• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valdes sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.1996., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39112

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No kā atkarīga jūsu pensija

Vēl šajā numurā

24.02.1996., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valdes sēdē

1996.gada 22.februārī notika kārtējā Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valdes sēde.

Valde nolēma griezties pie Ministru prezidenta A.Šķēles un labklājības ministra V.Makarova ar ierosinājumu steidzīgi sasaukt trīspusējo — darba devēju, valsts un arodbiedrību — konsultatīvo padomi un lūgt valdības pusi sniegt informāciju par veiktajiem pasākumiem, lai nodrošinātu valstī noteiktās minimālās darba algas paaugstināšanu atbilstīgi panāktajai vienošanās 1995.gada 20.oktobrī un 1996.gada 11.janvārī, t.i., no valsts budžeta apstiprināšanas dienas.

Valde atbalstīja priekšlikumu izskatīt sociālās apdrošināšanas trīspusējā padomē izmaiņas likumā “Par valsts pensijām”, jo likuma formula pensijas apmēra aprēķināšanai nav pietiekami ekonomiski izvērtēta, nav balstīta uz reālo situāciju valstī un negarantē sociālo nodrošināšanu mazapmaksātiem darbiniekiem, kuri aizies pensijā pēc 1997.gada 1.janvāra. Valde arī uzskata, ka pārejas periodā nav pieļaujama tik būtiska starpība starp pensiju apmēriem vīriešiem un sievietēm, nav atrisināts sociālās drošības jautājums tiem darbiniekiem, kuriem likvidētas pensijas par izdienu un sevišķi kaitīgiem un smagiem darba apstākļiem, kā arī virkne citu problēmu.

LBAS valde, izskatījusi satraukuma pilnos iesniegumus no Latvijas rajonu iedzīvotājiem par valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” nodomu slēgt pasažieru satiksmi vairākos dzelzceļa iecirkņos, piekrīt viedoklim, ka līdz ar to slēgšanu būtiski tiks pasliktināti iedzīvotāju sociālie un sadzīves apstākļi, tiks radīti sķēršļi daudzu pagastu iedzīvotāju nokļūšanai darbā, mācību iestādēs, valsts un pašvaldību iestādēs un nepieciešamās medicīniskās aprūpes saņemšanai. Valde nolēma ieteikt LR Satiksmes ministrijai izveidot komisiju, kurā piedalītos Pašvaldību savienības, arodbiedrību un citu sabiedrisko organizāciju pārstāvji un kas izvērtētu valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” nodomus slēgt atsevišķas dzelzceļa līnijas un izstrādātu priekšlikumus galīgā lēmuma pieņemšanai.

Valde nolēma izstrādāt un iesniegt Latvijas Privatizācijas aģentūrai vienošanās projektu par arodbiedrību pārstāvju līdzdalību privatizācijas noteikumu izstrādāšanā. LBAS jau tuvākajā laikā rīkos mācību seminārus arodbiedrības uzticības personām par privatizācijas juridiskajiem aspektiem, pieaicinot arī darba devēju pārstāvjus.

Tika uzklausīta informācija par LBAS juridiskās konsultācijas darbu 1995.gadā. Pagājušajā gadā juridisko palīdzību saņēma 5100 apmeklētāju, galvenokārt rodot skaidrību tādos jautājumos kā darba līguma izbeigšana, tai skaitā sakarā ar darbinieku skaita samazināšanu, uzņēmuma likvidāciju vai bankrotu, darba alga, kaitējumu atlīdzība sakarā ar darbā gūtu veselības bojājumu. Visvairāk palīdzību meklējuši valsts iestāžu, medicīnas, dzelzceļa un izglītības darbinieki, kā arī nestrādājošie pilsoņi un darbinieki, kuru darbavietās nav arodbiedrību.

Lilija Babre,
LBAS sektora vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!