• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar, 12. februārī, Rīgā sadarbības vizītē ieradās draudzīgās kaimiņu valsts - Dānijas Karalistes - Folketinga jeb parlamenta prezidijs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.1996., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38887

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.34

Grozījumi Ministru prezidenta 1995.gada 27.decembra rīkojumā nr.775 "Par Ministru kabineta komiteju sastāvu"

Vēl šajā numurā

13.02.1996., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tas ir mūsu cieņas apliecinājums valstij, kuras atbalstu un palīdzību augstu vērtējam

Vakar, 12. februārī, Rīgā sadarbības vizītē ieradās draudzīgās kaimiņu valsts — Dānijas Karalistes — Folketinga jeb parlamenta prezidijs

Pie Valsts prezidenta

Vakar, 12.februārī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis pieņēma Dānijas Folketinga (parlamenta) spīkeru Erlingu Olsenu. Sarunā piedalījās arī abu valstu vēstnieki.

Valsts prezidents raksturoja iekšpolitisko situāciju Latvijā un ES integrācijas kontekstā arī Latvijas attiecības ar kaimiņvalstīm. Erlings Olsens un Guntis Ulmanis pārrunāja Latvijas bruņoto spēku vienības piedalīšanos Dānijas bataljona sastāvā IFOR misijā bijušās Dienvidslāvijas teritorijā. Valsts prezidents interesējās par Dānijas parlamentāriešu tikšanos Latvijas Republikas Saeimā, par šīs vizītes nozīmīgumu. Tika atzīts, ka jānostiprina abu valstu parlamentu kontakti.

Dānijas Folketinga spīkers Erlings Olsens izteica atbalstu Latvijas integrācijai Eiropas Savienībā. Valsts prezidents Guntis Ulmanis augstu novērtēja Dānijas ieguldījumu Latvijas politiskajā un ekonomiskajā attīstībā.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Pirmdien, 12. februārī, Rīgā ieradās Dānijas Karalistes Folketinga (parlamenta) prezidijs. Tikšanās ar kolēģiem Saeimā sākās ar īsu ekskursiju pa Saeimas namu Saeimas priekšsēdētājas Ilgas Kreituses vadībā.

Tiekoties ar Saeimas Prezidiju, viesi interesējās par pārmaiņām, kas pēdējo piecu gadu laikā notikušas Latvijas iekšpolitikā. “Mēs esam mainījušies kvalitatīvi, jo no politiskajām cīņām Latvijas neatkarības atgūšanas pirmajos gados esam nonākuši līdz konkrētam darbam,” atbildot uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. “Turklāt izrādās, ka cīnīties bija vieglāk nekā strādāt,” viņa atzina.

Pusdienās par godu Dānijas Karalistes spīkera Dr. E. Olsena un Dānijas Karalistes Folketinga prezidija vizītei Latvijas Republikas Saeimā Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse teica uzrunu:

 

Ekselences! Godātie deputāti! Dāmas un kungi!

Vēsturiski starp Dāniju un Latviju allaž ir attīstījušās sadarbības attiecības politikas, ekonomikas un kultūras jomā. Jo īpaši būtu jāuzsver mūsu zemju iedzīvotāju personisko kontaktu stiprināšanās nozīme.

Dānija bija viena no pirmajām valstīm, kas jau 1991. gada augustā atzina Latvijas neatkarību. Gadu vēlāk mums bija liels gods uzņemt Latvijā Dānijas karalieni Margrēti II.

Tikpat liels gods un patiess prieks man ir šodien — pirmo reizi kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas — sveikt Saeimā Dānijas Karalistes Folketinga spīkeru Dr. Erlingu Olsenu un Dānijas Karalistes Folketinga prezidiju.

Šie nav tikai goda un pieklājības vārdi. Tas ir patiesi izjusts cieņas apliecinājums valstij, kuras atbalstu un palīdzību mēs saprotam un augstu vērtējam.

Latvija ir pateicīga par Dānijas atbalstu Baltijas bataljona tapšanā, un ceru, ka Latvijas karavīri sekmīgi piedalīsies miera uzturēšanas operācijās IFOR sastāvā. Nepārvērtējams ir Dānijas atbalsts Latvijas un Baltijas valstu virzībā uz Eiropas Savienību.

Šā gada 5. februārī Dānijas ārlietu ministra N. H. Petersena kunga vizītes laikā tika parakstīts līgums starp Latvijas Republikas Ārlietu ministriju un Dānijas Karalistes Ārlietu ministriju par tehnisko un administratīvo palīdzību, lai sagatavotu Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā.

Tajā pašā laikā jāatzīmē, ka sadarbība nav vērsta tikai Eiropas integrācijas virzienā. Abām valstīm, kas atrodas Baltijas jūras krastos, ir daudz kopēju interešu — gan izglītības un zinātnes jomā, gan biznesa un ekonomikas sfērā.

Nobeigumā ļaujiet izteikt pateicību Dānijai un tās cilvēkiem par atbalstu politiskajā līmenī, lai Latvija varētu atgriezties Eiropā ne vien ģeogrāfiskā nozīmē, bet — kas ir vēl svarīgāk — politiski ekonomiskā nozīmē.

Tikšanās noslēgumā viesi vēlreiz uzsvēra savas valsts nostāju jautājumā par Latvijas uzņemšanu Eiropas Savienībā un uzsvēra, ka Dānija iestājas par pievienošanos ES visām asociētajām valstīm vienlaicīgi.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 12.februārī, pie Ministru prezidenta Andra Šķēles viesojās Dānijas Karalistes Folketinga delegācija, kuru vadīja Dr.Erlings Olsens.

Viesi apliecināja savu atbalstu Latvijas virzībai uz Eiropas Savienību. Turpināsies sadarbība miera uzturēšanas spēku ietvaros bijušās Dienvidslāvijas teritorijā, kur Latvijas vienība darbojas Dānijas bataljona sastāvā.

Ministru prezidents Andris Šķēle iepazīstināja viesus ar jaunās valdības plāniem ekonomiskās reformas jomā un aicināja Dānijas uzņēmējus aktivizēt investīcijas Latvijā.

Sarunu gaitā tika skarts jautājums par bezvīzu režīma ieviešanu starp abām valstīm. Dr.Erlings Olsens no savas puses atbalstīja bezvīzu režīma ieviešanu.

Valdības preses dienests

dip1a.jpg (13556 bytes)dip1b.jpg (10683 bytes)
dip1c.jpg (12820 bytes)dip1d.jpg (11909 bytes)
dip1e.jpg (13863 bytes)dip1f.jpg (9618 bytes)

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Par Dānijas Folketingu un tā prezidiju

Dānijas Karalistes parlamentā (Folketingā) ietilpst Konservatīvās partijas, Liberālās partijas, Sociāldemokrātu partijas, Sociālistiskās tautas partijas, Progresa partijas, kā arī vairāku citu partiju pārstāvji, kopumā — 179 deputāti. Folketings ievēl Prezidiju: spīkeru un četrus viņa vietniekus.

Folketinga spīkers Erlings Heimens Olsens. Dzimis 1927. gada 18. aprīlī Kopenhāgenā; precējies, divi bērni. Ir ekonomikas zinātņu doktors. Kopš 1953. gada strādājis par mācību spēku Dānijas augstskolās, kā arī bijis vieslektors Zviedrijas un ASV augstākajās mācību iestādēs. Ir autors vairākām grāmatām par Dānijas ekonomikas vēsturi. Ievēlēts par Folketinga deputātu no Sociāldemokrātu partijas: 1965. — 1966., 1971. — 1973., 1975. — 1996. g. Folketinga Finansu komisijas loceklis 1972. — 1973., 1975. — 1978. un 1984. — 1993. g., Folketinga Finansu komisijas priekšsēdētāja vietnieks 1988. — 1993. Tieslietu ministrs 1993. — 1994. Kopš 1994. gada oktobra ir Folketinga prezidents (spīkers).

Folketinga spīkera 1. vietnieks Ivars Kristians Hansens. Dzimis 1938. gada 1. novembrī. Kopš 1973. gada ir parlamenta loceklis no Liberālās partijas. Folketinga prezidija loceklis kopš 1990. gada.

Folketinga spīkera 2. vietnieks Henings Grūve. Dzimis 1932. gada 7. aprīlī. Kopš 1977. gada 15. februāra ir parlamenta loceklis no Konservatīvās partijas. Folketinga prezidija loceklis kopš 1993. gada. Eiropas lietu komisijas, Lauksaimniecības un zvejniecības komisijas, Juridiskās komisijas loceklis. Folketinga Juridiskās komisijas priekšsēdētājs 1990. — 1994.

Folketinga spīkera 3. vietniece Margrēte Aukena. Dzimusi 1945. gada 6. janvārī. Kopš 1994. gada ir parlamenta locekle no Sociālistiskās tautas partijas. Prezidija locekle kopš 1994. gada. Folketinga deputāte 1979. — 1990.

Folketinga spīkera 4. vietniece Kirstena Jākobsena. Dzimusi 1942. gada 18. februārī. Kopš 1988. gada ir parlamenta locekle no Progresa partijas. Prezidija locekle kopš 1990. gada. Folketinga deputāte 1973. — 1981. Ekonomisko un politisko lietu komisijas locekle. Tirdzniecības un rūpniecības lietu komisijas locekle. Dzīvokļu apgādes komisijas priekšsēdētāja vietniece.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!