• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas ziņas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.1996., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39057

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 20.februāra sēdē

Vēl šajā numurā

21.02.1996., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas ziņas

Sociālo un darba lietu komisijā

Pirmdien, 19. februārī, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē tika pabeigta likumprojekta “Par psihotropo un narkotisko vielu likumīgās aprites kārtību Latvijas Republikā” un likumprojekta “Par prekursoriem” sagatavošana 2. lasījumam. Sociālo un darba lietu komisijas deputāti jau pirms divām nedēļām nolēma atbalstīt abus likumprojektus 2. lasījumam. Tomēr, kā informēja komisijas priekšsēdētāja Ludmila Kuprijanova, pirms likumprojektu nodošanas Saeimai komisija tomēr nolēma vēl uzaicināt vairākus Latvijas Universitātes valodu speciālistus, lai saskaņotu likumprojektos minētos starptautiskos terminus un apzīmējumus.

Otrdien, 20. februārī, Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputāti 2. lasījumam nolēma atbalstīt likumprojektu “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), medicīniska rakstura, kā arī citiem labdarības uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) 1995. un 1996. gadā”. Likumprojektā minēti 18 invalīdu biedrību un labdarības organizāciju uzņēmumi, kas tiks atbrīvoti no uzņēmuma ienākuma nodokļa. Savu atbalstu šim likumprojektam ir izteikusi arī Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Jānis Kudiņš, Saeimas preses dienests

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā

Otrdien, 20.februārī, Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas sēdē deputāti izskatīja četrus likumprojektus — likumprojektu “Grozījumi likumā “Par kredītiestādēm””, likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””, likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” un likumprojektu “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par kredītiestādēm””, ko izstrādājusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, paredz piešķirt Valsts sociālās apdrošināšanas fondam tiesības bezstrīdus kārtībā iekasēt sociālo nodokli un soda naudu no tām kredītiestādēm, kas laikā nenomaksā vai izvairās no sociālā nodokļa nomaksāšanas. Kā Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas deputātiem paskaidroja Sociālo un darba lietu komisijas pārstāvji, pašlaik iekasēt laikus nenomaksāto sociālo nodokli ir tiesības tikai Valsts ieņēmumu dienestam. Izstrādātie grozījumi likumā “Par kredītiestādēm ļaus uzlabot sociālā nodokla iekasēšanu. Ar balsu vairākumu Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nolēma atbalstīt 1.lasījumam likumprojektu “Grozījumi likumā “Par kredītiestādēm”.”

Savukārt 3.lasījumam Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nolēma atbalstīt likumprojektus “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””, “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” un “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” paredz noteikt, ka zemnieku saimniecības, kas nodarbojas ar lauksaimniecības preču ražošanu, ir apliekamas ar pievienotās vērtības nodokli tad, kad iepriekšējo 12 mēnešu darījumu summa pārsniedz 30 000 latu. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” precizē arī pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu cukurbiešu taksācijas noteikšanā, kā arī pasta un konsulāro pakalpojumu sniegšanā. Savukārt likumprojekti “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” un “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” precizē ienākuma nodokļa aprēķināšanu valsts piešķirto subsīdiju izmantošanā.

Sēdes noslēgumā Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas deputāti apsprieda Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas izstrādāto likumprojektu “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu”. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāts Jānis Bunkšs Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai paskaidroja, ka likumprojekts paredz noteikt principus, uz kuriem balstoties nākotnē varētu izvairīties no problēmām pašvaldību budžetu sastādīšanā. Tā kā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija likumprojektu “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu” vēl nav iesniegusi izskatīšanai Saeimā, Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas deputāti nolēma atbalstīt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas darbu pie likumprojekta izstrādāšanas, uzsverot, ka šāda likuma pieņemšana Saeimā ir ļoti nepieciešama.

Jānis Kudiņš, Saeimas preses dienests

Aizsardzības un iekšlietu komisijā

Otrdien, 20. februārī, Aizsardzības un iekšlietu komisija apsprieda nolikuma projektu “Par šaujamieroču ienešanas kārtību Saeimas ēkās Jēkaba ielā 10/12, 11 un 16”. Saeimas apsardzes daļas priekšnieka vietas izpildītājs pulkvedis Bērziņš informēja deputātus par nolikumu kopumā, uzsverot, ka nepieciešami līdzekļi aprīkojuma un iekārtu iegādei, lai varētu tehniski noteikt ieroču un speciālo līdzekļu, kuros ir metāliskas daļas, klātbūtni. Saimnieciskās komisijas priekšsēdētājs A.Lambergs piebilda, ka Saeimas 1996. gada budžetā šādam nolūkam nauda nav paredzēta.

Iekšlietu ministrijas pārstāvis ieteica vairākus nolikuma projekta punktus papildināt, paredzot atbildību šā nolikuma pārkāpšanas gadījumā, kā arī iekļaut nolikumā apsardzes darbinieku pienākumus attiecībā uz nodoto ieroču glabāšanu.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs K.Druva ierosināja iekļaut nolikumā papildnoteikumus par nodoto ieroču uzglabāšanas kārtību. Ģ.Kristovskis izteica viedokli, ka aizliegums nēsāt ieroci Saeimas ēkās būtu jāattiecina uz visiem deputātiem un amatpersonām.

Komisija nolēma uzdot Saeimas apsardzes dienesta priekšnieka v.i. pulkvedim Bērziņam divu nedēļu laikā nolikuma projektu pārstrādāt, ņemot vērā izteiktos priekšlikumus. Komisija nolēma arī nosūtīt vēstuli Prezidijam, paredzot, ka nolikums stājas spēkā, tiklīdz tas būs pieņemts galīgā redakcijā, neatkarīgi no tehniskā aprīkojuma esamības, un ieteikt sarīkot konkursu par materiāli tehniskā aprīkojuma piegādi ne vēlāk kā līdz 1997. gada 1. janvārim.

Komisija izskatīja likumprojektus — “Grozījumi Latvijas Kriminālkodeksā”, “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā”, “Grozījumi Operatīvās darbības likumā”. Deputāti uzklausīja pieaicinātos speciālistus no LR Ģenerālprokuratūras, LR Iekšlietu ministrijas, LR Augstākās tiesas un Zvērināto advokātu padomes, kas norādīja uz nepilnībām un neprecizitātēm ieteiktajos grozījumos, kopumā pozitīvi novērtējot šādu grozījumu nepieciešamību. Juridiskās komisijas priekšsēdētājs J.Kaksītis informēja deputātus, ka viņa komisija izstrādātos likumprojektus neatbalsta juridisko nepilnību dēļ un iesaka izstrādāt alternatīvu likumprojektu paketi.

Deputāti vienojās izveidot apakškomisiju un uzdot tai trīs nedēļu laikā sagatavot alternatīvu likumprojektu paketi, ņemot vērā speciālistu iesniegtos atzinumus. Apakškomisijā tika ievēlēti J.Ādamsons (priekšsēdētājs), Ģ.Kristovskis, M.Rudzītis, J.Straume, M.Bekasovs.

Margita Markevica, Saeimas preses dienests

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā

Otrdien, 20.februārī, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, izskatot iesniegtos grozījumus Latvijas Republikas Satversmē, konceptuāli atbalstīja nepieciešamību iekļaut valsts pamatlikumā sadaļu par pašvaldībām. Deputāti vienojās apkopot komisijas ierosinātos priekšlikumus, sagatavot likumprojektu un pēc izvērtēšanas komisijas sēdē iesniegt to izskatīšanai Saeimā.

Irīna Korņiļjeva, Saeimas preses dienests

Saeimā trešdien, 21. februārī

8.00 Frakcijas “Latvijai” sēde.

8.30 Eiropas lietu komisijas sēde.

Eiropas integrācijas biroja darba grupu atzinumi par likumprojektu “Par spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopolu”.

10.00 Juridiskās komisijas sēde.

Likumprojekts “Par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu”.

10.00 Ārlietu komisijas sēde.

1. Ārlietu ministrijas informācija.

2. Likumprojekts “Satversmes tiesas likums”.

3. Likumprojekts “Par cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju un protokolu nr. 11”.

4. G.Valdmaņa priekšlikumi 1996. gada 22. februāra Saeimas plenārsēdes darba kārtībai.

5. LR ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Izraēlā I.Silāra vēstule 6.Saeimas Prezidijam par Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju tiesību un interešu aizstāvību ārzemēs.

10.00 Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēde.

1. Likumprojekts “Par grozījumiem LR likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi””.

2. V/u “Vienība” iesnieguma izskatīšana.

10.00 Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde.

Likumprojekts “Lauksaimniecības likums”.

10.00 Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde.

1. Ārlietu ministrijas un Tieslietu ministrijas ziņojumi par sagatavošanas darbu Eiropas Cilvēktiesību konvencijas ratificēšanai.

2. Labklājības ministrijas atbilde Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrībai par iesniegtajiem priekšlikumiem.

10.00 Sociālo un darba lietu komisija.

1. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nodarbinātību””.

2. Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Darba likumu kodeksā”.

10.00 Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde.

1. Komisijas priekšsēdētāja vēlēšanas.

2. Komisijas darba organizācija.

11.00 Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde.

12.00 Nacionālās drošības komisijas sēde.

13.00 LZS, KDS, LDP frakcijas sēde.

13.00 Tautas saskaņas partijas frakcijas sēde.

14.00 Frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” sēde.

14.00 LNNK, LZP frakcijas sēde.

14.00 Demokrātiskās partijas “Saimnieks” frakcijas sēde.

14.00 Frakcijas “Latvijas ceļš” sēde.

15.00 Vienības partijas frakcijas sēde.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!