• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc starptautiska semināra Amerikas Savienotajās Valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.1996., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38539

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu ministrijas paziņojumi

Par Latvijas valsts īstermiņa iekšējā aizņēmuma parādzīmju izlaišanu

Vēl šajā numurā

16.01.1996., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

militārās ziņas

Pēc starptautiska semināra Amerikas Savienotajās Valstīs

Aizsardzības ministrs, Ministru prezidenta biedrs Andrejs Krastiņš un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandiera pienākumu izpildītājs, zemessardzes pulkvedis Juris Eihmanis lidostā "Rīga" pēc tālā brauciena

Amerikas Savienotajās Valstīs, Vašingtonā, no 8. līdz 12.janvārim notika starptautisks seminārs “Maršala mantojums — partnerība nākotnei”. Semināru rīkoja ASV valdība, un tas bija saistīts ar programmas “Partnerattiecības mieram” otro gadadienu. Tajā piedalījās un ar ASV vadošajiem politiķiem tikās arī Latvijas delegācija, kuras sastāvā bija Latvijas Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandiera pienākumu izpildītājs Zemessardzes pulkvedis Juris Eihmanis, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš un Aizsardzības ministrijas ārštata padomnieks Ģirts Kristovskis. Sestdien, 13.janvārī, Latvijas delegācija atgriezās Rīgā. Tūlīt pēc atgriešanās lidostā “Rīga” notika preses konference.

Latvijas Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs A.Krastiņš teica:

— “Latvijas delegācijas vizītes mērķis bija piedalīties starptautiskajā seminārā “Maršala mantojums — partnerība nākotnei” un tikties ar ASV valdības pārstāvjiem un vadošajiem politiķiem. 9.janvārī mūsu delegācija tikās ar ASV aizsardzības sekretāru Viljamu Periju. Sarunas notika, neraugoties uz briesmīgajiem laika apstākļiem (plosījās sniega vētra) un Vašingtonā izsludināto ārkārtas stāvokli, kura laikā valsts iestādes bija slēgtas. Uz ASV Aizsardzības ministriju Latvijas delegācija tika aizvesta ar Amerikas Nacionālās gvardes bruņutransportieri. Latvijas delegācija tikās arī ar ASV Valsts departamenta vadību.

Šo tikšanos rezultāti vērtējami pozitīvi, jo Latvijai paveras plašas iespējas saņemt no ASV palīdzību militārajā jomā. Palīdzība aptvers divas jomas — Latvijas virsnieku, karavīru un citu militārpersonu apmācību un materiāli tehniskās palīdzības sniegšanu saistībā ar Latvijas piedalīšanos programmā “Partnerattiecības mieram”.

Vairāk politiska nekā militāra nozīme tiek piešķirta tam, ka Latvija varētu piedalīties miera uzturēšanā Bosnijā. Lai tas notiktu, ir nepieciešams Saeimas apstiprinošs lēmums. Tādēļ pēc delegācijas atgriešanās Latvijā Aizsardzības ministrijas pirmais uzdevums kopā ar Ārlietu ministriju ir panākt Saeimas pozitīvu lēmumu Latvijas līdzdalībai miera uzturēšanā Bosnijā.

Tas varētu būt viens no Latvijas pirmajiem soļiem ceļā uz līdzdalību NATO un apliecinātu, ka Latvija kā suverēna valsts ir aktīvi iesaistījusies un piedalās miera uzturēšanas un kārtības nodrošināšanas procesā Eiropā. Savukārt piedalīšanās šai procesā nozīmētu lielāku ASV politisko militāro (galvenokārt militāri tehnisko) atbalstu Latvijai.”

Andrejs Krastiņš vēl piebilda, ka, tiekoties ar Latvijas delegāciju, ASV valdības pārstāvjiem un politiķiem bija iespēja iepazīties ar Latvijas jaunās valdības programmu un turpmākās darbības nostādnēm, īpaši ārpolitikas, aizsardzības un iekšpolitikas jomā.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš sacīja, ka Latvijas Ārlietu ministrija turpmāk cieši sadarbosies ar Aizsardzības ministriju, lai censtos panākt mūsu valsts aktīvu piedalīšanos kārtības nodrošināšanas procesā Eiropā. Eiropas drošība un stabilitāte — tā ir arī Latvijas drošība un stabilitāte.

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandiera pienākumu izpildītājs zemessardzes pulkvedis Juris Eihmanis pastāstīja, ka mūsu valsts bruņotajām struktūrām jau izveidojusies laba sadarbība ar ASV Nacionālās gvardes Mičiganas vienībām.

Arī vizītes laikā notika pārrunas par Latvijas NBS un ASV Nacionālās gvardes turpmāku sadarbību. Tāpat starptautiskajā seminārā “Maršala mantojums — partnerība nākotnei” Latvijas NBS un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbība minēta kā pozitīvs paraugs.

Preses konferences noslēgumā Aizsardzības ministrs, Ministru prezidenta biedrs A.Krastiņš atzīmēja, ka Latvijas delegācijas vizīte Vašingtonā sekmīgi notikusi, arī pateicoties ASV vēstniecības Latvijā un Latvijas vēstniecības ASV atbalstam.

Viesturs Avots,

“LV” nozares redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!