• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nacionālās Aizsardzības akadēmijas nākotnei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.1996., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39049

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu ministrijas rīkojums Nr.81

Par zvērinātu revidentu uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un auditorfirmu darbības licencēšanu

Vēl šajā numurā

21.02.1996., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MILITĀRĀS ZIŅAS

Nacionālās Aizsardzības akadēmijas nākotnei

Šā gada 13.februārī apritēja četri gadi, kopš tika pieņemts lēmums izveidot Latvijas Republikas Nacionālo Aizsardzības akadēmiju. Sakarā ar šo notikumu piektdien, 16.februārī, akadēmijas pirmā kursa studenti Brāļu kapos nodeva karavīra zvērestu, bet pēcpusdienā akadēmijā par godu NAA izveidošanas 4. gadadienai notika svinības, kurās diplomus saņēma neklātienes nodaļas absolventi.

Nacionālajā Aizsardzības akadēmijā notika arī preses konference, kurā ar masu informācijas līdzekļu pārstāvjiem tikās NAA rektors (priekšnieks) pulkvedis Valdis Matīss, NAA prorektors mācību un zinātniskajā darbā (priekšnieka vietnieks), Aizsardzības zinātņu centra vadītājs pulkvedis Kārlis Krēsliņš, NAA mācību daļas vadītājs pulkvežleitnants Inārs Bīskaps, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Gaidis Zeibots, Latvijas NBS preses centra priekšnieks leitnants Uldis Davidovs.

NAA rektors pulkvedis V.Matīss teica: “Latvijas Republikas Nacionālā Aizsardzības akadēmija (NAA) tika izveidota 1992.gada 13.februārī saskaņā ar LR Ministru padomes lēmumu nr.54 “Par Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas Nacionālo Aizsardzības akadēmiju”. Pamatā tika pārņemtas līdz 1940.gadam pastāvējušo divu Latvijas brīvvalsts militāro mācību iestāžu — Latvijas Karaskolas un Latvijas Augstākās karaskolas — tradīcijas. Līdz 1940.gadam Latvijas Karaskolā tika sagatavoti speciālisti ar vidējo militāro izglītību, bet Latvijas Augstākajā karaskolā speciālisti ar augstāko militāro izglītību.

Ņemot vērā objektīvās (finansu) un subjektīvās problēmas, kas radās pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas, nolēma izveidot vienu militāro mācību iestādi — NAA. Dibinot NAA, tika ievērota arī NATO valstu pieredze militāro speciālistu sagatavošanā.

Nacionālā Aizsardzības akadēmija sagatavo speciālistus ar augstāko un vidējo militāro izglītību visiem Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, organizē karavīru kvalifikācijas celšanas pasākumus, veic zinātniskās pētniecības un metodisko darbu. Akadēmijā ir piecas fakultātes: Robežsargu, Mobilo strēlnieku, Zemessardzes, Drošības, Gaisa un jūras spēku fakultātes, kā arī Apakšvirsnieku skola.”

V. Matīss vēl pastāstīja, ka, mācoties NAA, iespējams iegūt ne vien speciālo militāro, bet arī akadēmisko izglītību, piemēram, militārajā pedagoģijā vai tieslietās. Tātad NAA absolventi saņem diplomu par militāro izglītību un pedagoģisko vai juridisko zinātņu bakalaura grādu. NAA ceturtajā gadadienā diplomus par militāro izglītību saņēma 33 neklātienes absolventi no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Zemessardzes un Jūras spēkiem.

Laikā no 1992. gada 13. februāra līdz 1996. gada 16. februārim NAA sagatavojusi 225 militāros speciālistus, virsniekus. Daudzi akadēmijas absolventi turpina mācības ārzemju karaskolās — Dānijā, Francijā, Kanādā un Vācijā.

NAA rektors atzīmēja, ka akadēmijai ir arī daudzas materiāli tehniskā nodrošinājuma problēmas, kas ir atkarīgas no šīs mācību iestādes finansējuma. Vēl viņš piebilda, ka joprojām trūkst kvalificētu pedagogu (īpaši militārajās jomās). Tādēļ tiek uzaicināti vieslektori no NATO valstīm, kā arī latviešu izcelsmes (trimdas latvieši) virsnieki no ASV, Austrālijas un citām valstīm.

Viesturs Avots,
“LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!