• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Demogrāfiskā situācija 9 mēnešos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.1995., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38347

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesim", Ziemassvētkos un Jaungadā

Vēl šajā numurā

28.12.1995., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Demogrāfiskā situācija 9 mēnešos

Statistikas dati par iedzīvotāju skaita izmaiņām neliecina, ka 1995.gada pirmajos trijos ceturkšņos demogrāfiskā situācija būtu uzlabojusies. Šajā laika posmā iedzīvotāju skaits valstī samazinājās par 22 tūkst. jeb par 0,9%.

Dabiskās kustības rezultātā — mirušo skaitam pārsniedzot jaunpiedzimušo skaitu – iedzīvotāju skaits janvārī — septembrī samazinājās par 13,5 tūkst. (reģistrēti 15,6 tūkst. dzimušo un 29,1 tūkst. mirušo), bet migrācijas rezultātā — par 8,5 tūkst. Aprēķini liecina, ka šā gada decembra beigās vai nākošā gada janvārī Latvijas iedzīvotāju skaits kļūs mazāks par 2,5 miljoniem cilvēku.

Šā gada 1.decembrī Latvijā dzīvoja aptuveni 2 miljoni 504 tūkstoši cilvēku, kas ir vairāk nekā par 3 tūkstošiem mazāk nekā 1.oktobrī.

Mirušo cilvēku skaits šogad ar katru mēnesi nedaudz zamazinājās, tai pat laikā turpinājās arī dzimstības sarukšanas tendence. Šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar aizvadītā gada analogu laika posmu, dzimstības intensitāte uz 1000 iedzīvotājiem samazinājusies par 16% (rēķinot uz 1000 iedzīvotājiem, šogad dzima 8 bērni, bet 1994.gadā — aptuveni 10). Mirstības intensitāte minētajā laika periodā samazinājusies par 4,3% (16 mirušie uz 1000 iedzīvotājiem šā gada deviņos mēnešos un 15 — aizvadītā gada šajā pašā laika posmā). Šo divu procentuālo rādītāju — 16% un 4,3% — salīdzinājums liecina, ka dzimstība samazinājusies gandrīz 4 reizes.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem turpina samazināties arī migrācijas apjoms (iebraukušo un izbraukušo kopējais skaits). Šā gada 9 mēnešos migrācijas apjoms samazinājies par 35 procentiem. Iedzīvotāju skaits valsts iekšējās migrācijas rezultātā nedaudz pieaudzis Ventspilī, Jūrmalā un Jelgavā, kā arī Rīgas, Daugavpils, Rēzeknes un Jēkabpils rajonos. Starpvalstu migrācijas statistikas dati liecina, ka gandrīz visās Latvijas pilsētās un rajonos vairāk cilvēku uz ārzemēm izbrauca nekā iebrauca, izņemot Cēsu, Gulbenes un Kuldīgas rajonu, kur iebraukušo skaits par 5-10 cilvēkiem pārsniedza izbraukušo skaitu.

Starpvalstu migrācijas rezultātā par 365 cilvēkiem palielinājās latviešu skaits, krievu tautības iedzīvotāju skaits samazinājās par 5827 cilvēkiem, ukraiņu — par 1171, baltkrievu — par 763, ebreju — par 483, citu tautību iedzīvotāju — par 659.

Valsts statistikas komitejas

Iedzīvotāju statistikas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!