• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Padomes ģenerālsekretārs - Pie Valsts prezidenta - Pie Saeimas priekšsēdētājas - Pie Ministru prezidenta - Eiropas Padomes Informācijas un dokumentācijas centrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.1996., Nr. 31/32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38997

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

NATO un Latvijas cerības un realitātes

Vēl šajā numurā

20.02.1996., Nr. 31/32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Padomes ģenerālsekretārs

Pie Valsts prezidenta

Piektdien, 16.februārī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Eiropas Padomes ģenerālsekretāru Danielu Tarši (Daniel Tarschys). EP ģenerālsekretārs ar gandarījumu atzīmēja, ka 16.februārī Latvijā tika atklāts EP Informācijas un dokumentācijas centrs.

Guntis Ulmanis teica, ka tas ir svarīgs notikums, EP ir uzmanības centrā un Latvija pievērš lielu uzmanību EP notiekošajiem procesiem. Valsts prezidents norādīja, ka Latvija kā demokrātiska valsts ir gatava ieņemt atbilstošu vietu Eiropas struktūrās un būt par to aktīvu līdzveidotāju.

D.Taršis izteica prieku, ka Latvija nu jau gadu ir EP dalībvalsts, un atzīmēja, ka katras valsts dalība Eiropas Padomē ir process, kas pakāpeniski padziļinās. Dalībai Eiropas Padomē ir pozitīva loma, jo tā palīdz Latvijai integrācijas procesā Eiropā.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis un EP ģenerālsekretārs Daniels Taršis apsprieda situāciju Eiropas Padomē pēc Krievijas uzņemšanas par šīs organizācijas pilntiesīgu dalībvalsti.

Eiropas Padome arī turpmāk īstenos aktīvu politiku ar visām dalībvalstīm. D.Taršis apliecināja, ka EP nākotnē lielāku uzmanību veltīs dalībvalstu pienākumu izpildes kontrolei, un šajā ziņā EP saņem atbalstu no Eiropas Savienības. D.Taršis sacīja, ka Eiropas Padome ir cieši apņēmusies nemainīt tos demokrātiskos principus, uz kuriem tā balstījusies līdz šim.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Piektdien, 16. februārī, Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse tikās ar Eiropas Padomes ģenerālsekretāru Danielu Tarši (Daniel Tarschys), kurš pirmo reizi ieradies vizītē mūsu valstī gadu pēc Latvijas uzņemšanas Eiropas Padomē 1995. gada 10. februārī.

Saeimas priekšsēdētāja ar gandarījumu atzīmēja, ka ceturtdien Saeima ar 70 balsīm “par” apstiprināja likumprojektu “Par valsts budžetu 1996. gadam”, tādējādi apliecinot Latvijas stingro apņemšanos atgriezties Eiropā kā pilntiesīgai loceklei.

Savukārt D.Taršis aicināja Saeimas priekšsēdētāju ar izpratni novērtēt Latvijas Republikas parlamentāriešu darbu Eiropas Padomē un rast iespēju viņiem piedalīties komisiju darbā. “Mēs veidojam kopīgu juridisko telpu,” teica D.Taršis, “un savā darbībā balstāmies uz decentralizācijas principu, kur katrs parlaments ir suverēns. Līdz ar to ļoti svarīga ir parlamenta delegācijas klātbūtne EP darbā.”

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka, neraugoties uz to, kāda būs ekonomiskā situācija valstī, Latvijas parlamenta delegācija turpinās darboties tajā, kaut gan nepilnā sastāvā. Turklāt tajā jābūt pārstāvētai arī opozīcijai, atgādināja Eiropas Padomes ģenerālsekretārs.

Tikšanās laikā tika runāts arī par Eiropas Savienības vienotību un vienotību Baltijas valstu starpā. Analizējot šo problēmu no vēsturiskā aspekta, Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka pastāv vairāki objektīvi faktori, kas lieguši izveidot Baltijas valstu savienību. Tāpēc Eiropas Savienībai vajadzētu nākt ar iniciatīvu un tai būtu jāatrod kopsaucējs mūsu valstīm ceļā uz ES.

Saeimas priekšsēdētāja I.Kreituse akcentēja arī nepieciešamību saņemt EP speciālistu skaidrojošus un izglītojušos rakstus presē gan par ES, gan arī par EP, jo šobrīd sabiedrības lielākajai daļai nav izprotama nedz Eiropas Savienības būtība, nedz arī tas, ko Latvijai un tās iedzīvotājiem nozīmē iestāšanās šajā organizācijā.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Piektdien, 16.februārī, Ministru prezidents Andris Šķēle tikās ar Eiropas Padomes ģenerālsekretāru Danielu Tarši (Daniel Tarschys).

A.Šķēle izteica gandarījumu par Eiropas Padomes Informācijas un dokumentācijas centra atklāšanu, kas sakrita ar pirmo gadadienu kopš Latvija uzņemta Eiropas Padomē. D.Taršis izklāstīja Eiropas Padomes darbības virzienus pēc Krievijas uzņemšanas šajā organizācijā. Sarunu gaitā A.Šķēle pastāstīja par Saeimā tikko apstiprināto likumu par budžetu 1996.gadam, īpaši uzsverot, ka līdzekļi Cilvēktiesību birojam un nacionālo minoritāšu problēmu risināšanai nav samazināti.

Valdības preses dienests

Eiropas Padomes Informācijas un dokumentācijas centrā

Piektdien, 16. februārī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā Rīgā, Krišjāņa Barona un Elizabetes ielas stūrī, tika atklāts Eiropas Padomes Informācijas un dokumentācijas centrs. Ar tajā esošajiem uzziņu un skaidrojošajiem materiāliem varēs iepazīties ikviens bibliotēkas apmeklētājs, kam ir interese par eiropiešu sabiedrības pagātni, tagadni un nākotni. Tagad, Latvijai tiecoties vēl ciešāk iesaistīties mūsu kontinenta politiskajās un ekonomiskajās struktūrās, īpaši svarīgi ir katram noskaidrot un apzināties, kas tad mūs sagaidīs jaunajos apstākļos.

Atklāšanas ceremonijā runāja Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Daniels Taršis, LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs un Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks (viņu runas — 3.lappusē). Klāt bija arī īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības lietās Aleksandrs Kiršteins, Saeimas deputāti, Latvijā akreditētie ārvalstu vēstnieki un citas augstas amatpersonas.

Mintauts Ducmanis,
"LV" Saeimas un valdības
lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!