• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 1995. gada 23. novembra noteikumi Nr. 576 "Noteikumi par kārtību, kādā izsniedzamas licences dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu iepirkšanai, pārstrādei, apstrādei, izgatavošanai un realizācijai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.1995., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38332

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

20.12.1995., Nr. 197

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: noteikumi

Numurs: 576

Pieņemts: 23.11.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Finansu ministrijas rīkojuma nr.576

1995.gada 23.novembrī

Noteikumi par kārtību, kādā izsniedzamas licences dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu iepirkšanai, pārstrādei, apstrādei, izgatavošanai un realizācijai

Apstiprināti ar Finansu ministrijas 1995.gada 23.novembra rīkojumu nr.576

 

1. Saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par uzņēmējdarbību" un Latvijas Republikas Ministru kabineta 1995.gada 31.oktobra noteikumiem nr.321 "Noteikumi par uzņēmējdarbības ierobežojumiem," kas izdoti saskaņā ar likuma "Par uzņēmējdarbību" 32.pantu, speciālas atļaujas (licences) dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu iepirkšanai, pārstrādei, apstrādei, izgatavošanai un realizācijai (turpmāk — licence) izsniedz Finansu ministrija.

2. Finansu ministrija izsniedz licences tikai Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrētiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām).

3. Lēmumu par licences izsniegšanu pieņem Dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu uzņēmējdarbības licencēšanas komisija (turpmāk — komisija), kas izveidota saskaņā ar Finansu ministrijas rīkojumu.

Licenci izsniedz uz laiku, kas nav mazāks par 1 gadu, bet nav ilgāks par 5 gadiem.

4. Komisijas sēdi sasauc pēc Finansu ministrijas Vērtspapīru departamenta Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļas priekšlikuma. Ja nepieciešams, uz sēdi uzaicina ieinteresētās personas.

Sēdi vada komisijas priekšsēdētājs, bet viņa prombūtnes laikā — priekšsēdētāja vietnieks.

5. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu par tās kompetencē esošajiem jautājumiem, ja tās sēdē piedalījusies vismaz puse no komisijas locekļiem. Komisijas sēdē lēmumu pieņem ar komisijas locekļu balsu vairākumu, ja balsis sadalās līdzīgi, izšķirošā balss ir priekšsēdētājam.

6. Licenci izsniedz pēc komisijas lēmuma pieņemšanas. Licenci tās saņēmējam izsniedz, kā arī to pārreģistrē pēc tam, kad samaksāta saskaņā ar Ministru kabineta tiesību aktiem noteiktā valsts nodeva.

7. Komisijas lietvedību nodrošina Finansu ministrijas Vērtspapīru departamenta Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļa.

8. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumus par:

8.1. licences izsniegšanu,

8.2. atteikumu izsniegt licenci,

8.3. izsniegtās licences apturēšanu,

8.4. izsniegtās licences anulēšanu.

9. Komisija licenci ir tiesīga atteikt, ja:

9.1. darbības ekonomiskais pamatojums nav izstrādāts pilnīgi,

9.2. darbiniekiem nav pietiekama profesionālā sagatavotība,

9.3. iesniegtie dokumenti neatbilst Latvijas Republikas likumu un normatīvo aktu prasībām,

9.4. netiek nodrošināta dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu glabāšana atbilstoši Valsts proves uzraudzības inspekcijas prasībām.

10. Licenci vai motivētu rakstisku atteikumu piešķirt licenci jāizsniedz pieprasītājam 30 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas.

11. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājumu izlemšanai, Finansu ministrija 10 dienu laikā pieprasa papildu informāciju vai dokumentus.

Laiks no paziņojuma nosūtīšanas dienas līdz vajadzīgo ziņu vai dokumentu saņemšanas dienai pieteikuma izskatīšanas termiņā netiek ieskaitīts.

12. Ja 20 dienu laikā pēc paziņojuma nosūtīšanas pieteicējs nav iesniedzis pieprasītās ziņas vai dokumentus, pieteikums bez izskatīšanas tiek nosūtīts atpakaļ pieteicējam.

13. Komisija ir tiesīga anulēt izsniegto licenci, ja:

13.1. kredītiestādēm anulēta Latvijas Bankas licence vai beidzies tās derīguma termiņš,

13.2. gada laikā pēc licences saņemšanas nav uzsākta licencē uzrādītā uzņēmējdarbība,

13.3. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) darbībā konstatēti likumu, Ministru kabineta noteikumu vai statūtu pārkāpumi,

13.4. atklājas, ka licences saņemšanai iesniegtas nepatiesas ziņas,

13.5. licences saņēmējs savā darbībā pārkāpj licencē minētos nosacījumus konkrētās uzņēmējdarbības veikšanai,

13.6. viena mēneša laikā pēc komisijas lēmuma par licences piešķiršanu nav samaksāta valsts nodeva.

14. Licences pieprasītājs ir tiesīgs komisijas lēmumu par licences apturēšanu, atteikšanu vai anulēšanu pārsūdzēt tiesā.

15. Licencē jānorāda uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukums, juridiskā adrese, tā objektu adreses, licencējamās uzņēmējdarbības veids, licences izsniegšanas datums, numurs, derīguma termiņš, kā arī veicamās uzņēmējdarbības nosacījumi.

Licenci paraksta komisijas priekšsēdētājs, un paraksts tiek apstiprināts ar Finansu ministrijas zīmogu.

16. Lai saņemtu licenci, Finansu ministrijas Vērtspapīru departamenta Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļā jāiesniedz:

16.1. pieteikums licences saņemšanai,

16.2. reģistrācijas apliecības un statūtu notariāli apstiprinātas kopijas,

16.3. Valsts proves uzraudzības inspekcijas slēdziens,

16.4. darbības ekonomiskais pamatojums, arī preču ražošanas, realizācijas, darbu izpildes, tirdzniecības un pakalpojumu veidi un paredzamie apjomi, informācija par dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu ieguves avotiem,

16.5. izziņa par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) speciālistiem, kuru darbība saistīta ar dārgmetāliem, norādot vārdu, uzvārdu, profesionālo sagatavotību un ieņemamo amatu (izraksts no darba grāmatiņas),

16.6. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar budžetu,

16.7. kases aparāta tehniskās pases kopija un līguma kopija par kases aparāta apkalpošanu,

16.8. telpu nomas līgums.

17. Lai kredītiestādes saņemtu licenci, papildus 16.punktā minētajiem dokumentiem (izņemot 16.7.apakšpunktu) jāiesniedz Latvijas Bankas izsniegtās licences kopija.

18. Lai biržas saņemtu licenci, papildus 16.1., 16.2. un 16.6. apakšpunktā minētajiem dokumentiem jāiesniedz:

18.1. Finansu ministrijas izsniegtās licences kopija biržu darbībai,

18.2. rakstiskas ziņas par biržas padomes un valdes locekļiem, kā arī par grāmatvedi, norādot vārdu, uzvārdu, pases datus, izglītību (jāpievieno diploma kopija),

18.3. biržas apstiprinātie tirdzniecības noteikumi darbībai ar dārgmetāliem,

18.4. pamatojums operācijām ar dārgmetāliem, dārgakmeņiem un to izstrādājumiem, kurā izklāstīta šīs darbības attīstības programma:

18.4.1. paredzamie darījumu veidi un procesuālās darbības;

18.4.2. darījumu dalībnieku loks, tiesības un kvalifikācija;

18.4.3. izsolēs iekļauto dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu piedāvājuma un pieprasījuma koncentrācijas nodrošināšana to cenas noteikšanai;

18.4.4. darījumu nodrošināšanas un ekonomiskās stabilitātes garantijas un kļūdu novēršanas iespējas;

18.4.5. darījumu informācijas atklātība un pieejamība, to nodrošināšanas veidi;

18.4.6. darījuma riska samazināšanas faktori;

18.4.7. tehniskās iespējas.

19. Mainoties uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) īpašuma formai, jāpārreģistrē iepriekš izsniegtā licence un Finansu ministrijas Vērtspapīru departamenta Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļā jāiesniedz 16.punktā minētie dokumenti, kā arī iepriekš izsniegtā licence.

20. Informācija par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) juridiskās adreses maiņu, filiāļu vai jaunu objektu telpu atvēršanu 10 dienu laikā pēc attiecīgām pārmaiņām rakstiski jāiesniedz Finansu ministrijas Vērtspapīru departamenta Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļai un jāpievieno šādi dokumenti:

20.1. mainot uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) juridisko adresi:

20.1.1. iesniegums,

20.1.2. reģistrācijas apliecības un statūtu notariāli apstiprinātas kopijas,

20.1.3. iepriekš izsniegtā licence;

20.2. atverot filiāles vai jaunu objektu telpas:

20.2.1. iesniegums,

20.2.2. telpu nomas līgums,

20.2.3. Valsts proves uzraudzības inspekcijas slēdziens,

20.2.4. izziņa par jaunajā objektā strādājošiem speciālistiem (izraksts no darba grāmatiņas),

20.2.5. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar budžetu,

20.2.6. kases aparāta tehniskās pases kopija un līguma kopija par kases aparāta apkalpošanu,

20.2.7. iepriekš izsniegtā licence.

21. Reizi ceturksnī Finansu ministrijas Vērtspapīru departamenta Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļa informē Valsts proves uzraudzības inspekciju, Valsts ieņēmumu dienestu un Iekšlietu ministriju par uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri saņēmuši licenci, kā arī sniedz ziņas par anulētajām licencēm.

22. Valsts nodevas likmes par licences izsniegšanu atsevišķu uzņēmējdarbības veidu veikšanai apstiprinātas ar Ministru kabineta 1995.gada 31.marta noteikumiem nr.77 "Noteikumi par valsts nodevu par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem", kas izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 10.un 11.pantu un likuma "Par uzņēmējdarbību" 32.pantu.

23. Ja uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) izsniegtajā licencē par tiesībām nodarboties ar dārgmetālu, dārgakmeņu un to izstrādājumu iepirkšanu, pārstrādi, apstrādi, izgatavošanu un realizāciju ir norādītas vairāku objektu adreses, tad katrā no tām nepieciešama notariāli apstiprināta izsniegtās licences kopija.

24. Pārtraucot licencē norādīto uzņēmējdarbību, 10 dienu laikā par to jāinformē Finansu ministrijas Vērtspapīru departamenta Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļa, un licence jāatdod atpakaļ.

25. Par augstāk minētās uzņēmējdarbības uzsākšanu bez licences, kā arī par uzņēmējdarbības turpināšanu pēc licences apturēšanas, anulēšanas vai tās termiņa izbeigšanās iestājas atbildība saskaņā ar likumiem.

26. Par licences izmantošanu ir atbildīgs tās saņēmējs. Licences saņēmējs nav tiesīgs nodot to citām personām.

Finansu ministre I.Sāmīte

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!