• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasaules mūzikas ceļi krustojas Latvijā. Mstislavs Rostropovičs- pie Valsts prezidenta. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.1996., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39281

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Saeimas priekšsēdētājas - LZA prezidents

Vēl šajā numurā

13.03.1996., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasaules mūzikas ceļi krustojas Latvijā

Mstislavs Rostropovičs— pie Valsts prezidenta

Vakar, 12. martā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar pasaulslaveno mūziķi čellistu Mstislavu Rostropoviču, kurš ieradies Rīgā, lai sniegtu koncertu Nacionālajā operā. Sākot sarunu, M. Rostropovičs uzsvēra, ka ar Rīgu viņu saistot tikpat kā radnieciskas saites. Komponists Jāzeps Vītols esot bijis labs M. Rostropoviča tēva draugs, bet šobrīd Rīgas Mūzikas akadēmijā strādājot M. Rostropoviča labākie audzēkņi — profesori Eleonora Testeļeca un Māris Villerušs.

Prezidents un mūziķis pārrunāja politiskās dzīves aktualitātes Latvijā un Krievijā. Šajā sakarā M. Rostropovičs pastāstīja, ka nesen bijis Omskā, kur iedvesmojies jaunam koncertam. Proti, Omskas pareizticīgo arhibīskaps nolēmis celt katedrāli vietā, kur nesen atklāti aptuveni 200 tūkstošu komunistiskā terora upuru masu kapi. Lai popularizētu šo cēlo ideju, mūziķis piekritis katedrāles celtniecības vārdā sniegt koncertu Omskā. G. Ulmanis minēja arī sava tēva un vectēva brāļa — pēdējā Latvijas pirmskara prezidenta Kārļa Ulmaņa — represiju faktus un bojāeju, kā arī pastāstīja, ka K. Ulmaņa apbedījuma vieta vēl joprojām nav zināma.

M. Rostropovičs pastāstīja par savas dzīves gaitu, uzsverot, ka tad, kad PSRS viņu padzina, rietumvalstis izrādīja vislielāko labvēlību un pieņēma kā savējo. Tādēļ arī vēl līdz šim M. Rostropovičs ir persona bez pilsonības. No M. Gorbačova un šī laika Krievijas vadītāju piedāvājumiem saņemt pilsonību atteicies, bet arī nevienu no Rietumvalstu pilsonībām nedomājot pieņemt. Visticamāk, ka savā dzīvē vairs nepiekritīšot nevienam pilsonības piedāvājumam.

Lidojumam nelabvēlīgu laika apstākļu dēļ uz Rīgu nav varējusi atlidot M. Rostropoviča dzīvesbiedre bijusī operdziedātāja Gaļina Višņevska.


Valsts prezidenta preses dienests
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!