• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents - Nacionālajā rehabilitācijas centrā Vaivaros. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.1996., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39522

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

02.04.1996., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents — Nacionālajā rehabilitācijas centrā Vaivaros

Piektdien, 29.martā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis ar kundzi Ainu Ulmani piedalījās Baltijā pirmās ergoterapijas nodaļas atklāšanā Nacionālajā rehabilitācijas centrā “Vaivari”.

“Runājot par cilvēktiesībām, esam pieraduši domāt vai nu par nacionālajiem jautājumiem, vai par tādām lietām, par ko jāsēž cietumā. Taču cilvēktiesību jēdziens ietver sevī arī atbildi uz jautājumu par to, vai katrs indivīds savā valstī jūtas brīvs, vai viņam ir dota iespēja sevis apliecināšanai un vai viņš jūtas pilntiesīgs sabiedrības loceklis,” atklāšanas uzrunā sacīja Valsts prezidents un izteica savu atzinību visiem, kas savas zināšanas un darbu veltījuši ergoterapijas nozares ieviešanai un attīstīšanai Latvijā.

Ergoterapija ir Latvijai pilnīgi jauna nozare, kuras attīstībā vislielāko ieguldījumu devusi Zviedrijas ergoterapeitu profesionālā asociācija, izstrādājot projektu desmit Latvijas ārstu pārkvalifikācijai un nosūtot uz Latviju Lundas universitātes pasniedzēju Karitu Nīgrenu, kura pusotru gadu Latvijā mācīja jaunos ergoterapeitus. Projektu finansēja Zviedrijas Austrumeiropas komiteja un Zviedrijas valdība.

Ergoterapija ir nozare, kuras uzdevums ir rūpēties par pacienta nodarbinātību atbilstoši viņa slimības vai traumas seku rezultātā noteiktajiem fiziskajiem un garīgajiem funkcionālajiem ierobežojumiem, nodrošinot viņam spējas apkopt sevi, integrēties ģimenē un sabiedrībā.

Pēc kursu beigšanas jaunie ergoterapeiti strādās par pasniedzējiem Latvijas Medicīnas akadēmijā un, turpinot sadarbību ar Zviedriju, mācīs nākamos Latvijas ergoterapeitus.

“Man vienmēr liels prieks ierasties šajā namā, jo katra nākamā reize mani sagaida ar kādu patīkamu pārsteigumu. Šoreiz tā ir jaunās nodaļas atklāšana,” atzina Aina Ulmane un piebilda, ka pagājušajā gadā valsts vizītē Zviedrijā fonds “Dzīvesprieks” kā dāvanu Latvijai pasniedza “Electroulux” virtuves iekārtu, kas aprīkota speciāli invalīdiem. Tagad šī iekārta atrodas ergoterapijas nodaļā.

Prezidents ar kundzi atklāja jauno nodaļu — šoreiz gan nedaudz neparastā veidā. Proti, nevis pārgriežot lenti, bet atsienot to ar invalīdiem speciāli paredzētas roku pagarināmās ierīces palīdzību.

Valsts prezidenta preses dienests


Valsts prezidents Guntis Ulmanis Vaivaru rehabilitācijas centrā


Guntis Ulmanis ar kundzi, rehabilitācijas centra ergoterapijas nodaļu atklājot


Vaivaru rehabilitācijas centra direktors Aivars Vētra;


Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Aina Ulmane

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!