• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lietišķa saruna par tiesu varu un tiesnešiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.1996., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39454

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta Muitas departamenta informācija

Par deklarantu atestāciju

Vēl šajā numurā

20.03.1996., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lietišķa saruna par tiesu varu un tiesnešiem

Vakar, 19. martā, Latvijas Tiesnešu mācību centrā notika gan šī centra dibinātāju kopsapulce, kur tika izvērtēts pirmā gada veikums, gan pēcpusdienā šī tiesnešu izglītošanas centra dibinātāju pārstāvjiem bija saruna ar žurnālistiem par tiesu varas jautājumiem.

Ar preses pārstāvjiem tikās Latvijas Republikas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns, Tiesnešu biedrības priekšsēdētājs Valdemārs Šubrovskis, ANO Attīstības programmas pārstāvis un viens no mūsu mācību centra dibinātājiem un atbalstītājiem — Džons Hendra, Amerikas Juristu asociācijas pārstāve Mērija Noela Pepsa un Sorosa fonda projekta direktore Ilze Strazdiņa. No Tieslietu ministrijas piedalījās valsts sekretāra vietniece Maija Sauļūna, bet no Ģenerālprokuratūras — prokurore Tamāra Saleniece, kā arī Tiesnešu mācību centra darbinieki. Izraisījās lietišķa saruna par tiesu varas neatkarību, tiesnešu statusu un prestiža paaugstināšanu, par perspektīvām tiesu, prokuratūras un citu juristu profesionālajā izglītošanā.

Viena no mācību centra dibinātājām — Amerikas Juristu asociācijas pārstāve Mērija Pepsa, kas uz dažām dienām ieradusies Rīgā, izteica gandarījumu par kopīgo veikumu tiesnešu izglītošanā, sadarbību ar Tiesnešu biedrību un Tieslietu ministriju. Svarīgi, lai neatkarīgajā Latvijā būtu neatkarīga tiesa un tā spētu aizstāvēt cilvēkus, spriest taisnīgu tiesu. Džons Hendra atzīmēja, ka pērn projekta piešķirtie 40 000 ASV dolāru visi izlietoti stingri paredzētajiem mērķiem — tiesnešu mācībām. Savukārt Sorosa fonda pārstāve Ilze Strazdiņa varēja iepriecināt ar fonda izdalītajiem 14 000 latu Tiesnešu mācību centra vajadzībām šajā gadā.

Izskanēja doma par to, ka arī valdībai turpmāk vajadzētu piešķirt līdzekļus no budžeta juristu mācībām. Lielajam ierēdņu pulkam, viņu mācībām tiek iedalīts daudz naudas, taču līdz šim ne santīms nav iztērēts tiesu darbinieku izglītošanai.

Žurnālisti interesējās par tiesnešu darba problēmām, viņu fizisko aizsargātību, par to, kā panākt, lai šis amats būtu sabiedrībā godājams, tam būtu prestižs.

Kā Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns, tā Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Maija Sauļūna un citi bija vienisprātis, ka sadarbībai ar preses izdevumiem, radio un televīziju jābūt daudzpusīgākai.

Attēlos šajā sarunas reizē: Latvijas Republikas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns un Tiesnešu biedrības priekšsēdētājs Valdemārs Šubrovskis, kā arī ANO Attīstības programmas pārstāvis Latvijā Džons Hendra un Amerikas Juristu asociācijas pārstāve Mērijas Noela Pepsa.

Rita Belousova,
“LV” nozares redaktore
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!