• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas dienvidu un Eiropas ziemeļu sasauksme -- Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa vēstnieks Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.1996., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38449

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūžībā aizgājis bijušais Francijas Republikas prezidents, Triju Zvaigžņu ordeņa lielkrusta komandieris Fransuā Miterāns (1916.26.10. -- 1996.8.01.)

Vēl šajā numurā

10.01.1996., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas dienvidu un Eiropas ziemeļu sasauksme -- Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa vēstnieks Latvijā

Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa ārkārtējais

un pilnvarotais vēstnieks Pēteris fon Firstenbergs

-- pie Valsts prezidenta

Otrdien, 9. janvārī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis pieņēma akreditācijas rakstu no Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijas Republikā barona Pētera fon Firstenberga (Peter von Fūrstenberg).

Maltas ordenis, kura centrs atrodas Romā, ir starptautiska suverēna katoļu organizācija, kas atbalsta kristiešus, kuriem nepieciešama palīdzība. Latvijā jau divus gadus sekmīgi darbojas Maltas palīdzības dienests, un, kā atzina vēstnieks, šis dienests izvērsis sociālās un labdarības aktivitātes Rīgā, Latgalē un citos Latvijas novados.

Pēteris fon Firstenbergs savā uzrunā Valsts prezidentam apliecināja, ka turpinās sekmēt sadarbību humānās un tehniskās palīdzības jomā ar Latvijas labklājības, veselības aizsardzības un sociālo lietu institūcijām.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis uzrunā uzsvēra Latvijas panākumus, iesaistoties Eiropas politiskajās un sabiedriskajās apritēs, kā nozīmīgu novērtējot arī salīdzinoši jaunās Latvijas valsts sadarbību ar Maltas ordeni, kura pastāvēšanas laiks skaitāms daudzos gadu simtos.

Valsts prezidenta preses dienests

-- pie Saeimas priekšsēdētājas

Vakar, 9. janvārī, Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse tikās ar Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā baronu Pēteri fon Firstenbergu, kurš no rīta iesniedza akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim.

Maltas ordenis, kura pirmsākumi meklējami ap 1020. gadu, ir ietekmīga un prestiža katoļu humānās palīdzības organizācija. Kā uzsvēra Pēteris fon Firstenbergs, savu pamatprincipu -- palīdzēt tai sabiedrības daļai, kura pati par sevi nespēj rūpēties, tā saglabā arī attiecībā uz Baltijas valstīm.

Latvijā jau kopš 1994. gada janvāra kā Maltas ordeņa pārstāvniecība darbojas Maltas palīdzības dienests, kura darbības galvenie virzieni ir labdarības akcijas, medicīniskā un izglītojošā darbība, sadarbība ar valsts struktūrām medicīnas un sociālās aprūpes problēmu risināšanā, kā arī rūpes par bareņu namiem, pansionātiem, invalīdiem un maznodrošinātajiem. Ordenis cenšas ne vien katrā valstī nodibināt palīdzības fondus, kuri darbojas, pastāvīgi uzturot sakarus ar valdību, bet arī iesaistīt kopīgā darbā dažādu valstu palīdzības organizācijas. Lai šāda darbība būtu sekmīga, ir svarīga sadarbība ar valstu parlamentiem.

Saeimas priekšsēdētāja augstu novērtēja Maltas bruņinieku ordeņa ilggadīgo pieredzi un gatavību palīdzēt Latvijai brīdī, kad šī palīdzība ir tik nepieciešama. No savas puses I. Kreituse solīja palīdzību kā likumdošanas jomā, tā kontaktu uzturēšanā ar ieinteresētajām Saeimas komisijām.

Irīna Korņiļjeva,

Saeimas preses dienests

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

-- pie ārlietu ministra

Vakar, 9.janvārī, LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa vēstnieku Latvijā baronu Pēteri fon Firstenbergu.

Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Maltas ordeņa (starptautiska katoļu humānās palīdzības organizācija, kas vienlaikus ir arī starptautisko tiesību subjekts) līdzšinējās un arī turpmākās sadarbības attīstīšanas iespējas. Valdis Birkavs atzinīgi novērtēja ordeņa darbību Latvijā un uzsvēra Latvijas valdības ieinteresētību vispusīgas humānās un tehniskās palīdzības projektu īstenošanā, kas saskan ar valdības izvirzītajām prioritātēm.

ĀM preses centrs

Ar sapratnes misiju un tuvības izjūtu

Vakar, 9. janvārī, Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim savu akreditācijas rakstu iesniedza Viņa ekselence barons Pēteris fon Firstenbergs (Peter von Fūrstenberg), Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks mūsu valstī.

Maltas Neatkarīgā bruņinieka ordeņa ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā barons Pēteris fon Firstenbergs dzimis 1936. gada 9. martā Ebersvaldē, Vācijā. Divdesmit piecu gadu vecumā barons Pēteris fon Firstenbergs ieguva mežkopības inženiera diplomu un pēc gada tika iecelts par asociēto FAO/ANO ekspertu Brazīlijas valdībā Riodežaneiro. Šos pienākumus viņš pildīja divus gadus. 1965. gadā viņš ieguva mežkopības doktora diplomu. No 1966. gada līdz 1969. gadam viņš piedalījās Vācijas tehniskās un zinātniskās sadarbības misijā Čīlē. Pēc tam trīs gadus barons Pēteris fon Firstenbergs piedalījās Vācijas tehniskās sadarbības misijā Kamerūnas valdībā, bet no 1974. līdz 1977. gadam bija Vācijas starptautiskās attīstības fonda direktors Feldafingā. Kopš 1993. gada barons Pēteris fon Firstenbergs ir suverēnā Maltas Militārā un palīdzības ordeņa ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Lietuvas Republikā.

Iesniedzot savu akreditācijas rakstu Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim, barons Pēteris fon Firstenbergs teica:

-- Jūsu ekselence, man šodien ir liels gods iesniegt Jūsu ekselencei savu akreditācijas vēstuli kā Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Latvijas Republikā. Kad pagājušajā gadā Latvijas Republika un Maltas ordenis konstatēja savstarpēju interesi attīstīt sadarbību un nodibināt abpusējas attiecības, puses vienojās arī iecelt pārstāvjus ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku personā un nodrošināt tam starptautiskajos likumos paredzētos attiecīgos priekšnoteikumus.

Jūsu ekselence, esmu pārliecināts, ka šī mana akreditācijas vēstules iesniegšana tālāk stiprinās personiskās saites un sekmēs sakarus starp mūsu valdībām. Jau pagājušo četru gadu laikā dažādām Maltas ordeņa nacionālajām un starptautiskajām palīdzības organizācijām bija iespējas attīstīt lielisku sadarbību humānās un tehniskās palīdzības jomās ar Labklājības, Veselības, Aizsardzības un Sociālo lietu ministrijām, kā arī ar dažādām vietējām medicīnas, sociālajām un reliģiskajām organizācijām Latvijas Republikā.

Pirms diviem gadiem, 1994. gada 26. janvārī, man bija gods un prieks piedalīties Maltas palīdzības dienesta dibināšanā Latvijā. Šajā laikā dienests ir sekmīgi izvērsis sociālās un labdarības aktivitātes galvaspilsētā Rīgā un tās apkārtnē, kā arī Latgalē un citos Latvijas lauku apvidos.

Jūsu ekselence, atļaujiet man savas īsās uzrunas nobeigumā vēl personīgu komentāru, kas varētu kalpot kā piemērs ilgajām attiecībām starp rietumu un austrumu reģioniem, tai skaitā vēsturiskām ģimeņu saitēm. Jau apmēram pirms 400 gadiem manas ģimenes loceklis Vilhelms fon Firstbergs, dzimis Vestfālenē, dzīvoja un strādāja Baltijas reģionā kā Daugavpils komandieris (Komtur), kā diplomāts, dzejnieks un vēlāk dažus gadus kā Livonijas ordeņa pēdējais katoļu mestrs (1557. -- 1559.).

Kā Maltas Neatkarīgā bruņinieku odeņa pārstāvis Latvijā es darīšu visu iespējamo, lai no jauna stiprinātu un ar mūsdienīgu mezglu sasietu šo tradicionālo attiecību tīklu daudzās jomās, kas gadsimtiem ilgi pastāvēja starp dažādām Eiropas valstīm, organizācijām, ordeni un īpaši manu dzimto reģionu Vestfāleni, no vienas puses, un jūsu cēlo un apbrīnojamo valsti, no otras puses.

Jūsu ekselence, atļaujiet man savā un manas valdības vārdā novēlēt jūsu valstij labklājību un panākumus nākotnē, īpaši 1996. gadā.

Es izmantoju šo iespēju, lai vēlreiz apliecinātu Jūsu ekselence savu dziļāko cieņu.

Savā atbildes runā Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis teica:

-- Jūsu ekselence, apsveicu jūs kā Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā.

Jau sesto gadu Latvija aktīvi turpina īstenot iesākto kursu, lai atgrieztos Eiropā, lai nostiprinātu savu suverenitāti un lai kļūtu par pilntiesīgu locekli pasaules brīvo tautu saimē. Latvieši šajā gadsimtā ir pārcietuši daudzus smagus brīžus, un, neapšaubāmi, pašlaik liela daļa Latvijas iedzīvotāju dzīvo daudz grūtāk un smagāk nekā tas būtu tad, ja Latvija šajā gadsimtā nepārtraukti būtu bijusi patstāvīga un neatkarīga valsts. Pēdējos gados mēs esam atbrīvojušies no okupācijas jūga, esam atbrīvojušies no svešas zemes karaspēka. Mēs esam sakārtojuši savu likumdošanu, esam pieņēmuši Pilsonības likumu. Mēs esam uzņemti daudzās Eiropas un pasaules institūcijās. Latvija nepārprotami iet demokrātijas ceļu. Par to liecina arī tas, ka mēs atjaunojām savu 1922. gada Satversmi, saskaņā ar kuru mēs arī strādājam. Tajā pašā laikā pārejas ekonomika daudziem cilvēkiem liek dzīvot ne tādos apstākļos, kā tam vajadzētu būt.

Ir vispārzināma Maltas Bruņinieku ordeņa humānā rīcība attiecībā uz daudzām valstīm, palīdzot cilvēkiem, kuri nokļuvuši grūtā situācijā, kā arī nostiprinot miera procesus vairākos reģionos. Mūsu -- Baltijas jūras reģionā nav un nevar būt nemiers starp atsevišķām nācijām un atsevišķām tautām. Esmu pārliecināts, ka jau aiz muguras ir posms, kas apliecina mūsu ciešo apņemšanos izdzīvot bez asinsizliešanas un bez kariem. Taču tajā pašā laikā mēs nevaram izvairīties no slimībām, mēs nevarm pilnībā īstenot to programmu, kas saistās ar nabadzības likvidēšanu dažādos sabiedrības slāņos. Mēs nevaram vēl pilnīgi īstenot prasības, ko izvirza mūsdienu medicīna. Es gribu izteikt savu atzinību par ieguldījumu, ko jūs jau esat devuši Latvijas medicīnā. Un gribu izteikt pārliecību, ka darbs mūsu attiecību tālākā veidošanā turpināsies vēl straujāk. Es apbrīnoju jūsu ordeņa patstāvību, jo jūsu ordenis pastāv jau gandrīz gadu tūkstoti. Mūsu Latvijas pastāvēšana izsakāma stipri mazākos skaitļos. Esmu pārliecināts, ka šī proporcija ļaus mums vienam no otra vairāk mācīties un pārņemt to bagātīgo pieredzi, ko dod gadu tūkstoši, veidojot savu nākotni labklājībā.

Protams, es šodien apsveicu jūsu prieku par to, ka jūs atgriežaties pie savām senču tradīcijām un atgriežaties vietās, kur dzīvojuši jūsu priekšteči. Es vēlreiz apsveicu jūs kā Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā!

(Pēc ieraksta "LV" diktofonā)

 

Ar sapratnes misiju un tuvības izjūtu

Turpinājums no 1.lpp.

Pēc akreditācijas raksta iesniegšanas un Valsts prezidenta atbildes runas Guntis Ulmanis un barons Pēteris fon Firstenbergs apmēram pusstundu pārrunāja abas puses interesējošus jautājumus. Pēc šīs sarunas barons Pēteris fon Firstenbergs, Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, sniedza interviju mūsu laikrakstam.

 

-- Jūsu ekselence, apsveicu jūs ar stāšanos Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa vēstnieka amatā!

-- Sirsnīgi pateicos!

 

-- Kādi būs jūsu pirmie soļi atbildīgajā vēstnieka amatā?

-- Es domāju, tā būs Latvijā jau nodibinātā Maltas palīdzības dienesta darbības tālākā sekmēšana ar diplomātiskiem līdzekļiem. Šis dienests sekmīgi darbojas Latvijā un manā vērtējumā veic ārkārtīgi svarīgu darbu humānās un sociālās palīdzības jomā. Mums ir arī iecere izveidot pārvietojamu sociālās palīdzības dienestu un sociālās palīdzības virtuvi, kas tieši mājās piegādātu pusdienas invalīdiem, cilvēkiem, kuri nevar pārvietoties.

 

-- Kā jūs iztēlojaties Maltas ordeņa un Latvijas valsts sadarbības nākotni.

-- Domāju, ka mūsu sadarbība kļūs vēl ciešāka, īpaši ar Latvijas Labklājības ministriju un veselības aizsardzības institūcijām. Es tikšos arī ar labklājības ministru, un mēs pārrunāsim iespējamās sadarbības aspektus. Domāju, ka būtu iespējama arī sadarbība ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju -- viena no mūsu iecerēm ir koncentrēt savu palīdzību arī specifiskai Latvijas daļai -- Latgalei, kur dzīvo daudz katoļu.

 

-- Kā zināms, jūs pārstāvat Maltas ordeni arī Lietuvā.

-- Jā, Latvija ir jau otrā valsts, kurā esmu Maltas Neatkarīgā bruņinieku ordeņa vēstnieks. Es koordinēju mūsu ordeņa sadarbību arī ar Igauniju.

 

-- Kur atrodas jūsu rezidence?

-- Sobrīd rezidence ir mājās Vestfālenē, Vācijā. Nupat mēs nopirkām rezidencei ēku Lietuvā, taču to vēl vajag restaurēt.

 

-- Vai jūs esat pirmo reizi Latvijā?

-- Nē, trīs gadu laikā Latvijā esmu jau ceturto reizi.

 

-- Un kādi ir jūsu iespaidi?

-- Esmu ievērojis daudz pārmaiņu Rīgas centrā. Taču esmu izbraucis arī uz laukiem, lai apmeklētu vairākas privātās lauku saimniecības.

Kā zināms, esmu mežu inženieris, un mani īpaši interesē mežsaimniecības attīstība. Rīgā redzami daudzi jauni veikali, skaistas restaurētas ēkas. Man patiešām ir labs iespaids. Protams, jums ir arī daudz problēmu pašlaik, kad noteik pāreja no vienas ekonomiskās sistēmas uz otru.

 

-- Kāds ir jūsu, mežsaimniecības profesionāļa, viedoklis par Latvijas mežiem?

-- Es domāju, ka meži, kas aizņem tiešām lielas platības, ir Latvijai ārkārtīgi nozīmīgi. Protams, jums jāatjauno daudzi komerciālie kontakti. Taču domāju, ka jūsu mežsaimnieki ir uz pareizā ceļa. Esmu tāpat iepazinies ar Latvijas Mežu izpētes staciju, un Latvijas kolēģu pētījumi atstāja labu iespaidu.

 

-- Paldies, Jūsu ekselence, par interviju Latvijas Republikas oficiālajam laikrakstam! Novēlu jums sekmes atbildīgajā vēstnieka misijā!

-- Pateicos jums!

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!