu izejvielu resursiem, īpaši par krāsainās metalurģijas izejvielām. Jāmin arī mūsu naftas un gāzes rūpniecība, tāpat ogļu ieguve. Domāju, ka labas perspektīvas ir abu valstu sadarbībai banku un finansu nozarē un citās jomās. Šādi kontakti ir abpusēji izdevīgi un abām valstīm noderīgi. Man šķiet, ka mūsu valstis gaida tiešām perspektīva un abpusēji izdevīga sadarbība.

— Jūs Kazahstānu pārstāvat visās trijās Baltijas valstīs, un jūsu vēstniecība ir Viļņā. Kā jūs plānojat veikt savus diplomāta pienākumus Latvijā?

— Nu, attālumi šeit nav nekādi lielie. Atrodoties Viļņā, mēs būtībā uzskatām, ka vienlaikus atrodamies arī Rīgā un Tallinā. Salīdzinot ar darba apstākļiem Kazahstānā, tiešām var teikt, ka šeit Baltijā attālumiem nav praktiskas nozīmes.

— Mūsu saruna notiek Jaunā gada priekšvakarā. Vai jūs gribētu ko novēlēt "Latvijas Vēstneša" lasītājiem un ar mūsu laikraksta strapniecību arī Latvijas sabiedrībai?

— Vispirms es gribu "Latvijas Vēstneša" lasītājiem un visai Latvijas tautai novēlēt panākumus un labklājību. Visi Jauno gadu gaida ar lielu satraukumu, lai kāda arī būtu dzīves situācija. Visās valstīs cilvēkus vispirms interesē pašas galvenās vērtības, kas visiem labi saprotamas, — lai bērni būtu veseli, lai būtu darbs, lai būtu profesionālās izaugsmes iespējas. Katrs grib, lai viņa bērni un viņa vecāki būtu sveiki un veseli, lai valstī būtu miers un kārtība, lai dzīve ietu uz augšu. Domāju, šīs vispārcilvēciskās vērtības ir svarīgas gan Kazahstānas, gan Latvijas iedzīvotājiem. Tāpēc es novēlu jūsu avīzei un ar "Latvijas Vēstneša" starpniecību visai Latvijas valstij sekmes un panākumus. Īpaši gribu nodot sveicienus vecākās paaudzes cilvēkiem, kuri šodien ir visai sarežģītā stāvoklī. Mums nevajadzētu aizmirst, ka viņi ar savu darbu ir radījuši visu to, kas mums tagad ir. Tātad — visiem vēlu labu veselību un sekmes Jaunajā gadā!

— Paldies, vēstnieka kungs, par interviju un labajiem vēlējumiem mūsu tautai! Atļaujiet novēlēt panākumus jūsu atbildīgajā vēstnieka darbā!

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

 

pie Saeimas priekšsēdētājas

Vakar, 19. decembrī, iepazīšanās vizītē pie Saeimas priekšsēdētājas Ilgas Kreituses ieradās Kazahstānas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Sajats Bejsenovs, kurš no rīta iesniedza akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim.

Latvijas un Kazahstānas oficiālajām attiecībām ir salīdzinoši īsa vēsture, taču Latvijai ir liela interese par sadarbības iespējām ar Kazahstānu. Tāpēc, kā atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja, šīs valsts vēstnieka iecelšana Latvijā varētu būt nozīmīgs solis jaunu politisko un ekonomisko saikņu veidošanā. Latvija uzskata Kazahstānu par vienu no svarīgākajiem tirdzniecības partneriem Vidusāzijas reģionā, jo tā varētu apmierināt valsts vajadzības pēc vairākām stratēģiskām izejvielām: kokvilnas, bronzas, misiņa, alumīnija, cinka, kokvilnas eļļas u.c.

Piekrītot ciešākas ekonomiskās sadarbības nepieciešamībai, Sajats Bejsenovs atzīmēja gan vēsturiski, gan ģeogrāfiski izveidojušos Kazahstānas lomu Vidusāzijas reģionā un informēja par politiskajām pārmaiņām valstī, kas varētu sekmēt abu valstu attiecību uzlabošanos. Vēstnieks izrādīja lielu interesi par Latvijas iekšpolitiskajām norisēm, kā arī izteica vēlmi tikties ar Latvijas uzņēmējiem un banku nozares darbiniekiem, lai palīdzētu organizēt tiešos biznesa sakarus. Jau janvāra vidū Latvijā varētu ierasties Kazahstānas speciālistu grupa, kas labprāt iepazītos ar Latviju, tās ostām, apmeklētu Ventspili, kā arī kādu no valsts lauku rajoniem, kur būtu attīstīta lauksaimniecība. Kazahstānu interesē arī Latvijas privatizācijas un reformu politikas pieredze, kā arī mašīnbūve, pakalpojumu sfēra, celtniecība, arhitektūra un daudzas citas nozares. Sajats Bejsenovs solīja arī darīt visu iespējamo abu valstu starpparlamentu sadarbības aktivizēšanā.

Kazahstānas vēstnieka rezidence atradīsies Viļņā. Tur būs iespējams nokārtot arī visus ar vīzām saistītos jautājumus.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!