• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie ekonomikas ministra - Vācijas ekonomikas lietpratējs; - Starptautiskā valūtas fonda pārstāvji. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.1996., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38566

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Pašvaldību savienības 5. kongresa rezolūcija

Par parādu piedziņas paātrināšanu

Vēl šajā numurā

19.01.1996., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU ZIŅAS

Pie ekonomikas ministra

— Vācijas ekonomikas lietpratējs

Ceturtdien, 18. janvārī, iepazīšanās vizītē pie LR ekonomikas ministra Guntara Krasta bija ieradies Vācijas vēstniecības Latvijā pilnvarotais pārstāvis Pēters Rondorfs (Peter Rondorf). Galvenais sarunas temats bija turpmākā Latvijas valsts politika ekonomikas jomā, kā arī Vācijas un Latvijas ekomoniskās sadarbības pilnveidošanas iespējas.

Kā atzina P.Rondorfs, preču apmaiņa starp abām valstīm ir aktivizējusies, un Vācija apjoma ziņā Latvijai ir otra lielākā tirdzniecības partnere (pirmajā vietā ir Krievija). Diemžēl sadarbība investīciju piesaistes ziņā nav bijusi sevišķi rezultatīva. Kaut gan statistika rāda, ka ir reģistrēts prāvs pulks Latvijas un Vācijas kopuzņēmumu, P.Rondorfs pauda viedokli, ka ne visi šie uzņēmumi arī praktiski darbojas, turklāt pārsvarā tie ir nelieli uzņēmumi. Vācijas uzņēmējus no kapitāla ieguldīšanas Latvijā atturējusi arī neskaidrība par investīciju tiesisko pamatu, tāpat trūcis pārliecības un drošības par kontaktu turpmāko attīstību. Turklāt vairāki 1995. gada notikumi, piemēram, banku sistēmu krīze un Saeimas vēlēšanu rezultāti Latvijas tēlu Vācijas uzņēmēju acīs ir padarījuši diezgan nepievilcīgu.

Ekonomikas ministrs Guntars Krasts uzsvēra, ka viņš nolēmis lielu uzmanību veltīt uzņēmējdarbības attīstībai labvēlīgas vides radīšanai un likvidēt daudzos dažādos šķēršļus, ar kuriem arī viņam pašam nācies saskarties savās agrākajās biznesa aktivitātēs. Runājot par Latvijas un Vācijas sadarbību ekonomikas jomā, ministrs pauda viedokli, ka tai būtu liela nozīme tieši mazo un vidējo uzņēmumu darbības atbalstīšanā. G.Krasts informēja P.Rondorfu par Ministru kabineta jau pieņemtajiem lēmumiem, lai novērstu līdz šim esošos šķēršļus ārvalstu investoru ienākšanai Latvijā. Vēl ministrs pastāstīja, ka viņš atzīst brīvās ekonomiskās zonas lietderību valsts ekonomiskā potenciāla palielināšanā un nolēmis aktīvi atbalstīt šādas zonas veidošanu Liepājas bijušās kara ostas teritorijā.

— Starptautiskā valūtas fonda pārstāvji

Ceturtdien, 18.janvārī, LR ekonomikas ministrs Guntars Krasts un Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Juris Cebulis tikās ar Starptautiskā valūtas fonda misijas pārstāvjiem. Misijas vadītājs Emanuels van der Mensbruks pastāstīja, ka misija paredzējusi Rīgā uzturēties divas nedēļas un šajā laikā apkopos informāciju par Latvijas ekonomikas attīstību 1995.gadā, kā arī tiksies ar valdības locekļiem un apspriedīs valsts ekonomisko politiku 1996.gadam.

Guntars Krasts misijas locekļus galvenajos vilcienos iepazīstināja ar Ekonomikas ministrijas darbības plānu valdības deklarācijas izpildei, īpaši akcentējot trīs darbības virzienus – uzņēmējdarbības veicināšanu, privatizācijas procesa paātrināšanu un ārvalstu investīciju piesaistīšanu. Ministrs pastāstīja arī par pirmajiem soļiem, kurus valdība jau veikusi, lai radītu uzņēmējdarbībai un investīcijām labvēlīgu vidi. Guntars Krasts informēja, ka Ekonomikas ministrija un tās pārraudzībā esošās organizācijas tuvākajā laikā sagatavos grozījumus vairākos likumos, kas skar privatizācijas procesu, uzņēmējdarbību un ārvalstu investīcijas.

SVF misijas pārstāvji interesējās, kā sokas ar likumprojekta par uzņēmumu bankrotu izstrādi un kad to varētu izskatīt Saeima.

Tikšanās gaitā vēl tika apspriesta banku sistēmas krīzes ietekme uz Latvijas ekonomiku un pasākumi tās seku pārvarēšanai, kā arī prognozes par Latvijas tautsaimniecības attīstību 1996.gadā.

Ieva Jākobsone,

EM preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!