• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta - pašvaldību lietu ministrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.1996., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39374

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents - Aizsardzības ministrijā

Vēl šajā numurā

19.03.1996., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Valsts prezidenta — pašvaldību lietu ministrs

Vakar, 18.martā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis pēc īpašu uzdevumu ministra pašvaldību lietās Ernesta Jurkāna lūguma tikās ar viņu Rīgas pilī. Pašvaldību lietu ministrs vēlējās iepazīstināt Valsts prezidentu ar pašvaldību reformu gaitu Latvijā un savām nostādnēm.

Sarunas gaitā pārrunāti pagastu apvienošanās pamatprincipi un galvenās problēmas. E.Jurkāns pastāstīja, ka apvienošanos iecerēts veikt pakāpeniski — vairākos posmos un ir nepieciešams panākt pagastu vecāko un iedzīvotāju izpratni par šo procesu. E.Jurkāns atzīmēja, ka esot daudz izdarīts, lai sakārtotu pašvaldību finansu mehānismu, īpaši domājot par pašvaldību nodokļu bāzi. Pašvaldību lietu ministrs uzsvēra, ka ir detalizēti izstrādāti zemes vērtības aprēķināšanas un nekustamā īpašuma nodokļa veidošanas principi. “Jābūt tādiem nodokļiem, kas sekmē pašvaldību teritoriju infrastruktūras attīstību,” teica E.Jurkāns.

Prezidents izjautāja pašvaldību lietu ministru, kā konceptuāli tiks veidoti jaunie pagastu centri, un vērsa uzmanību uz to, ka šajā apvienošanās procesā jāņem vērā materiālās vērtības un administratīvo reformu norisei paredzamās izmaksas. E.Jurkāns pamatoja pašvaldību reformu nepieciešamību ar to, ka valstij tā ir iespēja koncentrēt līdzekļus, bet teritorijas iegūst daudz stiprāku statusu.

Kā būtisku un ļoti svarīgu prezidents izcēla jautājumu par pašreizējo situāciju Latvijā, kad pašvaldību nolaidības rezultātā uz ielām iet bojā cilvēki. G.Ulmanis izteica savu viedokli, ka pašvaldībām jāuzņemas atbildība par to, lai lāsteku upuriem un viņu tuviniekiem tiktu atlīdzināti kaitējumi, bet vainīgie saņemtu pienācīgu sodu. Prezidents īpaši uzsvēra, ka “šī problēma jārisina nekavējoties, jo izveidojusies situācija ir līdzvērtīga stihiskai nelaimei”.

E.Jurkāns pauda apņemšanos rīkoties, lai gan piebilda, ka šī jautājuma risinājums lielā mērā esot atkarīgs konkrēti no katra pašvaldības vadītāja.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!