• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Trīssimt pilis visos Latvijas novados. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.1996., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39431

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dialogam starp baznīcu un valsti jāved uz sadarbību

Vēl šajā numurā

20.03.1996., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PŪRS

Trīssimt pilis visos Latvijas novados

Sorosa fonds Latvijā pazīstams kā daudzu ideju un projektu atbalstītājs, kurš palīdzējis arī vērtīgu grāmatu tapšanā. Šoreiz fonds pirmo reizi ir arī izdevēja lomā. Nācis klajā bagātīgi ilustrēts lielformāta albums “Historisma pilis Latvijā”.

Tā autors Dainis Bruģis dzimis Bauskā, studējis mākslas vēsturi, Rundāles pils muzejā vada Latvijas mākslas nodaļu. Jau iznākušas viņa grāmatas par Bauskas Sv. Gara baznīcu un Skaistkalnes baznīcu, arī daudzas publikācijas.

Desmit gadus viņš veltījis tam, lai dažādos Latvijas novados izpētītu historisma pilis. Tās celtas pēc F.B.Rastrelli, Dž.Kvarengi, H.Grīzebaha, F.A.Štīlera un citu izcilu arhitektu projektiem.

XIX gs. divdesmitajos un trīsdesmitajos gados aizsākās historisma (eklektikas) arhitektūras un mākslas stils. Tas īpaši uzplauka XIX gs. otrajā pusē un pastāvēja līdz Pirmajam pasaules karam. Jaunās grāmatas uzdevums ir iepazīstināt lasītāju ar šo stilu visā tā daudzveidībā. Vairāk nekā 300 pilis un kungu mājas, kas celtas laikā no 1830. līdz 1920.gadam. Lielākā daļa no tām savā sākotnējā izskatā līdz mūsu dienām nav saglabājusies. Autors apkopojis dažādas publikācijas un materiālus, precizējis ēku būvvēstures faktus, apzinājias Vācijas, Krievijas, Polijas, Lietuvas un Igaunijas arhīvu dokumentus.

Arī tagad eksistējošās pilis apsekotas dabā. Lūk, — dažas no tām — Vecauces, Alūksnes, Pelču, Cesvaines, Stāmerienes. Liela vērība tāpat veltīta telpu interjeram, apdarei un iekārtojumam.

Par krāšņo izdevumu Sorosa fonda vadībai Latvijā paldies teiks ne tikai speciālisti. Lai arī turpmāk pietiktu atsaucības, spēka un, protams, naudas!

Aina Adermane
Fotoreprodukcija: Harijs Burmeistars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!