• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasaules luterāņu federācijas ģenerālsekretārs Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.1996., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38498

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas ziemas sesijas pirmajā plenārsēdē

Vēl šajā numurā

12.01.1996., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasaules luterāņu federācijas ģenerālsekretārs Latvijā

Ceturtdien, 11.janvārī, Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse tikās ar Pasaules luterāņu federācijas (PLF) ģenerālsekretāru Dr. Išmaelu Noko un Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskapu Jāni Vanagu. Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca ir federācijas locekle kopš 1963.gada.

Dr. Išmaelam Noko šī bija pirmā vizīte Latvijā, kaut gan viesis atzinās, ka Latvija viņa sirdī ieņem īpašu vietu jau kopš 1972.gada, kad viņš Kanādā iepazinās ar daudziem trimdas latviešiem un guva izpratni par Latvijā notiekošajiem procesiem.

Sarunas ievadā Dr. Išmaels Noko informēja, ka Pasaules luterāņu federācija ir luterāņu baznīcu apvienība, kas aptver 56 miljonus luterāņu. Federācija darbojas tās locekļu interesēs ekumēnisko attiecību, teoloģijas un humanitārās palīdzības jomā, kā arī sniedz atbalstu cilvēktiesību ievērošanā, misijas darbā un saimnieciskās attīstības projektos. Federācija ir palīdzējusi risināt arī bēgļu jautājumu, piemēram, Ruandā, kā arī veicinājusi nacionālo minoritāšu sadarbību vairākās Austrumeiropas valstīs: Ungārijā, Slovakijā un bijušajā Dienvidslāvijā. Visās šajās darba jomās vadošā loma ir PLF padomei, kuras loceklis ir arī Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Pārrunājot Latvijas Saeimas likumdošanas iniciatīvas, kas skar reliģiskus jautājumus, I.Noko un I.Kreituse īpašu uzmanību pievērsa Izglītības likuma apspriešanas gaitā Saeimā izvērstajai diskusijai par ticības mācību priekšmeta ieviešanu skolās, kā arī likumprojektam par Rīgas Domu. Tā kā šie jautājumi vēl ir likumprojektu stadijā un ir daudz neskaidrību, PLF ģenerālsekretārs izteica priekšlikumu palīdzēt konsultāciju organizēšanā, iesaistot parlamenta, valdības un baznīcas pārstāvjus. I.Noko izteica pārliecību, ka šādas konsultācijas Rīgā būtu atbalsts arī Latvijas kaimiņvalstīm — Lietuvai, Igaunijai un Krievijai. I.Kreituse atbalstīja šo priekšlikumu, piebilstot, ka tādējādi baznīca varētu iesaistīties arī sociālās jomas jautājumu risināšanā.

Noslēgumā Dr. I.Noko uzaicināja Saeimas priekšsēdētāju I.Kreitusi apmeklēt federācijas sekretariātu Ženēvā.

Saeimas preses dienests

 

Attēlā: Pasaules luterāņu federācijas (PLF) ģenerālsekretārs Dr. Išmaels Noko un Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags tikšanās laikā ar Saeimas priekšsēdētāju Ilgu Kreitusi

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!