• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Slavas dziesma Rīgai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.1996., Nr. 43/44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39244

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lielo ukraiņu dzejnieku un mākslinieku Tarasu Ševčenko domājot

Vēl šajā numurā

08.03.1996., Nr. 43/44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PŪRS

Slavas dziesma Rīgai

 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā zāles vidū zem stikla kupola — sens sējums. Šī izdevuma liktenis ir dīvains — pirms 400 gadiem nācis klajā, tad uz ilgu laiku nodots aizmirstībai, un nu — piedzīvojis atdzimšanu. Tā ir Bazilija Plīnija poēma “Slavas dziesma Rīgai”.

Ar Latvijas Kultūras fonda gādību mūsu galvaspilsētas 800 gadu jubilejai būs veltīta greznu grāmatu sērija “Bibliotheca Rigensis”. Un, lūk, pirmā bezdelīga — humānista B. Plīnija sacerējums. Tas pirmo reizi publicēts 1595. gadā Leipcigā latīņu valodā. Bet tagad Rīgā — faksimilizdevums un atdzejojums četrās valodās: Leons Briedis — latviski, Matiass Knolls — vāciski, Pēteris Cedriņš — angliski, Ludmila Azarova — krieviski. Parindeņus latviešu valodā tulkojusi un pēcvārdu rakstījusi šīs grāmatas aizsācēja Ināra Ķemere. Gvido Straubes vēsturiskie komentāri. Folianta māksliniecisko noformējumu veicis Valdis Villerušs, izmantojot pirmo Rīgā tapušo ainavu (ap 1580. gadu), kā arī divus nelielos Rīgas ģerboņus.

Bazilijs Plīnijs mūsu zemē piedzīvojis notikumiem bagātu laiku. Hronikas rakstītājs izved mūs cauri Reformācijai, Livonijas kara gadiem, kalendāra nemieriem un poļu laikiem. Ārkārtīgi romantiskā gaismā tēlojot Rīgu, uzskatot to par jaukāko pilsētu pasaulē ar visbagātākiem tirgiem, visskaistākām meitenēm un visskanīgākām ērģelēm.

Šis ir savdabīgs un interesants vēstures avots skaistā formā — dzejā. Pagaidām tas skatāms vēl maketā, taču grāmatas tapšanas process tuvojas nobeigumam. Kultūras fondā Basteja bulvārī 12 sākusies parakstīšanās uz jauno izdevumu. Un tas patiks ikvienam, kam tuva Rīgas asinsrite un dzīves pulsējums.

Aina Adermane
Fotoreprodukcijas: Harijs Burmeistars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!