• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta - ārzemju studenti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.1996., Nr. 24/25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38836

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Irānas nacionālie svētki

Vēl šajā numurā

09.02.1996., Nr. 24/25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Valsts prezidenta — ārzemju studenti

Ceturtdien, 8.februārī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis pirmo reizi tikās ar ārzemju studentu grupu, kuri mācās Latvijas Universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē un Latvijas Medicīnas akadēmijā. Šie studenti atbraukuši no Libānas, Šrilankas, Etiopijas, Pakistānas un ASV. Sarunā pie prezidenta piedalījās arī augstākās izglītības un zinātnes valsts ministrs profesors Pēteris Cimdiņš (apakšējā attēlā, otrais no labās).

Valsts prezidents kā nozīmīgu uzsvēra apstākli, ka Latvijas studenti mācās ārzemēs un ārzemnieki studē Latvijā, jo līdz ar to paaugstinās gan studiju kvalitāte, gan tiek nests pasaulē Latvijas vārds. G.Ulmanis īsi paskaidroja, kādi vēsturiskie apstākļi veidojuši politisko un ekonomisko situāciju, kāda patlaban ir mūsu valstī. “Mums klāsies labi tad, kad Latvijā noteikšana būs tiem, kas tagad studē augstskolās,” teica prezidents.

Brīvā sarunā tikšanās dalībnieki apsprieda ārzemju studentus interesējošas problēmas, piemēram, jautājumu par likumdošanas sakārtošanu attiecībā uz ārzemju studentu statusu Latvijā, studiju kvalitāti, iegūto izglītības grādu pielīdzināšanu citu augstskolu grādiem, tāpat iespējas pavadīt Latvijā arī vasaras brīvlaiku, atvieglot vīzu saņemšanu Latvijas apmeklējumiem pēc studijām un vēl citus. Valsts ministrs Pēteris Cimdiņš studentiem izskaidroja galvenos nosacījumus, kas atvieglo mācības Latvijā, — starpvalstu nolīgumus, studentu apmaiņu. Prezidents atgādināja, ka Latvija ir jauna valsts, kurai pēc gariem okupācijas gadiem jāpārvar politiskas un ekonomiskas grūtības, un tas katrā ziņā skar arī studentu dzīvi. Viņš uzsvēra, ka nav tikai latviešu, bet ir visu Latvijā dzīvojošo prezidents, un visi jautājumi, kas skar dažādu tautību iedzīvotāju intereses, risināmi mierīgā, diplomātiskā ceļā, vienlaikus rūpējoties, lai neiznīktu latviešu tauta un latviešu kultūra.

Studenti pastāstīja, ka viņi Latvijā jūtas labi, ir apmierināti ar mācībām un apgūst arī latviešu valodu. Viņu dzimtenē lielākoties esot visai nepilnīgs priekšstats par Latviju, un tagad viņi šo tukšumu varēs aizpildīt. Viņiem te esot draugi, ar kuriem būšot patīkami satikties arī pēc studijām, tad, kad viņi liks lietā Latvijas augstskolās gūtās zināšanas.

Atvadoties no studentiem, prezidents viņiem novēlēja sekmes mācībās, labus mācību spēkus un labus draugus Latvijā un atgādināja, ka viņi ir liecinieki vēsturiskam laikam, kad atdzimst tautas un valstis, ne tikai Latvijā, Baltijā, bet daudzviet pasaulē.

Valsts prezidenta preses dienests

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!