• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopīgais paziņojums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.1996., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39476

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Kad pārnāksi, būs vārpu laiks, Kad pārnāksi, būs klusums baigs. Kad pārnāksi, būs vakars jau, Kad taujāsi, teiks - bij, vairs nav."

Vēl šajā numurā

26.03.1996., Nr. 53

PAR DOKUMENTU

Veids: paziņojums

Pieņemts: 19.03.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopīgais paziņojums

Mēs kā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas ievēlētie prezidenti vēlamies nosodīt Krievijas parlamenta rīcību, kas aicina atjaunot PSRS, un vēlamies izteikt atbalstu Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina pūliņiem apgāzt šo rezolūciju un saistām sevi un savas valstis ar starptautiskās kopienas opozīciju šai Domes rezolūcijai.

Atzīstot, ka Domes pagājušā nedēļā spertajam solim nav juridiska spēka, mēs tomēr uzskatām, ka tas atspoguļo domāšanas veidu, ko nedrīkst ignorēt, jo tas ļoti tieši apdraud ne tikai Krievijas kaimiņvalstu, bet visas Eiropas mieru un drošību.

Mēs esam ļoti gandarīti, ka tik daudz Krievijas pārstāvju — tai skaitā Boriss Jeļcins — ir izteikušies pret šo nosodāmo rīcību. Šādi pūliņi dod mums un mūsu tautām cerību, ka 1991.gada notikumi netiks apstrīdēti, nemaz nerunājot par to apgāšanu.

Bet tā kā šis ir ārkārtīgi svarīgs jautājums, ir būtiski, lai netiktu uzklausīti apgalvojumi, ka šī Domes rezolūcija ir vienkārši Krievijas “iekšējā lieta”. Ja kāds parlaments veic vai draud veikt pasākumus, kas ir pretrunā ar starptautiskajiem normatīviem, jāreaģē visai starptautiskajai kopienai. Un mēs esam gandarīti saistīt sevi ar tādu valstu vadītāju kā Ukrainas prezidenta Leonīda Kučmas, Gruzijas prezidenta Eduarda Ševardnadzes un ASV valsts sekretāra Vorena Kristofera paziņojumiem.

Lennarts Meri, Guntis Ulmanis, Aļģirds Brazausks,

Igaunijas Republikas Latvijas Republikas Lietuvas Republikas

prezidents prezidents prezidents

 

Tallina, Rīga un Viļņa 1996.gada 19.martā

Joint Statement of Estonia, Latvia and Lithuania

As the elected presidents of Estonia, Latvia and Lithuania, we wish to denounce the action of the Russian parliament calling for the restoration of the USSR, support Russian President Boris Yeltsin’s efforts to overturn that resolution and associate ourselves and our countries with the international community’s opposition to the Duma’s resolution.

While recognizing that the Duma’s action last week has no legal force, we believe that it reflects a pattern of thinking that must not be ignored because it so directly threatens the peace and security not only of Russia’s neighbors but of Europe as a whole.

We are very glad that so many Russians — including Boris Yeltsin — have spoken out against this unfortunate action. Such efforts give us and our people hope that the events of 1991 will not be challenged, let alone reversed.

But because this issue is so important, it is critical that no one listen to those who claim that the Duma resolution is simply Russia’s “internal affair”. When a parliament takes or threatens to take actions that undermine the norms of international life, the entire international community must become involved. And we are pleased to associate ourselves with the statements of such leaders as President Leonid Kuchma of Ukraine, President Eduard Shevardnadze of Georgia, and US Secretary of State Warren Christofer.

Lennart Meri Guntis Ulmanis Algirdas Brazauskas

President President President

of the Republic of Estonia of the Republic of Latvia of the Republic of Lithuania

 

Tallin, Riga and Vilnius, March 19, 1996

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!