• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija par 1996.gada 5.marta Frakciju padomes sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.1996., Nr. 43/44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39260

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru, amatpersonu atbildes

Vēl šajā numurā

08.03.1996., Nr. 43/44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par 1996.gada 5.marta Frakciju padomes sēdi

1. Frakciju padomes sēdē izskatīja jautājumu par Saeimas frakciju un komisiju finansiālo nodrošinājumu. Nolēma atbalstīt Saeimas kancelejas izstrādātos priekšlikumus, vienīgi vēlreiz izskatot Saimnieciskajā komisijā jautājumu par Saeimas komisiju saimnieciskajiem izdevumiem 1996.gadā.

Frakciju padomes locekļi atbalstīja priekšlikumu bankas “Baltija” izmeklēšanas komisijai apstiprināt finansējumu līdz šā gada 30.jūnijam Ls 1400 apmērā, atstājot iespēju komisijas darba laika pagarināšanas gadījumā piešķirt papildu līdzekļus. Nolēma arī atbalstīt priekšlikumu par līgumdarbu finansēšanai paredzēto līdzekļu palielināšanu Tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas komisijai no Ls 1000 līdz Ls 1400.

2. Frakciju padomes locekļi iepazinās ar Saeimas kancelejas sagatavoto informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar piemiņas plāksnes izgatavošanu Latvijas brīvvalsts laika parlamenta locekļiem. Nolēma apspriest šo jautājumu frakcijās un līdz 12.martam pulksten 12.00 frakcijām iesniegt savu viedokli Saeimas sekretāram I.Daudišam, lai varētu pieņemt lēmumu nākamajā Frakciju padomes sēdē 12.martā.

3. Frakciju padome iepazinās atr kancelejas atbildi uz deputāta G.Eniņa ierosinājumu sakarā ar latviešu valodas lietojumu Saeimā un atbalstīja tajā izteiktos priekšlikumus (skat. pielikumā).

4. Frakciju padomes sēdē izskatīja Valsts administrācijas skolas priekšlikumu rīkot Saeimas deputātiem speciālu mācību kursu “Vadīšanas pamati”. Nolēma vēlreiz šo jautājumu apspriest frakcijās, un tām frakcijām, kuras savus kandidātus mācībām vēl nav nosaukušas, izdarīt to līdz 12.martam pulksten 12.00, iesniedzot priekšlikumus Saeimas sekretāram, lai galīgo lēmumu pieņemtu 12.marta Frakciju padomes sēdē.

Saeimas sekretārs I.Daudišs

Saeimas priekšsēdētājai Ilgai Kreituses kundzei

Saeimas plenārsēdēs deputātu un ministru runās vēl joprojām skan kļūdaina latviešu valoda, kas iedarbojas uz tautu kā slikts piemērs un veicina mūsu valodas piesārņošanu.

Lai Saeimā būtu mazāk dzirdamas valodas kļūdas un kropļojumi, ierosinu pieaicināt Saeimas plenārsēžu dienās valodas speciālistu. Viņa uzdevums būtu atzīmēt katra deputāta valodas kļūdas un jo īpaši viņa sistemātiskās kļūdas. Starpbrīdī vai dienas beigās valodnieks katram deputātam konfidenciāli izskaidrotu viņa valodas kļūdas.

Ar cieņu,—

21.02.1996. Guntis Eniņš, pie frakcijām nepiederošs deputāts

Saeimas Prezidijam

Saeimas Frakciju padomei

Saeimas kanceleja, izskatījusi Saeimas priekšsēdētājai Ilgai Kreituses kundzei adresēto deputāta Gunta Eniņa iesniegumu, paskaidro, ka Saeimas kancelejas Stenogrammu nodaļas valodas speciālisti atbilstoši Saeimas Kārtības ruļļa 145.pantam “novērš kļūdas stenogrammā, precizē personvārdu, svešvārdu, ģeogrāfisko nosaukumu rakstību, uzņēmumu, iestāžu un organizāciju, likumu, lēmumu un starptautisko līgumu nosaukumus”.

Saeimas Kanceleja varētu piedāvāt šādu jautājuma risinājuma veidu:

— valodas speciālistiem nebūtu nepieciešams sēdes laikā atrasties zālē, jo valodas kļūdu analīzi viņi varētu veikt pēc Saeimas sēžu stenogrammām;

— ikvienam deputātam nedēļu pēc sēdes ir iespējams iepazīties ar stenogrammas eksemplāru, kurā ir izdarīti Kārtības ruļļa 145.pantā atļautie labojumi;

— valodas kļūdu sīkāku analīzi varētu veikt tikai tiem deputātiem, kuri ir izteikuši šādu vēlēšanos. Deputātiem varētu piedāvāt šādas iespējas: individuālu iepazīšanos ar rediģēto tekstu, pārrunas ar valodas speciālistu par deputātu interesējošiem jautājumiem, deputātam visraksturīgāko kļūdu analīze zināmā laikposmā (piem., mēnesī, ceturksnī, sesijā);

— je deputāti gatavotu kādu plašāku runu vai publikāciju, viņi jau iepriekš varētu lūgt valodas speciālistu palīdzību;

— ja deputātiem būtu kādi papildu jautājumi sakarā ar valodu, viņi varētu sazināties ar Saeimas kancelejas Stenogrammu nodaļas vadītāju Irēnu Streiču (Jēkaba ielā 11, 421.kabinets, tel.7323818) vai vadītājas vietnieci Raimondu Klancbergu (Jēkaba ielā 11, 424.b kabinets, tel.7323139);

— ja deputāti vēlētos noklausīties Saeimas sēžu norises audioierakstus, viņi varētu sazināties ar Saeimas kancelejas Orgtehnikas nodaļas vadītāju Gunti Grigoru (Jēkaba ielā 11, 108.kabinets, tel.7325914).

Saeimas kancelejas direktora vietnieks G.Beņķis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!