• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta - Latvijas vēstnieks Amerikas Savienotajās Valstīs - goda ģenerālkonsuls Austrālijā - ASV pārtikas firmas prezidents. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.1996., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39558

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimā - Itālijas ārlietu ministra vietnieks

Vēl šajā numurā

03.04.1996., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Pie Valsts prezidenta — Latvijas vēstnieks Amerikas Savienotajās Valstīs

Vakar, 2. aprīlī, Rīgas pilī Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Latvijas vēstnieku Amerikas Savienotajās Valstīs Ojāru Kalniņu.

O.Kalniņš pastāstīja, ka šobrīd ASV valdošās aprindas ir koncentrējušas uzmanību uz gaidāmajām prezidenta vēlēšanām ASV, bet ne mazāk svarīgs esot jautājums par prezidenta vēlēšanām Krievijā, kas var būtiski ietekmēt notikumu attīstību pasaulē. Prezidentu interesēja ASV administrācijas viedoklis NATO paplašināšanās sakarā. Vēstnieks uzsvēra, ka ASV no savas puses veic visu iespējamo, lai nodrošinātu stabilitāti un sniegtu atbalstu Viduseiropas, tai skaitā Baltijas valstu integrācijai Eiropas un transatlantiskajās struktūrās.

Sarunas gaitā tika pārrunāti Baltijas valstu sadarbības aspekti. Vēstnieks uzsvēra, ka ASV augstu vērtē Baltijas valstu sadarbību, kas īpaši veiksmīgi izpaužas ANO miera uzturēšanas bataljona BALTBAT atbalstīšanā. Prezidents atzīmēja, ka jaunas iniciatīvas šajā virzienā ir apsveicamas.

Latvijas vēstnieks ASV un Valsts prezidents pārrunāja ASV lomu Eiropas Savienības paplašināšanas procesos.

Plaši tika apspriesti ASV investīciju piesaistes jautājumi, proti, biznesmeņiem jārada tādi apstākļi, lai viņi būtu vēlami Latvijā. Šajā sakarā O.Kalniņš un G.Ulmanis pievērsās arī lielo ASV firmu, piemēram, “Kellogs” un “Amoco”, darbībai Latvijā. Prezidents pauda savu viedokli, ka Latvijas vēstnieki varētu sniegt argumentētus priekšlikumus, kā un ko konkrēti mainīt, lai uzlabotu Latvijas ekonomisko vidi. Latvijas vēstnieks ASV izteica dažus priekšlikumus minētajā jautājumā, iesakot pārņemt to valstu pieredzi, kurām izdevies samērā veiksmīgi sakārtot nodokļu un investīciju politiku, kā arī konsultēties ar biznesmeņiem, kuri šobrīd aktīvi darbojas Latvijā.

Valsts prezidents un vēstnieks runāja arī par gaidāmajām prezidenta vēlēšanām Latvijā, uz kurām savu ietekmi varētu atstāt prezidenta vēlēšanas Krievijā. Vēstnieks pauda savu personīgo un ASV vadošo aprindu atbalstu Guntim Ulmanim, piebilstot, ka amerikāņiem patīk stabilitāte un konsekvence.

Ojārs Kalniņš pastāstīja, ka Latvijā viņam bijusi plaša un iespaidiem bagāta programma, un kā vienu no brīnišķīgākajiem minēja savu braucienu uz Viļaku un sirsnīgo uzņemšanu šajā pilsētā.

— goda ģenerālkonsuls Austrālijā

Piektdien, 29.martā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Latvijas goda ģenerālkonsulu Austrālijā Emīlu Dēliņu. Tikšanās sākumā konsuls pasniedza Valsts prezidentam no Austrālijas līdzatvestu Latvijas valsts karogu, kas no 1979. līdz 1991.gadam plīvojis virs Latvijas konsulāta ēkas Austrālijā. E.Dēliņš uzsvēra, ka šim karogam ir ļoti simboliska un vēsturiska nozīme, jo, kā zināms, šajā laika posmā Latvijas neatkarība netika starptautiski atzīta. Prezidents apsolīja, ka mēneša laikā karogs tiks nodots muzeju fondos kā vēsturiska relikvija.

Sarunas gaitā tika izskatīts jautājums arī par Valsts prezidenta vizītes Austrālijā iespējamo laiku.

— ASV pārtikas firmas prezidents

Piektdien, 29.martā, Latvijas Valsts prezidents G.Ulmanis Rīgas pilī tikās ar firmas “Kellog Latvia” prezidentu Filipu Stjuartu un Latvijas goda konsulu Čikāgā Norbertu Klaucēnu.

Viens no sarunas tematiem bija Austrumu — Rietumu studiju institūta (ARSI) balvas pasniegšana Baltijas valstu prezidentiem 25.jūnijā. ARSI darbojas jau kopš 1981.gada un kļuvis par visai ietekmīgu spēku, veicinot ASV un Rietumeiropas valstu kapitālieguldījumus, konsultatīvo, metodoloģisko un cita veida palīdzību postkomunisma valstīm Austrumeiropā un Viduseiropā.

G.Ulmanis izvaicāja F.Stjuartu, kā viņš jūtas Latvijā gan no personiskā, gan saimnieciskā aspekta.

F.Stjuarts izteica savu viedokli, ka Latvijas iesaistīšanās Eiropas Savienībā būs liela garantija un attaisnojums tam, ka uzņēmums “Kellog Latvia”, kurā tika ieguldīti 16 miljoni latu, atrodas tieši Latvijā.

F.Stjuarts pastāstīja par firmas attīstības perspektīvām, piebilstot, ka cilvēkiem esot jāpalīdz izprast privātā biznesa lomu un vērtību. Viņš uzsvēra, ka “Kellog Latvia” vēlas atrasties Latvijā un te darboties, jo gan Valsts prezidents, gan valdība uzklausot uzņēmēju domas un ieteikumus, un svarīgākais esot tas, ka problēmas tiekot risinātas. “Jāpanāk tāda nodokļu sistēma, lai investīcijas attaisnotos, jo gribētāju investēt Latvijā ir daudz,” sacīja F.Stjuarts.

Latvijas Valsts prezidents pauda savu nostāju, ka nodokļu politika ir jāmaina, un atzina, ka Latvijas binesmeņiem arī ir problēmas šajā jomā, bet īpaši svarīgs ir jautājums par drošības politiku.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!