• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas ziņas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.1996., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38938

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar Saeimā bija aktīva darba un viesu diena

Vēl šajā numurā

14.02.1996., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas ziņas

 Frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” sēdē

Pirmdien, 12.februārī, frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” sēdē deputāti uzklausīja Rīgas Domes Drošības un kārtības komitejas vadītāja E.Cilinska informāciju par saņemtajām sūdzībām sakarā ar automobiļu piespiedu transportēšanu uz stāvvietām. Frakcija uzskata, ka būtu jāmaina vai nu Rīgas Domes noteikumi, vai arī ar Ministru kabineta noteikumiem būtu jāveic reglamentācija, kādā veidā šī transporta piespiedu aizdzīšana var notikt.

Deputāti uzklausīja arī Farmaceitu biedrības pārstāvjus un pārrunāja, kādā veidā tiek privatizēts aptieku tīkls. Tuvākajā laikā frakcija paredzējusi iesniegt Saeimai dažus labojumus likumos, lai reglamentētu šo privatizāciju.

Apspriežot frakcijas “Latvijai” priekšlikumus likvidēt Totalitārā režīma noziegumu izmeklēšanas komisiju, deputāti nolēma, ka šis lēmumprojekts satur pārāk daudz juridisku pretrunu, tādēļ būtu nododams izvērtēšanai Juridiskajai komisijai.

Frakcija apstiprināja savus priekšlikumus, ko paredzēts iesniegt sakarā ar grozījumiem Latvijas Republikas Satversmē un likumprojektā “Par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņu”.

 Juridiskajā komisijā

Pirmdien, 12.februārī, Saeimas Juridiskā komisija apsprieda LNNK un LZP frakcijas, Juridiskās komisijas, kā arī frakcijas “Latvijai” iesniegtos likumprojektus “Grozījumi likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu””. Analizējot visus trīs dokumentus, komisijas deputāti atzina savu likumprojekta variantu par juridiski vispamatotāko.

Deputātiem balsojot, ar balsu vairākumu tika pieņemts un tālākai virzīšanai Saeimā atbalstīts Juridiskās komisijas izstrādātais likumprojekta variants.

 Parlamentārās izmeklēšanas komisijā

Pirmdien, 12.februārī, notika Saeimas bankas “Baltija” krīzes cēloņu un bankrota pamatotības noskaidrošanai un iesniegto bankas sanācijas projektu izvērtēšanai izveidotās Saeimas Parlamentārās izmeklēšanas komisijas pirmā sēde. Komisijas priekšsēdētājs Elmārs Zelgalvis informēja, ka sēdē tika uzklausīts Latvijas Bankas prezidenta Eināra Repšes viedoklis par bankas “Baltija” bankrotu un iesniegtajiem sanācijas projektiem. Elmārs Zelgalvis norādīja, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija savās sēdēs ir iecerējusi uzklausīt visas ar bankas “Baltija” maksātnespēju un bankrotu saistītās amatpersonas.

Uz nākamo Parlamentārās izmeklēšanas komisija sēdi uzaicināts bijušais Ministru prezidents, pašreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Gailis un bijušais bankas “Baltija” prezidents Uldis Klauss.

 Pilsonības likuma izpildes komisijā

13.februāra sēdē Pilsonības likuma izpildes komisija atbalstīja pilsonības par īpašiem nopelniem Latvijas labā piešķiršanu literātei Marijai Briedei. Viņas kandidatūru izvirzīja I.Kozakevičas Latvijas nacionālo kultūras biedrību asociācija.

M.Briede ir viena no šīs organizācijas pamatlicējām un 1988.—1990.g. vadīja moldāvu un rumāņu nacionālo kultūras biedrību. M.Briede tulkojusi rumāņu valodā daudzu latviešu rakstnieku darbus. 1992.gadā kopā ar rakstnieku Leonu Briedi viņa nodibināja izdevniecību “Minerva”, kas ir izdevusi humanitāra rakstura grāmatas un kulturoloģisko žurnālu “Kentaurs XXI”. Par savu nozīmīgāko veikumu M.Briede uzskata “Latvju dainu” atdzejojumu rumāņu valodā.

Ārlietu un Eiropas lietu komisijās — Dānijas Folketinga pārstāvji

Otrdien, 13.februārī, Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputāti tikās ar Dānijas Folketinga prezidija delegāciju. Dānijas Folketinga prezidija locekļi interesējās par politiskajām un ekonomiskajām pārmaiņām Latvijā pēdējo gadu laikā.

Sarunas dalībnieki uzsvēra, ka Latvijas un Dānijas vispārējas tuvināšanās procesā, kā arī saimniecisko kontaktu atvieglošanā, kultūras un tūrisma saikņu paplašināšanā liela nozīme ir bezvīzu režīma ieviešanai.

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti vienojās par sadarbību ar Dānijas Folketinga Eiropas lietu komisiju, kurai ir liela pieredze un autoritāte savas valsts parlamentā. Šā sadarbības plāna ietvaros paredzētas savstarpējas vizītes.

Sarunas gaitā tika skarti arī jautājumi par neatkarīgas tiesas sistēmas veidošanu Latvijā, kā arī pārrunātas ar banku darbību saistītās problēmas.

Dānijas parlamentārieši interesējās par Latvijas izglītības sistēmu un uzsvēra studentu un mācību spēku apmaiņas nozīmi.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā

Otrdien, 13. februārī, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija izskatīja priekšlikumus par izmaiņām likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”.

Deputāti atzina, ka ir grūti izdarīt grozījumus likumā, kurš vēl nedarbojas praksē, taču vienojās par vairākām konceptuālām nostādnēm. Tā, piemēram, komisija vienojās, ka, privatizējot neapdzīvojamās telpas, to cena tiek noteikta izsolē, bet samaksa veicama kā latos (50%), tā privatizācijas sertifikātos (50%). Ja izsoles rezultātā telpas iegūst to nomnieki, viņu priekšrocība ir veikt privatizāciju ar atlikto maksājumu, ievērojot inflācijas koeficientu.

Tā kā komisijā izskatīšanai bija iesniegti trīs Saeimas frakciju — LNNK un LZP, “Tēvzemei un Brīvībai” un LZS, KDS, LDP sagatavotie likumprojekti “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju””, pēc priekšlikumu apkopošanas un analīzes deputāti vienojās izveidot alternatīvu likumprojektu, ko iesniegt izskatīšanai Saeimā 1. lasījumā.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā

Otrdien, 13.februārī, Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas sēdē deputāti pabeidza izskatīt priekšlikumus likumprojektam “Par valsts budžetu 1996.gadam”. Komisijas deputāti vienojās, ka par tiem dažiem priekšlikumiem likumprojektam, kurus komisija atzina par strīdīgiem, piemēram, par budžetā paredzēto izdevumu pozīciju 22 200 000 apjomā valdības rīcības robežas saistību izpildei neparedzētiem gadījumiem, turpinās diskutēt un galīgo lēmumu pieņems Saeimas 15.februāra sēdē. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs un finansu ministrs Aivars Kreituss deputātus informēja, ka Ministru kabinets savu galīgo viedokli par priekšlikumiem likumprojektam noformulēs valdības 13.februāra sēdē. Savukārt valdību veidojošo Saeimas frakciju sadarbības padome par savu attieksmi pret priekšlikumiem valsts budžeta projektam izteiks Sadarbības padomes 14.februāra sēdē. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nolēma Saeimas Prezidijam iesniegt ierosinājumu Saeimas 15.februāra sēdē likumprojektu “Par valsts budžetu 1996.gadam” izskatīt kā vienu no pirmajiem sēdes darba kārtības jautājumiem.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisija arī izskatīja frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi””. Likumprojekts paredz 80 procentus līdzekļu, kas iegūti, realizējot konfiscētās kontrabandas preces, ieskaitīt Zemessardzes speciālajā budžetā. Finansu ministrijas valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča, komentējot šo likumprojektu, teica, ka kopumā likumprojekts ir atbalstāms, bet ietver vairākas nepilnības un neprecizitātes. Likumprojektā nav norādīts, cik procentu no konfiscētās kontrabandas preces ieskaitīt policijas un Valsts ieņēmumu dienesta, kuri arī piedalās kontrabandas preču konfiscēšanā, speciālajos budžetos. Uzklausot likumprojekta iesniedzēju un Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvju ziņojumus par likumprojektu, Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nolēma principiāli atbalstīt “Tēvzemei un Brīvībai” frakcijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi””. Tomēr vienlaikus komisijas deputāti arī nolēma ieteikt likumprojekta iesniedzējiem līdz likumprojekta iesniegšanai Saeimā 1.lasījumam kopā ar Finansu ministrijas Valsts ieņēmumu dienesta speciālistiem novērst minētās nepilnības.

Saeimā trešdien, 14. februārī

8.00 Frakcijas “Latvijai” sēde.

8.30 Eiropas lietu komisijas sēde.

Eiropas integrācijas biroja darba grupu atzinumi par likumprojektu “Par spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopolu”.

9.00 Pieprasījumu komisijas sēde.

10.00 Juridiskās komisijas sēde.

1. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par civilstāvokļa aktiem””.

2. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par 1925. gada 1. aprīļa likuma “Ministru kabineta iekārta” atjaunošanu””.

3. Likumprojekts “Grozījumi Saeimas Kārtības rullī”.

4. Lēmuma projekts “Par dažu apgabaltiesu tiesnešu apstiprināšanu”.

5. Lēmuma projekts “Par Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesneses D. Puķītes pirmstermiņa atbrīvošanu no amata”.

10.00 Ārlietu komisijas sēde.

1. Tikšanās ar Eiropas Savienības valstu vēstniekiem Latvijā.

2. Likumprojekts “Par 1985. gada 15. oktobra Eiropas vietējo pašvaldību hartu”.

3. A. Sjanīša kandidatūras izskatīšana ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka amatam Lietuvas Republikā.

4. Likumprojekts “Par Satversmes tiesu”.

10.00 Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēde.

1. Likumprojekts “Par Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalstu un valstu, kas piedalās programmā “Partnerattiecības mieram”, līgumu par to bruņoto spēku statusu”.

2. Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Kriminālkodeksā”.

10.00 Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde.

Likumprojekts “Par valsts budžetu 1996. gadam”.

10.00 Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde.

1. Likumprojekts “Par valsts cilvēktiesību biroju”.

2. Tieslietu ministrijas atbilde uz komisijas priekšlikumiem par vārda, uzvārda un tautības ierakstu dokumentos.

10.00 Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde.

Likumprojekts “Par valsts budžetu 1996. gadam”.

11.00 Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde.

1. Tikšanās ar Francijas Nacionālās administrācijas skolas pārstāvjiem.

2. Likumprojekts “Par valsts budžetu 1996. gadam”.

12.00 Nacionālās drošības komisijas sēde.

13.00 LZS, KDS, LDP frakcijas sēde.

14.00 Frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” sēde.

14.00 LNNK, LZP frakcijas sēde.

14.00 Frakcijas “Latvijas ceļš” sēde.

14.00 Demokrātiskās partijas Saimnieks frakcijas sēde.

17.00 Tautas saskaņas partijas frakcijas sēde.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!