• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pret narkotiku biznesu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.1996., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39214

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

05.03.1996., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU, NOZARU ZIŅAS

Pret narkotiku biznesu

ANO sastāvā esošās Starptautiskās narkotiku kontroles padomes (SNKP) (International Narcotics Control Board — INCB) ziņojumā par 1995.gadu teikts, ka sintētisko opiātu, piemēram metilfentanila izplatīšana Baltijas valstīs rada nopietnus draudus visam Eiropas reģionam. Ziņojums oficiāli tika laists klajā 28.februārī.

Ziņojums tiek publicēts reizi gadā, un tajā analizētas narkotiku tirdzniecības tendences visā pasaulē. Šogad ziņojumā uzsvērts, ka cīņa pret “netīrās” naudas legalizēšanu ir viens no labākajiem veidiem, kā cīnīties pret narkotiku biznesu un organizēto noziedzību. Kriminālas izcelsmes naudas apjoms visā pasaulē ir sasniedzis vairākus simtus miljardu dolāru, no kuriem lielākā daļa iegūta no nelikumīgas narkotiku ražošanas un izplatīšanas. Ziņojumā norādīts, ka kriminālās struktūras “atmazgā” naudu, ieguldot to legālā biznesā vai finansu darījumos, tāpēc starptautisko banku sabiedrība tiek aicināta uz lielāku modrību.

Ziņojuma sadaļā par Eiropu atzīmēts, ka Baltijas valstīs plaši izplatīta magoņu salmu ekstrakta lietošana, bet reģiona galvenā problēma ir tā, ka Krievijā esošās ražotnes tiek izmantotas sintētisko narkotiku izgatavošanai. Šīs narkotikas tad caur Baltijas valstīm var tikt izplatītas citur Eiropā.

SNKP izsaka nožēlu, ka, neraugoties uz to, ka Austrumeiropā palielinās ar narkotikām saistītās problēmas, bijušajās sociālistiskajās valstīs nav visaptverošu narkotiku kontroles likumu. Dažās valstīs šādi likumprojekti ir sagatavoti un pat iesniegti valdībām un parlamentiem, bet vēl nav apstiprināti. Starptautisko narkotiku kontroles padome aicina valdības un parlamentus paātrināt jaunu narkotiku kontroles likumu pieņemšanu, tai skaitā tādu, kur būtu ņemti vērā nosacījumi, kas ietverti Apvienoto Nāciju 1988.gada Konvencijā pret nelikumīgu narkotiku un psihotropo vielu izplatīšanu.

Apvienoto Nāciju narkotiku kontroles programma (UNDCP) sniedz palīdzību Latvijai narkotiku kontrolē vairāku projektu ietvaros. Viens no projektiem 420 000 ASV dolāru apjomā nodrošina apmācības darbiniekiem un aparatūru policijai, muitai, robežapsardzības spēkiem un ķīmiskajām laboratorijām, kurās veic narkotisko vielu analīzes. Tiek sagatavoti speciālisti, kas apmāca suņus narkotiku meklēšanā. Uzsākts narkomānijas rehabilitācijas centra izveidošanas projekts. UNDCP ir nodrošinājusi Nacionālajai narkotiku kontroles un narkomānijas apkarošanas koordinācijas komisijai ekspertu palīdzību vairāku likumprojektu un nacionālās narkotiku kontroles stratēģijas sagatavošanā.

ANO Narkotiku kontroles programmas reģionālais Baltijas valstu birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!