• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rūpēs par poļu minoritāti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.1996., Nr. 43/44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39263

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Starp finansēm un funkcijām

Vēl šajā numurā

08.03.1996., Nr. 43/44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRIJU ZIŅAS

Rūpēs par poļu minoritāti

Pie izglītības un zinātnes ministra — Polijas vēstnieks Latvijā

Vakar, 7. martā, izglītības un zinātnes ministrs Māris Grīnblats tikās ar Polijas vēstnieku Latvijā Jaroslavu Lindenbergu. Tikšanās laikā vēstnieks izrādīja interesi par jaunā izglītības likumprojekta tapšanas gaitu un izteica priekšlikumu, ka tās likuma normas, kas attiecas uz nacionālo minoritāšu skolu pastāvēšanu un vietu Latvijas izglītības sitēmā, būtu vēlams saskaņot ar Nacionālo kultūras biedrību asociācijas pārstāvjiem. Pēc vēstnieka domām, tas mazinātu sabiedrisko spriedzi un nodrošinātu objektīvu informētību.

Polijas vēstnieks pauda neizpratni par to, ka Valodu likuma normas par izglītības iegūšanu tikai valsts valodā tiek attiecinātas uz tām vidējās izglītības un augstākās izglītības mācību iestādēm, kur konkrētas valodas mācīšana notiek padziļināti.

Ministrs Māris Grīnblats paskaidroja, ka to nosaka mācību iestādes profils, piemēram, Franču licejam ir konkrētas mācību programmas, kuras apgūst franču valodā — Francijas vēsture, literatūra u.c., un tas nav pretrunā ar Valodu likumu.

Sarunas laikā Polijas vēstnieks izteica iespēju pēc diviem gadiem izveidot poļu ģimnāziju Daugavpilī. Pēc ministra domām, šī ģimnāzija varētu darboties tāpat kā tās mācību iestādes, kur padziļināti tiek apgūta kādas valsts valoda, vēsture, literatūra un ģeogrāfija, kā, piemēram, Ziemeļvalstu ģimnāzija vai Franču licejs.

Vēstnieks informēja ministru, ka Polijas valdība katru gadu ir atvēlējusi stipendijas desmit poļu izcelsmes Latvijas jauniešiem, kuri studē Polijas augstskolās, taču diemžēl tikai daži stipendiāti pēc tam atgriežas Latvijā.

Šinī mācību gadā Latvijā ir sešas poļu skolas — pa vienai Krāslavā, Rēzeknē, Jēkabpilī, Daugavpilī un divas Rīgā. Šajās skolās kopskaitā mācās 772 skolēni.

Dace Ginote,
izglītības un zinātnes ministra
preses sekretāre
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!